Tırnak tümörü

Tırnakların pembe ve pürüzsüz olması güzellik ve sağlığı ifade ediyor. Çeşitli hastalıklar ya da tırnağın kendi hastalıkları tırnağın bu yapısının bozulmasına neden olabiliyor. Tırnak tümörleri bu hastalıklar arasında yer alıyor. Yaygın olarak görülen tırnak mantarları ise tırnak tümörleriyle karıştırılabiliyor ve bu durum da tedavinin gecikmesine sebep olabiliyor.

Haberler 07.10.2021 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Uzman Prof. Dr. Necmettin Akdeniz, trnak tümörleri ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Parmak uçlarnda dokunma duyusunu salayan sinir hücreleri youn bir ekilde bulunmaktadr. Trnaklar, tutma ilevinde destektir ve el ve ayak parmaklarnn uçlar için önemli bir koruyucu ileve sahiptir. Trnak tümörleri trnak ve trnak yatanda meydana gelen iyi ya da kötü huylu kitlelerdir. Trnak tümörlerinin çou iyi huyludur. Trnak tümörlerinin bazlar ellerde bazlar ise ayaklarda daha sk görülebilmektedir. Özellikle ayak ve el baparmaklarnda ortaya çkmaktadr. yi huylu (selim tümörler) ve kötü huylu (kanserler) tümörler trna etkileyerek trnan yapsnda ve renginde deiikliklere yol açabilir. yi huylu trnak tümörleri; miksoid tümörler, glomus tümörleri, piyojenik granülomlar, onikomatrikoma ve onikopapilloma tümörleridir. Kötü huylu trnak tümörleri ise Bowen hastal, skuamöz hücreli karsinom ve malign melanomdur.

Trnak tümörü sklkla trnak mantar ile karyor

Trnak tümörleri sklkla trnak mantar ile kartrlmaktadr. Trnak mantarnda trnak sar-beyaza döner, kalnlar ve yapsnda bozulmalar olmaktadr. Doru tan konulamayan trnak tümörleri trnak mantar sanlarak uzun süre mantar tedavisi uygulanabilmektedir. Trnak mantar olarak deerlendirilen ve bu yönde tedavi uygulanan bir trnak tümörünün erken aamada tedavi edilmesi de gecikebilmektedir.

Güne nlar en önemli nedenler arasndadr

Dier deri kanserlerinde olduu gibi trnak tümörlerinin de en önemli nedeni güne nlardr. Trnak tümörünün dier nedenleri arasnda kronik travmalar, kimyasal maruziyetler, radyasyon tedavileri, baklk sistemini basklayan lenfoma, lösemi gibi kanser türleri ve kemoterapi gibi immün sistemi etkileyen ilaçlar ve enfeksiyonlar (AIDS) bulunmaktadr. Bu nedenlerin dnda kronik her türlü yara ve kanamada kanser olaslnn düünülmesi gerekmektedir.

Trnan yapsnn bozulmasyla fark ediliyor

Trnak tümörleri, trnak yapsnda ve eklinde çatlama, kalnlama, krlma gibi ekil bozukluklar, trnak altnda kitleler, ilikler olarak belirti verebilmektedir. Kötü huylu tümörlerde ise trnakta renk deiiklikleri ile birlikte trnak altnda ilik olumas ve kanama görülebilir. Trnak pla, trnak yata ve trnan etrafnda siyah ya da kahverengi renk deiikliklerinin olmas ve etrafa yaylmas ve iyilemeyen yaralar da kötü huylu trnak tümörlerinin belirtileri arasnda bulunmaktadr.

Tümör cerrahi yöntemle alnyor

Trnak tümörünün tansn muayene, dermoskopik inceleme ve gerekli görülen durumlarda trnak biyopsisi ile konulmaktadr. Dermatoloji uzman bir hekim muayene ve dermoskop ile yapaca dermoskopik inceleme sonras çounlukla trnak tümörü olup olmadn belirleyebilmektedir. Kanserden üphelenilen durumlarda trnak ve trnak alt biyopisisi yaplarak tan kesinletirilerek tümör en ksa sürede cerrahi yöntemlerle alnmaktadr.

Geç fark edilen trnak kanseri iç organlara dahi sçrayabiliyor

Trnak tümörleri sklkla cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Tümörün olduu bölge lokal anestezi ile uyuturulup tümör için uygun olan cerrahi ilemler yaplmaktadr. Trnak tümörleri küretaj yöntemi, elektrokoter ile yakarak ya da radyoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Tümörlerin türü deise bile çounlukla en baarl tedavi yaklam tümörlerin cerrahi tedavisidir. Erken dönemde ve ilerlememi iyi ya da kötü huylu tümörler kolaylkla tedavi edilebilirken geç fark edilen trnak kanseri yaylarak iç organlara dahi sçrayabilmektedir.

Trnak tümörlerinin geç fark edilmesi o parman ya da eklemin kesilmesine (ampütasyon) kadar gidebilmektedir. Bu sebeple trnakta meydana gelen deiikliklerin mutlaka bir uzman tarafnda kontrol edilmesi, düzenli doktor muayeneleri trnak kanserine kar alnacak en iyi önlemler arasnda bulunmaktadr.

Ana Sayfaya Git