Tırnak Yeme Davranışı İhmale Gelmez

Uzm. Kl. Psk. Nermin Erdoğan, sıklıkla çocuklarda görülen tırnak yeme davranışının göz ardı edilmemesi gereken önemli bir hastalık olduğunu söylüyor. Uzm. Kl. Psk. Nermin Erdoğan tırnak yeme hastalığından kurtulmanın yollarını anlatıyor.

Haberler 16.03.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarda ve zaman zaman yetikinler de dahi görülen trnak yemek bir dürtü kontrol bozukluu olarak tanmlanyor. Yetikinler ve çocuklar genellikle stres durumu annda trnak yeme eilimi gösteriyor. Uzm. Kl. Psk. Nermin Erdoan, bu durumun kaynann travma, deiimlere adapte olamama, korku, istismar, deersizlik, güvensizlik, aile içi çatmalar gibi birçok sorun olabileceine dikkat çekiyor. Trnak yemenin göz ard edilmemesi gereken bir durum olduunun altn çizen Uzm. Kl. Psk. Erdoan, Bu durumu alkanlk, taklit, dikkat çekme gibi görerek basite indirger, önemsemezseniz, sonrasnda baka birçok sorunla karlaabilirsiniz. Trnak yeme durumu daha iddetli ve bazen patolojik sebeplerle kendini gösterebilir diyor.

ANNE VE BABANIN çATIMASI TIRNAK YEMEYE NEDEN OLABLR

Uzm. Kl. Psk. Nermin Erdoan, trnak yiyen çocuklara kzmann, öfkelenmenin, toplulukta küçük duruma düürmenin ya da cezalandrmann yaplmamas gereken davranlarn banda geldiinin altn çiziyor. Sürece çözüm aramak için kayg ve strese sebep olan durumu ortadan kaldrmann çok daha önemli bir adm olacan anlatan Uzm. Kl. Psk. Erdoan, sözlerini öyle sürdürüyor: Trnak yeme sorununu çözmek için kiiyi bu davrana iten salksz süreçleri iyiletirmek büyük bir önem tar ve daha salkl çözümlerin bulunmasn salar. Okul dönemi içerisinde trnak yeme davran gösteren çocukla ilgili öretmenlerinden bilgi almakta faydal olabilir. çocuklar okulda sorunlar yaayabilir ve bunu gizleme eiliminde de olabilirler. çocuklarn arkadalaryla çatmalar, uyumsuz davranlar, stres faktörleri de okul süreci ile ilikili olarak salksz tepkilere neden olabilir. çocuktan alnamayan salkl yantlar, öretmen ibirlii ile gözlemlenebilir. çocuklarda trnak yeme anne baba çatmalarnn etken olduu strese bal olarak da ortaya çkabilir. Anne babann çocuklarn hayatnda önemli bir yere sahip olduu ve stres faktörlerini, çatmalarn, anlamazlklarn çocuklara yanstmamalarn uyumsuz davranlar geçimsizlik, aile içi huzursuzluklara bal olarak oluabilecei dikkate alnarak hassas davranmaya özen gösterilmelidir.

DAVRANIIN NEDEN TAKLT M ARATIRILMALI!

çocuklarn trnak yeme davrann bazen taklit yolu ile dier çocuklar ya da yetikinlerden örenebildiini belirten Uzm. Kl. Psk. Nermin Erdoan, süreç incelenirken bunun taklit yolu ile örenilip örenilmediine de dikkat edilmesi gerektiini söylüyor. Uzm. Kl. Psk. Erdoan, trnak yiyen çocuun dikkatini datacak farkl etkinliklere yönlendirmenin önemli olduunu hatrlatyor. Trnak yiyen çocuklarla trnaklarndan kapacaklar enfeksiyon ile ilgili etkinlikler yapmak, yana uygun oyunlar oluturmak, mikroplarn zararlar ile ilgili hikayeler veya canlandrmalara bavurmann bu sorunun çözümünde baarl olduunu anlatan Uzm. Kl. Psk. Erdoan, Kayg annda stres toplarndan faydalanarak ilgi baka bir yöne toplanabilir. Bu süreçte ortaklaa bir ibirlii yürütmek yakn çevre tarafndan uyarlara açk kalarak bir kontrol mekanizmas oluturulmaldr. Bu davrana iten sebepler üzerine çözüm aranmal ve zararlarna mutlaka deinilerek davran söndürme eiliminde olunmaldr. çözüm bulunamad takdirde bir uzman destei alnmaldr diyor.

Ana Sayfaya Git