Tırnak yeme riski artırıyor

Tıpta onikofaji olarak adlandırılan tırnak yeme hastalığının koronavirüsün yayılmasını kolaylaştırdığını ve bağırsaklarda parazitlere neden olduğunu söyleyen İpek Ada Alver, “Protez tırnak ve uzun tırnaklar da mikroorganizmaları bulaştırmada etken oluyor” dedi.

Haberler 06.04.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Trnak yeme hastalnn psikolojik kökenli olduunu belirten Dr. Ör. üyesi pek Ada Alver, Pandeminin yol açt stres ve gelecek kaygsnn bata trnak yeme bata olmak üzere yara ve sivilcelerle oynama, kama, saç ve kirpik yolma gibi psikolojik kökenli istemsiz dokunsal hastalklarda arta yol açyor. Bu davranlar sadece psikolojiyi etkilemekle kalmayp enfeksiyonel hastalklara yakalanma riskini de arttrmaktadr. Ellerin ykanmadan aza, yüze ve buruna götürülmesi ya da trnaklarn yenmesi ile birlikte parmak ve trnak aralarna geçen virüs partikülleri hücre içerisine girip çoalabilmekte ve kiiyi enfekte edebilmektedir. Bu da koronavirüse yakalanma olasln artmaktadr ifadelerini kulland.

KOVID-19 YANINDA BAIRSAKLARDA PARAZTLERE DE NEDEN OLUYOR

Trnak yeme hastalnn covid-19 enfeksiyonu riskini artrmann yan sra barsaklarda parazit oluumuna da neden olduunu ifade eden pek Ada Alver unlar söyledi:

Trnak aralarna dolan organik artklar, kir, yemek artklar, bakteri, virüs, parazit gibi mikroorganizmalar ile istenmeyen ürünler az yolu ile alnarak hücre içerisine geçi yapabilmekte ve geri emilim ile kana da kararak bata karacier, kalp, böbrek ve beyin olmak üzere pek çok doku ve organa geçerek tüm vücudu sistemik olarak enfekte edebilmektedir. Ellerin ykanmamas, dezenfekte edilmemesi ve tuvalet hijyenine dikkat edilmemesi, bata paraziter hastalklar olmak üzere baklk sistemini düüren ve uzun süren tedaviler gerektiren pek çok enfeksiyonel hastalklara sebep olabilmektedir.

MKROORGANZMA YUVASI: PROTEZ VE UZUN TIRNAKLAR

Trnak yeme hastalnn psikoloji ve enfeksiyon hastalklar uzmanlar tarafndan multidisipliner olarak deerlendirilmesi gerektiini kaydeden pek Ada Alver, psikolojik olarak bir uzmandan destek alnrken enfeksiyon açsndan da gerekli tetkikler yaplarak mikroorganizmalarn çeidi belirlenmeli ve vakit kaybetmek sizin tedaviye balanmaldr uyars yapt. Alver, trnaklarn ksa tutulmas, düzenli el ykanmas, el hijyeniyle ilgili farkndalk oluturulmas ve eitimler verilmesinin gerekiyor. Trnak yeme hastalnn yan sra protez trnak ve uzun trnaklarn da mikroorganizmalar bulatrmada etkili oluyor. Uzun ve protez trnaklar, mikroorganizmalarn üremesi ve hayatta kalmas için çok uygun ortamlar. Trnaklarn uzun tutulmas, protez trnak taklmas, çkan ojelerin yenilenmemesi, birer mikroorganizma yuvasna dönümesine yol açyor. Bu durum da bata covid-19 olmak üzere çeitli enfeksiyonel hastalklarn yaylmasna yol açyor deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git