Tiroid hastalarına ağız içinden izsiz ameliyat yapılabiliyor

GENEL Cerrahi ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Tunca tiroid hastalarına artık ağız içinden endoskopik yöntem ile ameliyat yapılabildiğini, böylece hastaların boyunlarında bir iz kalmayacağını belirtti.

Haberler 04.10.2017 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HASTANIN BOYNUNDA Z KALMADAN AMELYAT YAPILABLYOR

Endoskopik tiroidektomi yönteminin kozmetik sonuç avantajlarna dikkat çeken Prof. Dr. Fatih Tunca, hastann boynunda herhangi bir iz kalmadan ameliyat edilebildiini, sadece az içinde alt dudan iç ksmndan kesi yapldn dile ifade etti.

Prof. Dr. Fatih Tunca, bu kesilerin 3 adet olduunu, 2 tanesinin 5 mm. ve 1 tanesinin ise yaklak 1,5-2 cm. civarnda olduunu belirtti ve Bu kesilerde dudak içi mukozadan olduu için iz tamamen kaybolabilmektedir. kinci bir avantaj ise deneyimlerimiz ve gözlemlerimizden çkardmz kadaryla, ayrca yaplan yaynlarda da belirtildii üzere bu hastalarda ar açk cerrahiye oranla daha az olmaktadr dedi.

ENDOSKOPK TRODEKTOM YÖNTEM HER HASTAYA UYGULANMAMAKTADIR

Az içinden izsiz tiroidektomi ameliyatnn snrlamalar olduunun altn çizen Tunca, her hastaya uygulanmadn,tiroid bezinin uzunluu ve nodüllerin çapnn önemli olduunu ifade etti. Biyopsi sonucu iyi huylu gelen nodüllerde marjn daha geni, daha büyük nodüllere mesela 5-6 cmye kadar nodüllere yapabildiini söyleyen Prof. Dr. Fatih Tunca, ancak biyopsi sonucu kanser gelen hastalarda bu durumun2 cm ile snrl olduunu belirtti.

Ayrca tiroid bezi uzunluunun 10 cmyi amamas gerektiini vurgulayan Tunca, boyun yan bölgelerinde lenf bezi metastazlar olan tiroid kanseri hastalarnda bu yöntemin kullanlamadn fakat, bu snrlarn ilerleyen dönemlerde artan deneyimle birlikte deiebileceini dile getirdi.

ENDOSKOPK TRODEKTOM YÖNTEM SAYESNDE SES KISIKLII SORUNU OLDUKçA AZALIYOR

Açk cerrahideki komplikasyonlardan bir tanesi ve en istenmeyeni ses kskldr eklinde açklama yapan Tunca, deneyiminher ne kadar fazla olursa olsun, bununla yetinmemek gerektiini vurgulad. Ameliyat srasnda kullanlan sinir monitörizasyonu sistemi ile ses tellerine giden sinirlerin çaltn, ameliyat boyunca bir monitörden izlenebildiini belirten Prof. Dr. Fatih Tunca, bu sistemin kullanld zaman ses kskl riskinin oldukça azaldn ifade etti.

Tunca, az içinden endoskopik yaplan tiroid ameliyatlarnda da bu sistemin kullanlabildiini dile getirerek, açk cerrahide kullanlan hiçbir yöntemden ödün vermeden ses kskl riskinin kontrol altnda tutulabildiini belirtti.

Tiroid cerrahisinde ikinci bir riskin de, geçici ya da kalc olarak kalsiyum düüklüü olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Fatih Tunca, bu riskte de ameliyat yapan cerrahn deneyinin çok önemli olduunu, bu nedenle de riskin düük olacan ifade etti.

Genelde 2 hafta içinde düzelen geçici kalsiyum düüklüünün gözlendiini dile getiren Tunca, az içinden endoskopik olarak yaplan giriimlerde de bu riskin, açk cerrahiden farkl olmadn, az içinden endoskopik tiroidektomi tekniinde açk cerrahi giriimden farkl olarak sadece ameliyat sonras alt dudan alt ksmlarnda ve çenede hissizlik olabildiini belirtti. Bu durumun hastalarn yüzde 80 civarnda ilk 1 ay içerisinde düzeldiinin altn çizen Tunca, endoskopik tiroidektomi yöntemi ile tiroid bezi arkasnda yer alan paratiroid bezlerinin hastalklarnn da rahatlkla tedavi edilebildiini vurgulad. Prof. Dr. Fatih Tunca, bu bezlerin 1 tanesinin hasta olduu paratiroid adenomu hastalarnda ameliyat süresinin tiroid ameliyatna oranla daha ksa olabileceini söyledi.

Ana Sayfaya Git