Tiroid kanseri vakalarında artış

Tiroid kanseri vakalarının diğer kanser vakalarına göre son yıllarda Doğu Karadeniz bölgesinde artış gösterdiği belirtildi.

Haberler 21.08.2017 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrah Uzman Prof Dr. Mithat Kerim Arslan, Guatr hastalnn Karadeniz Bölgesinde oldukça sk görüldüünü kaydetti. Aslan nsan boynunda tiroid bezi isminde hormon yapc bir organ vardr. Bu bezin hastalanp büyümesine guatr denir. Bu bezin hastalklar iyi huylu olabildii gibi bazen de kötü huylu olabilir. Bütün dünyada iyot eksiklii olan bölgelerde tiroid kanseri daha sk görülür. Guatr hastalnda tiroid bezinin üzerinde nodül dediimiz küçük veya büyük sert ilikler ortaya çkabilir. Bunlar her zaman elle anlalmayabilir. Bu sebeple çarpnts, scak basmas, ellerinde titreme, uykusuzluk, yutma güçlüü, ses kskl, zayflama gibi ikyetleri olan veya boynunda ilik olan hastalarn mutlaka kontrol edilmeleri gerekir. Bu hastalar güvenle tedavi etmekteyiz. Baz durumlarda ilaç tedavisi yeterlidir. Özellikle nodül bulunan guatrlarda ameliyat tek tedavi yolu dedi.

Kadnlarda görülme skl erkeklerden 3-4 kat daha fazla

Tiroid bezi hastalklar kadnlarda erkeklerden 3-4 kat daha sk görüldüünü ifade eden Arslan Bu hormonlarn etkisini göstermektedir. Menopozdan sonra bu sklk azalr. Fakat bu dönemde de hormon kullanlmas hastal ortaya çkarabilir. Son zamanlarda tiroid kanserleri dier organ kanserlerinden daha hzl bir art göstermektedir. Buna ramen erken tan ve tedavi sayesinde kanserden ölüm o kadar fazla görülmüyor. Tiroid kanserli hastalarn 10 yldan fazla yaama oranlar yüzde 95in üzerindedir. çok ileri evre hastalar dnda ameliyatlardan hem hastalarmz için hem de bizim için sevindirici sonuçlar almaktayz. Dolaysyla, boynunda ilik, ele gelen nodülleri olan, bu kabarklklarda son zamanlarda art olan hastalarn beklemeden müracaatlar yüz güldürücü sonuçlarn alnmasnda etkili olmaktadr. Özellikle gençlerde ve kadnlarda bu ilikler daha da anlamldr ve zaman geçirmeden uzman kontrolünden geçmeleri gereklidir. Hastalarn çou ameliyat sonrasnda ses kskl olacandan korkarlar. Bu çok zayf bir ihtimaldir ve dikkatli ameliyat yaplnca pek görülmez diye konutu.

Ana Sayfaya Git