Tiroit hastalıkları gebeliği tehlikeye düşürüyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, tirodin az ya da çok çalışmasının adet düzensizlikleri, adet görememe, gebe kalamama veya düşüğe sebep olabileceğini söyledi.

Haberler 21.08.2017 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Buyru, guatr ve dier tiroit hastalklarnn, Türkiyede en sk görülen hastalklardan biri olduunu ifade ederek, sorunun kadnlarda erkeklere göre daha çok görüldüünü belirtti

Tiroit hormonlarnn asl olarak metabolizmay düzenleme görevi yaptn ancak üreme fonksiyonu, zeka geliimi dahil pek çok da rolünün bulunduunu aktaran Buyru, tiroit bezinin, beyinde bulunan hipofiz bezinin kontrolünde çaltn anlatt.

Prof. Dr. Buyru tiroidin az çalmasna hipotiroidi, fazla çalmasna ise hipertiroidi denildiini dile getirerek, Tiroidin normal çalp çalmadn anlamak için ilk baklacak hormon TSHdir. Tiroit bezinin normal çalabilmesi için besinlerle yeterli iyot almnn da olmas gerekiyor. eklinde konutu.

- Tiroidin az ya da çok çalmas düüe sebep olabilir

Prof. Dr. Faruk Buyru, tiroit hastalklarnn herhangi bir probleme yol açmadan erkenden tedavi edilmesi gerektiini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Tirodin az veya çok çalmas adet düzensizlikleri, adet görememe, gebe kalamama veya düüe sebep olabilir. Son yllarda yine tüp bebekteki baar ans TSH düzeyi ile ilikilendiriliyor. çünkü TSHnin yüksek olmas baka bir problem olmasa da düzeltilmesi gereken bir sorun. Ayrca tiroidin az çalmas çabuk yorulma, kabzlk, souktan rahatsz olma, yorgunluk ve unutkanlk gibi pek çok soruna yol açabilir. Tiroidin az çalmasnda görülen en sk neden, vücutta kendi tiroit hücrelerine kar zararl antikor oluumu olarak tanmlanabilecek Hashimoto hastaldr. Bir dier neden de iyot eksikliidir. Skl yüzde 2-4 kadardr, gizli hipotiroidi skl ise yüzde 8e kadar çkmaktadr. Belirgin hipotiroidisi olan kadnlar gebe kalmakta güçlük çeker. Ayrca bu durum gebelerde düük riskini artrmaktadr. Yine bu gebelerde tansiyon yükseklii, bebekte düük doum arl, erken doum ve bebekte zeka gerilii gibi problemler daha sk görülür. Doum sonras kanama riski de yüksektir. Bu annelerin dourduklar bebekler de zeka geliimi açsndan dikkatle incelenmelidir. Zaten tüm yenidoanlarda tiroit fonksiyonlar aratrlmakta ve gerekirse çok erken dönemde tedaviye balanmaktadr.

Gebelik öncesi tiroid hormonuna bakmann çok önemli olduunun altn çizen Buyru, Salkl bir gebelik için, gizli tiroid hastalklarn ortaya çkartabilmek amacyla gebelik öncesinde de TSHye baklmas önerilmektedir. TSH düzeyinin 2,5 ve altnda olmas arzu edilir. Tekrarlayan gebelik kayplar ve tüp bebekteki baarnn tiroit hormon düzeyi ile yakndan ilgisi var. diye konutu.

- Fazla çalan tiroit tedavi edilmezse bebein anne karnnda ölüm riskini artryor

Prof. Dr. Buyru, tiroit bezinin çok çalmas durumunda ise itah açlmasna ramen kilo kayb, çarpnt, sinirlilik görülebildiini, gebelerde bulant ve kusmann daha fazla yaandn ifade ederek, Gebelerde fazla çalan tiroit tedavi edilmezse gebelik zehirlenmesi, bebekte gelime gerilii, erken doum ve bebein anne karnnda ölüm riski artar. Gebede çarpnt olmas uyarc olabilir. Hipertiroidi nedeniyle ilaç kullanan gebelerde ilacn dozu iyi ayarlanmazsa, ilaçlar bebee geçip bebekte hipotiroidiye neden olabilir. deerlendirmesinde bulundu.

Tiroit fonksiyonlarnn normale dönmesi için basitçe bir hormon kullanmnn yeterli olduuna iaret eden Buyru, hastalara, bir endokrin uzmanna danarak iyot tüketimini de önerebildiklerini söyledi.

Buyru, sulardaki iyot düzeyinin düük olmas halinde günlük toz ya da tablet eklinde iyot kullanlmasn da isteyebildiklerini aktararak, Böylelikle gebelik esnasnda rastlanabilecek problemleri azaltmaya çalyoruz, ayn zamanda gebe kalma ansn da artrmay amaçlyoruz. diyerek sözlerini tamamlad.

Ana Sayfaya Git