Titanyumdan "vücut parçası" üretiliyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesindeki Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Merkezinde (METÜM) üç boyutlu yazıcılar ile kafatası, göğüs, çene, omurga ve yüz gibi bölgelerde kullanılmak için "titanyum" malzemeden vücut parçası üretiliyor.

Haberler 03.08.2017 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üç boyutlu yazclarla titanyum malzemeden göüs, çene, omurga ve yüz gibi bölgelerde kullanlmak üzere titanyum malzemeden üretilen vücut yedek parçalar ateli yaralanma ya da herhangi bir kaza sonras uzuvlarn kaybeden hastalara umut oluyor.

Salk Bilimleri Üniversitesi bünyesindeki Gülhane Medikal Tasarm ve Üretim Merkezinde (METÜM) üç boyutlu yazclar ile kafatas, göüs, çene, omurga ve yüz gibi bölgelerde kullanlmak için titanyum malzemeden vücut parças üretiliyor.

Gaziler ve güvenlik faaliyetlerinde yaralananlar için kurulan METÜM, Salk Bakanl ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapt anlama ile her türlü kaza sonrasnda vücutta kaybedilen bölgenin aynsn birebir üreterek, hastalarn hayatn kolaylatryor.

Rektör Prof. Dr. Cevdet Erdöl, METÜMün insann kafatasnda kopan bir parçann ya da vücudundaki baka bir kemiin adeta yedek parçasn, üç boyutlu yazcyla üreten bir merkez olduunu söyledi.

Erdöl, METÜMde ateli yaralanmalar, omurga erilikleri, kafatas, çene ve baka bir bölgede kopan kemiklerde kullanlmak üzere kiisel sertifikal ürünler üretildiini belirterek, u bilgileri aktard: Doktor ameliyat öncesinde hangi bölgeye müdahale edeceini ve ameliyatn boyutunu kolaylkla tespit edebiliyor. Tomografi ile çekilmi görüntüler üç boyutlu sisteme tanyor ve üç boyutlu yazcdan titanyum malzeme ile hazr hale getiriliyor. Proje, tasarm ve üretimi hepsi bir arada yaplan kamudaki tek merkez. Türkiyedeki bütün hastalara açk bir merkez. Biz de gerekli mali katky vererek buray biraz daha büyütüyoruz.

Salk Bakanl ve Sosyal Güvenlik Kurumuyla yaplan anlama gerei üretilen malzemelerin geri ödeme kapsamna alndn bildiren Erdöl, u anda METÜMe müracaat eden bata gazilerimiz ve dier hastalarmz herhangi bir ücret ödemeden devletin imkanlar ile tedavi olabilmektedir. Bunu salayan SGK ve Kamu Hastaneleri Kurum Bakanlmza teekkür ediyorum. diye konutu.

BÜTÜN BRANLARDA HZMET VERYORUZ

METÜM Müdürü Simel Ayyldz da kafatas, yüz ya da vücudun dier bölgelerinde ekillendirmesi zor olan bölgelerde, kiiye özel tasarmlar yaparak titanyumdan vücut parças ürettiklerini anlatt.

Plastik modelleme açsndan da imkan kabiliyetlerinin oldukça yüksek olduunu vurgulayan Ayyldz, öyle devam etti: METÜM, hastann ameliyat öncesi ve sonrasn batan sona görebilmesi için hizmet verebilen bir merkez. Bunun için üç boyutlu plastik modelleme makinesi kullanyoruz.

Tasarmlar için kullandmz özel medikal yazlmlarn yan sra üretim için de plastik ve metal yazclar kullanyoruz. Burada titanyum ve paslanmaz çelikten üretim yapabiliyoruz. Ayrca medikal implantlarn yan sra di hekimliine de metal alt yap üretiyoruz. Bunlar tamamen kiiye özel üretimler olduu için u anda Türkiyede tasarmdan üretime her eyin ayn yerde yapld böyle bir merkez yok.

Merkezde çalan mühendislerin, hekimlerin hastalar için talep ettikleri ürünleri hastann tomografisi üzerinden üç boyutlu hale getirdiini aktaran Ayyldz, Hekimden ne istediini örendikten sonra ne tarz bir tasarm yapmamz gerekiyorsa onu tasarlyoruz. Tasarmmz gösteriyoruz. Hekim onay verdikten sonra da bunu elinde görebilecei hale getirip plastik çktsn kendisine verebiliyoruz. Bu benim için uygundur derse, metalden üretiyoruz ve hastaya uygulanabilir hale getiriyoruz. dedi.

Türkiyede tedavi olan yabanc uyruklu hastalara da hizmet verdiklerini ifade eden Ayyldz, uluslararas anlamda da talepleri karlayabilecek durumda olduklarn söyledi. Ayyldz, beyin cerrahi, plastik cerrahi, ortopedi, genel cerrahi, kulak, burun, boaz, göüs cerrahisi gibi tüm branlara hizmet ettiklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git