Titreme hastalığının pek çok nedeni olabilir

Nöroloji Uzmanı Dr. Rabia Sedef Üre, titreme hastalığı olarak bilinen ‘tremor’lar hakkında bilgi verdi. Titremenin pek çok nedeni olabileceğini söyleyen Dr. Üre, hastaların bu titreme dönemlerini videoya çekmelerinin tipini belirlemede doktora yardımcı olacağını söyledi.

Haberler 16.09.2019 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çkan ard sra hareketlere tremor adn verdiklerini ifade eden Dr. Üre, Tremor aniden balayabilir, bu tür vakalar kandaki deerlerin ani deiimlerinde daha çok görebiliyoruz. Örnein eker dümesi, kalsiyum dengesindeki bozukluk, troid hastalklar, karacier böbrek yetmezlii gibi nörolojik kökenli tremorlar ise hafif balayp, ilerleyen tarzdadr. Baz hastalarda ince i yaparken, baz hastalardan hareket ederken vb. görülebiliyor, ellerde, bacaklarda, bata, seste, dilde tremor görebiliyoruz dedi.

En sk nedeni gen

Nörolojide en sk tremor sebebinin esansiyel tremor denen ailesel kökenli titremeler olduuna deinen Dr. Rabia Sedef Üre, Bunun genetik bir temeli vardr, ikinci srada ise Parkinson tremoru gelir, stres, uykusuzluk yorgunluk gibi durumlar da geçici bir tremora sebep olabilir. Sürekli bir titreme deildir, genelde tetiklenir, stresli dönemlerde, toplum içinde çay içerken kak tutarken vs, iddetlenebilir. Parkinson tremorunu ise daha çok istirahat halindeyken görürüz. Esansiyel tremor çok genç yata balayabilir, Parkinson tremorunu ise daha çok 65 ya üstünde görebiliyoruz ifadelerini kulland.

Tipi ve elik eden bulgular önemli

Tremorun tipinin ve elik eden bulgularn önemli olduunu belirten Dr. Üre, tedavi sürecinin bu bulgulara göre ilerlediini belirtti. Üre, Tremorlar, metabolik kökenli ise, kandaki deerlerle ilgili bir sorun varsa, onlar düzelttiimizde titreme de otomatikman düzelebiliyor, psikolojik kökenli titremelerde de altta yatan durumu kontrol ettiimizde titreme geçiyor, esansiyel tremorda ise dönem dönem alevlendii dönemlerde ilaç tedavisi ve çok ileri vakalarda beyin pili gibi tedaviler mevcut, Parkinson titremelerinde de önce Parkinson hastalna yönelik tedavilere balanr. Hastalarn daha az titremesini salayacak ilaç tedavisinin yan sra bunu tetikleyen durumlar belirleyerek, bu durumlardan kaçnmasn salyoruz. Ancak çounlukla ilaç tedavisine yant veren bir hastalktr dedi.

Kiide zaman zaman görülen bir titreme durumu varsa mutlaka bir nöroloun görmesi gerektiine dikkat çeken Nöroloji Uzman Dr. Rabia Sedef Üre u ifadeleri kulland:

Titremenin olduu dönemlerde bu titremeleri kamera ile kayt altna almalar bizim deerlendirmemiz için faydal olur. çok sk alkol alm yanl beslenme alkanlklar, alkol tüketiminin de etkiledii tremor tipleri vardr, diyabet hastalarnda da titreme olmamas için özelikle kan ekerinin çok dümesinin engellenmesi gerekir.

Ana Sayfaya Git