Tomografi çekimi erken teşhise öncü

Yeni tanı akciğer kanseri sayısının geçen yılın ortalamasının 5 kat üzerinde olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seha Akduman, "Özellikle tomografiye ikna edemediğimiz sigara içen kişiler, koronavirüs nedeniyle tomografi çektirmek zorunda kaldı. Bu sayede akciğer kanserini erken evrede yakalayabildik" dedi.

Haberler 17.05.2021 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Koronavirüsü erken evrede tehis etmenin önemli admlarndan biri de Bilgisayarl Tomografi (BT). Virüsün akcier tutulumunu tespit etmede önem tayan bu ilem, akcier kanserini erken evrede yakalama frsatn da salad.Akcier kanseri tans oran koronavirüsle daha da artt. Salgn nedeniyle çekilen kontrol tomografiler, erken evreyi yakalama ansn dourdu. Salk Bakanl verilerine göre yeni tan akcier kanseri saysnn geçen yln ortalamasnn 5 kat üzerinde olduunu söyleyen Dr. Ör. Üyesi Seha Akduman, önemli bilgiler paylat.

YEN TANI AKCER KANSER ORANI GEçEN YILIN 5 KAT ÜZERNDE

Dünya ve Türkiyede her iki cinsiyet için en çok yaam kaybna neden olan kanser tipinin akcier kanseri olduuna dikkat çeken Dr. Ör. Üyesi Seha Akduman, Tüm dünyada akcier kanserinin en sk görüldüü ülkeler arasnda Türkiye ilk 10da yer alyor. Hem artan ya hem sigara kullanm bunun yan sra kontrolsüz hava kirlilii nedeniyle akcier kanseri görülüyor. Akcier kanseri tans oran koronavirüsle artt. Koronavirüs nedeniyle çekilen kontrol tomografiler yeni tan akcier kanseri oranlarn artrd. Toraks tomografisi dediimiz göüs ve akcier tomografisi says normalin çok üzerine çktndan Salk Bakanl verilerine göre erken evre ve yeni tan akcier kanseri says geçen yln ortalamasnn 5 kat üzerinde. Tüm dünyada da rakamlar bu ekilde. Yeni tan akcier kanseri says geçen yllara oranla u dönemlerde allm yüksein üzerine çkt deerlendirmesinde bulundu.

SGARA çEN KLER KORONAVRÜS TOMOGRAFYE KNA ETT

Tomografinin tan nedeniyle daha fazla kullanlmaya balanmasyla birlikte hastaln erken evreyi yakalama gibi bir ans artrdn anlatan Dr. Ör. Üyesi Akduman, Ülkemizde sigara kullanm oran yaklak yüzde 45lerde. Akcier kanserinin en önemli risk faktörü de sigara. Daha önce tomografiye ikna edilemeyen sigara içicilerinin koronavirüs nedeniyle zorunla olarak tomografi çekilmek zorunda kalmalar, akcier kanserini erken evrede yakalama frsat dourdu. Bu durum da tedavi ansn artrd diye konutu.

AKCGER KANSER OLDUKçA LER EVREDE KARIMIZA çIKIYOR

Akcier kanserinin son yllarda her iki cinsiyette yaygn ekilde görüldüüne dikkat çeken Dr. Ör. Üyesi Akduman, Önceki yllarda akcier kanserini erkeklerde görüyorduk. Artk her iki cinsiyette de çok yaygn ekilde görüyoruz. Maalesef hastalk oldukça ileri seviyede karmza çkyor. Akcier kanserli olgularn 3te 2sini ameliyat edilemeyecek dönemde yakalyoruz. Kemoterapi ya da radyoterapiile tedavi etmeye çalyoruz. Ancak aslnda akcier kanserinde en temel ve istenen tedavi yöntemi erken tan ve cerrahidir ifadelerini kulland.

RSKL GRUPTA AKCER GRAFS YETERSZ

Sigaray brakmann önemli olduunu ancak riski sfrlamadn belirten Dr. Ör. Üyesi Akduman, u uyarlarda bulundu:

20 yl boyunca günde 1 paket sigara içtiyseniz akcier kanseri riskiniz her zaman sizinle. Sigaray braktktan sonra da yllar içerisinde azalsa da hiç sigara içmeyen popülasyona göre risk hala devam eder. 50 ya üstü 30-35 yl sigara içicilii öyküsü olan hastalarmzda mutlaka düük doz akcier tomografisiyle tarama testi öneriyoruz. Ancak riskli grupta akcier grafisi yetersiz. Bizim burada bir lezyon görebilmemiz için minimum 1 santimetre olmas gerekir. Akcier grafisinde atladmz lezyonu tomografide nodül takibiyle tespit edebiliriz. Ancak, biz içtik zaten riski aldk dememek gerekiyor. Sigara ne kadar uzun yllar kullanlrsa risk katlanarak artar. Ne zaman brakrsanz o zaman siz ansl olmaya balanr.

KANLI BALGAM, GEçMEYEN ÖKSÜRÜE DKKAT

Sigara içen kiilerde görülen kanl balgamn ciddiye alnmas gereken bir kanser belirtisi olduuna dikkat çeken Göüs Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Seha Akduman, Bunun yannda ses kskl hem tiroid hem akcier kanserinde çok kritik. Srt ars akcier zar ya da sinir hücreleri tutulumu varsa riskli. Geçmeyen inatç öksürük, sk tekrarlayan zatürre ciddiye alnmal. Mesela bir hastann sk tekrarlayan zatürresi ayn tarafta ve sürekli dirençliyse nefes borusunun içerisinde tkayc tümör olabilir. Bronkoskopiyle kanl balgam ve inatç öksürüü görüntüleyebiliriz. Nefes borusunun içerisine kamerayla görüntülenmesi önemli uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git