Koronavirus toplumsal alışkanlıkları değiştirebilir

Küresel tehdit haline gelen Koronavirüs salgını üretimden tüketime,uluslararası ilişkilerden eğitime, ulaşımdan eğlenceye, dini ibadetlerden spor etkinliklerine kadar akla gelebilecek her alanda toplumsal yaşamı etkisi altına aldı. Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, Koronavirüs salgınının mevcut bireysel ve toplumsal alışkanlıkları da değiştireceği söylüyor.

Haberler 31.03.2020 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann her yerinde uluslararas zirveler, kongreler, eitim-öretim faaliyetleri, büyük spor müsabakalar, kültür ve turizm ziyaretleri, festivaller ve fuarlar ard ardna iptal ediliyor veya sanal ortama aktarlyor. Koronavirüs salgnnn, insanl hiç alk olmad bir tür zorunlu sosyal izolasyon sürecine soktuunu ifade eden Prof. Dr. Ebulfez Süleymanl tüm bunlarla dünyamzn hacklendiini vurguluyor.

KRZ GEçSE DE SOSYAL ZOLASYON DEVAM EDEBLR

çinde bulunduumuz durumun geçici olmas halinde bile bireysel ve toplumsal risk olgusunun yeryüzünde daha fazla etkinliini hissettireceine dikkat çeken Prof. Dr. Ebulfez Süleymanl, bireylerin artk dorudan hasta olmasa dahi sürekli olarak kendilerini daha fazla risk altnda hissedeceklerini ifade ediyor.

Prof. Dr. Ebulfez Süleymanl Bu hissin yönlendirmesi altnda bireyler, yakn çevresindeki insanlarn hastalk riski tad endiesi nedeniyle toplumsal güvensizlik durumunu ivmelendirebilir. Dolaysyla stres ve panik ortam nedeniyle toplumsal birlik ve dirliin tehlikeye girmesi ihtimal dahilinde ve toplumsal güvensizliin artma ihtimali çok yüksek. Öte yandan, yaygn anlamda allagelmi toplumsallk biçimlerinden farkllaan yeni bir toplumsal deneyimin gelime ihtimalinden de bahsedebiliriz. Bireylerin kendini içinde bulduu zorunlu sosyal izolasyon, bilinç ve niyet durumlarn deitiriyor. Ama bu durum zaman içerisinde yerini tercih edilen izolasyon ve/veya dayanma biçimlerine de brakabilir.Bu sürecin ortaya çkarm olduu yeni gelimeleri tanmlamak için ilerleyen dönemde koronavirüsten önce ve koranavirüsten sonra gibi yeni tanmlamalarn kullanlmasna da tank olabiliriz dedi.

BREYSELLK ARTABLR

Bu potansiyel deiimlerle birlikte sürecin ortaya çkard durumun yaamn her alannda sosyal ilikilerin yeniden düzenlenmesini de beraberinde getireceini belirten Prof. Dr. Ebulfez Süleymanl çok sayda iletmenin web konferans, annda mesajlama veya e-posta gibi örgütsel çalma teknolojilerini kullanmasyla birlikte sosyal anlamda sanal çalma biçiminin benimsemesi ihtimalini arttrabilir. Bu balamda, gittikçe artan sayda iveren ve igören, tele çalma alternatifini bir çalma biçimi olarak tercih edecektir. Aslnda home-office (evden çalma) gibi meknsal açdan esnek çalma sistemleri, mevcut krizle beraber pek çok çalma alannda zorunlu olarak deneyimlenmektedir. Kimileri için yeni kimileri içinse younluu artan bu gibi deneyimler, zaman içinde yaygnlaarak ve benimsenerek yeni bir çalma hayatn beraberinde getirebilir. Sanal iyeri sosyal izolasyon hissinin güçlenmesi ve dolaysyla dünya genelinde yalnzlk duygusunun daha da artmas ihtimalini güçlendirmektedir. Yaplan aratrmalarda sanal igörenler; yalnzlk, izolasyon ve ayn dört duvar arasna geri dönme isteinin artt görülmütür. Fakat zorunlu izolasyon, tercih edilen veya bilinçli/niyetli bir ekilde seçilen izolasyon ve dayanma biçimlerine de dönüebilir. Ayn zamanda yalnzlk duygusunun kendi içindeki bir cinsi olan seçilmi yalnzlk veya olumlu geri çekilmeler de gün geçtikçe daha büyük ölçekte yaanmaya balayabilir. Daha önemlisi, zorunlu izolasyon halinde ortaya çkan birbirinden ve dünyadan haberdar olma hissi, küçük gruplar ve yerellik balamnda öngörebileceimiz, bireysellikle kolektifliin iç içe geçtii toplumsal biçimlerin de gelimesine neden olabilir dedi.

VRÜS KRZ DÜNYADAK DER çATIMALARI DURDURABLR

Ekonomik, politik, sosyo-kültürel ve çevresel sistemler üzerinde önemli etkileri bulunan mevcut durumun geri dönüü olmayan geni çapl bir toplumsal deimeye de zemin hazrladn belirten Prof. Dr. Ebulfez Süleymanl Bir devletin veya bir uzmann çabalar bu krizin ortaya çkarm olduu olumsuz sonuçlar bertaraf etmeye yetmiyor. Bunun için her türlü snr ve engeli aan kapsaml bir etkileim a gerekiyor.Bu balamda virus tehdidi dünya genelinde birçok küresel sorunun çözülmesi için önemli bir frsat oluturmaktadr. Bu süreç, dünyada mevcut sava ve çatmalarn durdurulmas, uluslararas anlamazlklar çözebilen etkin bir uluslararas faaliyet mekanizmasnn tesisi ve küresel düzeyde risk oluturan çevre kirlilii gibi birçok olumsuz durumun engellenmesi hedeflerini güçlü bir ekilde gündeme getirebilir. Yine bu süreç,gelimi ülkelerin eitim, salk,altyap ve sosyo-ekonomik proje destekleriyle az gelimi ülkelerde sürdürülebilir kalknma çizgisinin yakalanmas açsndan bir frsat olarak deerlendirebilir. Bu saikle bu krizin dünya sorunlarnn yeniden sorgulanmas ve bu sorunlara kar daha bilinçli bir ekilde yaklalmas teamülünü gelitirecei düünülebilir. Unutmayalm ki, yüryüzü insanlarn ortak evi! Ortak evimizi hem kendimiz hem de bizden sonraki kuaklar için yaanabilir klmak beliren bu sorunlara kar ortak çözümler üretmekten geçiyor dedi.

Ana Sayfaya Git