Trans yağ şişirtiyor!

Prof. Dr. Sedat Üstündağ, trans yağ içeren işlenmiş gıdaların obezite başta olmak üzere pek çok hastalık için risk oluşturduğunu söyledi.

Haberler 02.11.2021 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Sedat Üstünda, Trans yalarn insan vücuduna pek çok zarar olduunu anmsatp, bunlarn salksz olduunu belirtti.

Üstünda, Trans yalar genellikle gdalarn ilenme sürecinde ortaya çkan yalar ve bunlar maalesef obezitenin ve eker hastalnn gelimesinde katk veren ajanlar durumunda. Dolaysyla esasen çözüm ilenmi gdalardan uzak durarak mümkün olduu kadar doal gdalarla beslenmek. diye konutu.

Üstünda, salkl ve kaliteli bir yaam için trans ya içeren gdalardan uzak durulmas tavsiyesinde bulundu.

Doymu ya kategorisinde olan trans yalarn ilenmi gdalarda bulunduunu dile getiren ve bu gdalarn dikkatle tüketilmesi gerektiini vurgulayan Üstünda, Elbette zaman zaman insann paketli gdalar tükettii anlar da olacaktr, o zaman da bilinçli tüketim çok önemli. Mutlaka o gdalarn etiketlerini okumal ve orada yazanlarn anlamn bilerek tüketici olmak lazm. Tuzun ar tüketimi, alkol ve sigarann yannda ilenmi gdalarn içindeki katk maddeleri gerçekten insan saln en çok etkileyen faktörler arasnda. ifadelerini kulland.

NSAN SALIINI OLUMSUZ ETKLYOR

Prof. Dr. Üstünda, insann gün boyunca saln olumsuz etkileyen pek çok faktörle kar karya kaldn, buna karn doal beslenme ve yaam anlaynn benimsenmesi gerektiini dile getirdi.

Hzl ve hazr gdalarn tercih edildii beslenme yöntemleri yerine geleneksel beslenme biçimlerinin tercih edilmesinin salk açsndan önemli olduunu vurgulayan Üstünda, unlar kaydetti:

Sabah bir bardak süt, doal üretilmi peynir, domates ve yeillikten oluan kahvalt yerine artk herkesin bildii salk için olumsuz artlar tayan gdalar tüketildiinde vücut olumsuz etkileniyor. Dolaysyla bilhassa gençlere öneride bulunmak istiyorum, çünkü onlarn önünde uzun yllar var. Bizim geleneksel beslenme biçimimizden vazgeçmemelerini önemle tavsiye ediyorum. Bir simit veya poaça yerine bir kase çorba veya bir kase yourt ile yumurta tüketilebilir. Yumurtann aknda 7 tane esansiyel amino asit var. Sarsn içerisindeki bir amino asit bizim günlük ihtiyacmzn yarsn karlayacak C vitamini ve demirden oluuyor. Dolaysyla ilenmemi doal gdalarla anneanne ve babaanne gdalaryla beslenmek çok önemli. Tuzuna dikkat ederek bir kase tarhana çorbas tüketmek salk açsndan çok faydal olur.

Ana Sayfaya Git