TTB: Aşılamada azalma kaygı verici

Pandeminin 18 ayını değerlendiren TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Esin Davutoğlu Şenol, “Gerek ilk doz gerekse ikinci doz gerek ve tanımlanmış gruplarda takviye doz için günlük aşılanma oranlarındaki azalma kaygı vericidir” dedi.

Haberler 09.10.2021 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Tabipleri Birlii (TTB) , 18 Ayn Ardndan Pandeminin Neresindeyiz? balkl basn toplants düzenledi. TTB Genel Merkez binasnda yaplan toplantya çevrimiçi katlan TTB Merkez Konsey Bakan ebnem Korur Fincanc, 18 aydr salgn verilerini paylamayan Salk Bakanlna çarda bulundu.

Salgnn hayatn sradan bir parçasna dönütürüldüün belirten TTB Pandemi çalma Grubu üyesi Esin Davutolu enol, Bu salgnda snfsal nitelii de gözeten bütüncül bir bak iktidarlarn kendilerine gündem edinmeyeceini görmek gerekir. Bu bütüncül bak birlikte talep etmek, iktidarlara yükümlülüklerini hatrlatarak bu salgnn sömürüyü derinletiren ve yeni salgnlar körükleyen varlna dur demek hepimizin sorumluluudur dedi.

KÜRESEL SORUN

Ülkelerin bu soruna ulusal düzeyde yant üretme tutumunun kontrol edilemeyen bir salgn sürecini beraberinde getirdiini belirten enol, Salgnn sönümlenme süreci uzadkça virüs, evrimsel mekanizmalarn iaret ettii ekilde hayatta kalma çabasyla daha fazla bulaabilen, çoalabilen, daha çok kiiyi hastalandrma potansiyeli tayan araylarla toplumsal dolamn sürdürmektedir diye belirtti.

SORUMLULUK HALKA YIKILIYOR

Salk Bakanlnn sorumluluu halka ykma eiliminden vazgeçmesi ve sorumluluklar yerine getirmesi gerektiini vurgulayan enol, Toplumsal hareketlilik deerlendirmesinde fabrikalarda, ulamda, yurtlarda yaanan maruz kaldmz riskli ortamlar ortadan kaldrmak iktidarn sorumluluudur. ktidar içi, isiz, esnaf için hiçbir sosyal-ekonomik çalma ve hazrlk yapmadan, tedbirler almadan bilimsel altyaps olmayan kapanma ve açlma süreçlerine girmi topluma daha da fazla zarar vermitir. Ayn iktidar 1,5 yl yüz yüze yaplmayan eitim ile bir neslin eitim hakkn elinden alm bunun getirdii sosyal, kültürel, psikolojik ve geliimsel sorunlarla toplumu ba baa brakmtr diye konutu.

TUTARSIZ VERLER

Az sayda verinin belirsiz tanmlarla, tutarsz ve bilim d deiimlerle sosyal medya üzerinden duyurulduunu hatrlatan enol, öyle devam etti: Neredeyiz sorusunu yantlamay da salgna dair projeksiyonda bulunmay da olanaksz hale getirmektedir. Türkiyeye dair çkarmlarmz ülkeye dair muazzam veriler üzerinden dileyenlerin ve ilgililerin eriimine açk, effaf, katlma açk bir yolla yapabilmek toplum sal riske atlarak tercih edilmemitir.

VERLEN LAçLAR ETKSZ

enol, sözlerini öyle sürdürdü: Pandeminin erken döneminde, ilaç tedarik edilmi ve uygulamaya geçirilmi olmas anlalabilir. Ama kullanlmakta olan ilacn uluslararas literatürde etkisiz olduu, kullanlmamas gerektii belirgin hale geldikten sonra uzunca bir süre datmnn sürdürülmesi; herhangi bir açklama olmakszn da bir gün bir kararla nihayet tedavi emasndan çkarlm olmas sürecin en çarpc yaklamlarndan biridir. Halihazrda, hemen her test pozitif hastaya datlan dier bir ilacn gerek ülkemizdeki gerekse uluslararas literatürdeki çalma sonuçlaryla etkisizlii gösterilmi olmasna ramen halen datlmas ve kullanmnn sürdürülmesi ayn ölçüde açklamaya muhtaçtr.

MASKEYE ERM SORUNU

Pandeminin balangcnda uzunca bir süre maskeye eriim konusunda güçlükler yaandn anmsatan enol, devamla öyle dedi: Gerek maske kalitesi gerek temini konusunda yaanan güçlüklerin ardndan eriim sknts büyük ölçüde almtr. Ancak maskelerin nitelii, kalitesi, koruyuculuu, kullanmlarnn teviki ve kontrolü konusunda bu süreci sekteye uratacak ölçüde büyük bir rehavet yaand ifade edilebilir.

Bez maske ve basit maskenin kullanm büyük ölçüde yetersiz kalndn da sözlerine ekleyen enol, Bu alanda ortaya çkm olan yeni gereksinimlerin kamusal bir yükümlülük olarak gerekli standartlardaki yeterli, uygun maske temini açsndan gündemde olmas önemlidir önerisinde bulundu.

AILAMADA DÜÜ

Alama sürecinde son durumu da paylaan enol, unlar dile getirdi: Ülkemizde halihazrda iki farkl Kovid-19 asna eriilebilmektedir. Salk Bakanl verilerine göre uygulanan toplam a miktar 110 milyon dozu amtr. Gerek ilk doz gerekse ikinci doz gerek ve tanmlanm gruplarda takviye doz için günlük alanma oranlarndaki azalma kayg vericidir. A takvimini tamamlanm nüfus yüzdemizin, istenilen seviyeden uzak olduunu biliyoruz. Delta varyant koullarnda a takvimini tamamlam nüfus orannn en az yüzde 85 olmas gerektiini öngörülmektedir. Ülke içinde de uluslararas alanda da hepimizin korunmad koullarda hiçbirimiz güvende olamayz.

SOSYAL CNAYET

Etkin olmayan salgn kontrolü nedeniyle önlenmeyen ölümler daha önce de defalarca dile getirdiimiz gibi yaam hakk ihlalidir, sosyal cinayettir. Uluslararas literatürde de ülkede yaplan çalmalarda da salgnn snfsal karakterini ortaya koyan, ölümlerin sosyoekonomik arka plannn yanstan bulgulara eriilmitir. Sosyoekonomik kötüleme, yoksulluk ve yoksunluk pandeminin yakcln, ykmn artran sosyal, ekonomik, politik deikenlerdir. iddetin bir politik enstrüman olarak tercihi hayatn her alannda olduu gibi salk alannda da iddeti de beslemitir. Bu koullarda Kovid-19, bata salk çalanlar olmak üzere, bir dizi sektör alan ve çalma koullar bakmndan halen meslek hastal olarak tanmlanmamtr.

Ana Sayfaya Git