TTB grip aşısının ücretsiz dağıtılmasını istedi

TTB, grip aşısının herkese ücretiz yapılması ve kolay ulaşmasının sağlanmasını istedi.

Haberler 30.09.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Tabipleri Birlii (TTB) Pandemi çalma Grubu tarafndan hazrlanan, TTB Pandemi Bültenlerinin 15incisi Kovid-19 salgn, grip mevsimi ve grip alamalar balyla çevrimiçi olarak düzenlendi. TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazm Doan Eroullar, program sundu.

Eroullar, Salk Bakanlnn 2020 Aralk aynda yapt açklamay hatrlatarak, 2 milyon 300 bin grip asnn 1 milyon 36 bininin yapldn söyledi. Erolu, grip as açsndan 15-20 milyon kiinin riskli olduunu belirtti. Salk Bakanlnn, geçmi hatalarn tekrarlamamak ve risk gruplarnn eksiksiz alanmas için TTBnin çarlarn dikkate almas gerektiini vurgulad.

KOMPLKASYONLAR

Grip hastaln ve geliebilecek olumsuz sonuçlar engellemenin tek önemli yolunun alanma olduunun altn çizen Eroullar, Ciddi seyir ile giden ve mortaliteyi arttran en önemli sorun zatürredir. Zatürre geliim riski tayanlar ise, ileri ya, kronik hastalklarn varl ve says, bakln basklanmas ve gebelik olarak tanmlanr. Yani grip asn öncelikli olarak bu kiiler olmaldr diye kaydetti. Eroullar, grip hastalnn en önemli komplikasyonlarn ise Pnömoni, Kronik akcier hastalk alevlenmeleri, kardiyak bulgular, nöromüsküler eklinde sralad.

YAN ETKLER

Eroullar, Türkiyede Ekim ay içinde, risk grubunda olup alanmam kiilerde ise ubat ayna kadar alanmalarn tamamlanmas gerektiini belirtti. Eroullar, grip asnn yan etkilerini ise öyle aktard: Alar inaktifdir ve içlerinde virüs bulunmaz. En sk görülen yan etkisi a yerinde ar ve hassasiyettir ve 48 saat içerisinde kaybolur. Nezle benzeri ikayetler de oluabilir ve bu belirtilerde ksa süre içerisinde kaybolur.

ÜCRETSZ UYGULANMALI

Grip asnn herkes ücretiz yaplmas gerektiini vurgulayan Eroullar, TTB olarak taleplerini öyle sralad:

*Toplumun aya ulam kolaylatrlmaldr.

*Toplum bilgilendirilmeli ve aya tevik edilmelidir.

*Grip surveyans daha kapsaml yaplmal ve haftalk olarak kamuoyu ile paylalmaldr.

*Uygun surveyans için altyaplar oluturulmaldr.

Ana Sayfaya Git