Tüm gebeleri ilgilendiriyor: Ayrıntılı ultrasonla teşhis

Rutin gebelik kontrolleri, bebeğin yalnızca anne karnından doğumuna kadar olan süreci için değil doğumdan sonraki sağlık durumu için de büyük önem taşıyor. Özellikle gebeliğin 19. ila 23. haftaları arasında yapılması önerilerin ayrıntılı ultrason taramasının kritik olduğuna dikkat çeken Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ferda Ağırgün, “Ayrıntılı ultrason bebeğin kemiklerine, kalbine, beynine, omuriliğine, yüzüne, böbreklerine ve karnına detaylıca bakılmasına imkan verir. Tarama, bazı omurilik rahatsızlıkları başta olmak üzere kalp kusurları ve yarık dudak gibi doğum sonrası ameliyat gerektirebilen durumların tespit edilmesini sağlar” diyor.

Haberler 19.08.2021 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gebelikte düzenli kontrol, hem annenin hem de bebein sal için büyük önem tayor. Uzmanlarn aksatlmamas için uyarda bulunduu tetkiklerin banda ise 20 haftalk taramas olarak da bilinen ayrntl ultrason geliyor. Bebein iç organlarnn detaylca incelenebildii bu ultrason türünün pek çok hastaln erken tehisinde kritik rol oynadn söyleyen Radyoloji Uzman Uzm. Dr. Ferda Argün, Ayrntl ultrason bebein kemiklerine, kalbine, beynine, omuriliine, yüzüne, böbreklerine ve karnna detaylca baklmasna imkan verir. Tarama, baz omurilik rahatszlklar bata olmak üzere kalp kusurlar ve yark dudak gibi doum sonras ameliyat gerektirebilen durumlar tespit ettiinden hamileliinin 19. ila 23. haftalar arasnda olan her anne adayna mutlaka önerilir dedi.

STANDART ULTRASONDAN TEK FARKI HER ORGANIN TEK TEK NCELENMES

Ayrntl ultrason taramasnn teknik açdan standart ultrasondan herhangi bir fark bulunmadn belirten Uzm. Dr. Ferda Argün, Standart ultrasonda bebein genel salk durumu incelenirken ayrntl ultrasonda her organ tek tek incelenir. Yani daha detayl görüntüleme söz konusudur ancak kullanlan tüm yöntemler standart ultrasonla ayndr. Organlarn ayr ayr incelenmesi ise pek çok durumun daha net görülmesini salar. Örnein bebein beyni, böbrekleri, iç organlar veya kemikleri düzgün gelimemi olabilir. Baz bebeklerin omurilii etkileyen ve açk spina bifida ad verilen bir salk sorunu olabilir. Bu soruna sahip her 10 bebekten 9u genellikle ayrntl taramada tan alr. Ayn durum yark dudak olarak adlandrlan az yapsndaki bozukluk için de geçerlidir. Buna karn kalp kusurlar sorunlarnn tespiti daha zordur. Kalp kusuru olan bebeklerin ise neredeyse yars ayrntl ultrasonda tan alr diye konutu.

SALIK SORUNU RSK HER ZAMAN VAR

Ayrntl ultrason taramas yaptrmann bebek veya anne için herhangi bir risk tekil etmediine de deinen Dr. Argün, Aksine, varsa bebei ve ailesini bekleyen salk sorunlar hakknda önceden bilgi verir. Bu da hem doum esnas hem de doum sonras için gerekli önlemlerin alnmasna olanak tanr. Önemli olan söz konusu tetkikin radyoloji uzmanlar veya perinatoloji uzmanlar tarafndan yapldndan emin olmaktr. Tetkik esnasnda uzmanlar ebeveynleri e zamanl olarak bilgilendirir. Gerekli durumlarda ikinci bir uzmandan da görü alnabilir. Burada altnn çizilmesi gereken bir dier nokta da bebein taramalarn tespit edemedii herhangi bir salk sorunuyla doma ihtimalinin her zaman olduudur. Bu nedenle ayrntl ultrason sonras rutin kontrollere devam edilir. Gerekli görülen durumlarda ayrntl ultrasonun tekrar da istenebilir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git