Tümörler de huy değiştirebiliyor!

Vücudumuzun tüm dokularında olduğu gibi tükürük bezinde de iyi ya da kötü huylu tümörlere rastlanabiliyor. İyi haber, tükürük bezinde gelişen tümörlerin yaklaşık yüzde 70’inin iyi huylu olması. Ülkemizde her yıl 4 bin iyi huylu, 800’e yakın da kötü huylu tükürük bezi tümörü tanısı konuluyor.

Haberler 06.07.2018 - 11:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Ba Boyun Cerrahisi Uzman Prof. Dr. çetin Vural, ancak iyi huylu tümörlerin karakter deitirerek kötü huylu olma riski barndrd için tümörlerin uzun süre tedavisiz braklmamas gerektiine iaret ediyor.

Sindirime yardm etmesinin dnda az, burun, yutak gibi boluklarmz örten mukoza tabakasn nemlendirmek görevi tükürük bezine ait. Yüz ve ba bölgemizin sa ve sol tarafnda az boluuna 3er adet (toplam 6) büyük olmak üzere, az, burun, yutak bölgelerimizi kaplayan mukoza tabakasna dalm halde 1000e yakn sayda mikroskobik tükürük bezi bulunuyor. Sigara tüketiminden yanl beslenmeye, kimyasallara maruziyetten cep telefonlarn uzun yllar youn olarak kullanmaya kadar birçok nedenle bu dokularda tümör oluabiliyor. Nispeten nadir görülen bu tümörlerin yüzde 60-70ini iyi huylu tümörler olutururken, yüzde 20-30unu da kötü huylu tümörler oluturuyor. Bu verilere göre, ülkemizde her yl 4 bin iyi huylu, 800e yakn da kötü huylu tükürük bezi tümörü tans konuluyor. Acbadem Kadköy Hastanesi Kulak Burun Boaz Ba Boyun Cerrahisi Uzman Prof. Dr. çetin Vural, iyi huylu tümörlerin de zaman içinde huy deitirebildiini hatrlatarak erken tedavinin önemine iaret ediyor. Bu nedenle tükürük bezi tümörlerinin uzun süre tedavisiz braklmas doru deil.

Ya ya da lenf bezesi zannediliyor

Kulak önü, kulak memesi alt, çene alt bazen de az, boaz, yutak bölgelerinde ilik, kitle olarak kendilerini gösteren iyi huylu tükürük bezi tümörleri genellikle yava büyüyor. Bu özellii nedeniyle balangç aamasnda kitlenin ya veya lenf bezesi olduu düünülebiliyor. çevre dokulara zarar vermeden kendine yer açtklarndan daha çok görünümle ilgili sorun yaratyor. Ancak kötü huylu tümörler zaman içinde etraf dokular igal edip, kemirerek yüz felci, iddetli ar gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor. Ayn zamanda lenf bezleri veya uzak organlara metastaz yaparak hayati tehlike yaratabiliyor. Az, boaz ve yutak bölgesindeki mikroskobik tükürük bezlerinden kaynaklanan tümörler de o bölgelerde yava büyüyen kitleler olarak görünüyor. Bu kitlelerle birlikte yüzeyindeki ciltte renk deiiklii, yara, ar, yüz felci gibi belirtiler de varsa acilen hekime bavurmak gerekiyor. Bu durumda kötü huylu bir tümör olasl artyor.

Riskleri azaltmak mümkün

Tetikleyici nedenlere bal olarak sigara ve dier tütün ürünlerini tüketenler, geçmite radyoterapi gibi nedenlerle radyasyona maruz kalanlar, mesleki nedenle metaller, kimyasal maddelere maruz kalanlar ve cep telefonlarn uzun yllardr youn olarak kullananlarn daha fazla risk altnda olduu düünülüyor. Prof. Dr. çetin Vural, Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak, alkolü ölçülü kullanmak ve cep telefonlarnn kullanmn azaltp, kablolu kulaklklarla konumak riskleri azaltmak için akllca olacaktr diyor.

Temel tedavi cerrahi

Yerletii yere baklmakszn iyi veya kötü huylu tüm tükürük bezi tümörlerinin temel tedavisinin cerrahi olduunu söyleyen Prof. Dr. çetin Vural, Tümör büyüdüünde çkartlmas daha güç olduu için ameliyat srasnda yüz siniri gibi önemli yaplarn zarar görme olasl artyor. Tümör ne kadar küçükse cerrahi de o kadar kolay oluyor. Bu nedenle tümör kötü huylu ise hastalk erken evredeyken, yaylp etraf dokular igal etmeden veya uzak bölgelere sçramadan çkartlmas daha da önem kazanyor. Bir de iyi huylu tümörlerin zaman içinde huy deitirebildii de hatrlandnda erken tedavinin önemi daha iyi anlalyor diyor.

Yaam boyu tümör yükünden kurtulmak mümkün

Tümör iyi huylu ise iyi planlanm ve uygulanm bir ameliyatla hasta büyük olaslkla tümöründen yaam boyu kurtulma ans buluyor. Bu durumun çou kötü huylu tükürük bezi tümörü için de geçerli olduunu belirten Prof. Dr. çetin Vural, Ancak baz kötü huylu tümörlerin varlnda ameliyat sonras radyoterapi veya boyun lenf bezelerinin ameliyatla çkartlmas gibi baz ilave tedaviler de gerebiliyor. Hastalarn en çok merak ettii konulardan biri olan ameliyat izi de, kesiler genellikle az dikkat çekecek yüz bölgelerinde ve estetik prensiplere uygun olacak ekilde yapld için, kalmyor.

Sinir monitörü ile risk minimuma iniyor

Kulak önü ve çene alt tükürük bezi tümörlerinin ameliyatlarnda hastalarn çok korktuklar bir durumun yüz sinirinin zarar görme riski olduunu hatrlatan Prof. Dr. çetin Vural, Bu riski azaltmann yolu ameliyatn bölge anatomisine hakim deneyimli cerrahlar tarafndan uygulanmas ve bunun yan sra son yllarda sinir monitörü ad verilen cihazn yaygn kullanm. Bu cihaz yüz siniri ve dallarnn tannmasn ve korunmasn daha da kolaylatrdndan sinirin zarar görme riskini de azaltyor. diye konuuyor.

Ana Sayfaya Git