Tümörün Belirtileri!

Beyin tümörleri nadir gibi gözükse de, çocukluk çağının lösemiden sonra en sık rastlanan kanser çeşididir. Neden oluştuğu tam olarak bilinmeyen beyin tümörleri, tedavi edilmediği takdirde çocuklarda kalıcı hasarlara ve hayati tehlikeye neden olabiliyor.

Haberler 26.11.2016 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan GÜNOLU

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Ersin Erdoan, çocuklarda beyin tümörlerinin belirtileri, tehis ve tedavi yöntemleri hakknda önemli bilgiler verdi.

BA ARISI, BULANTI, KUSMA...

Beyin ve omurilik tümörlerine ait belirtiler zamanla ortaya çkp gittikçe kötüleecei gibi, bir anda nöbet eklinde de ortaya çkabilirler.

Beynin herhangi bir bölümündeki tümör kafatas içindeki, kafa içi basnc olarak bilinen, basncn yükselmesine sebep olabilir. Bu durum tümörün büyümesi, beyinde ime ya da beyin omurilii svsnn akndaki bir tkankla bal olarak ortaya çkm olabilir. Kafa içi basncnn yükselmesi u genel belirtilerin ortaya çkmasna sebep olur:

Ba ars, bulant, kusma, a ya da bulank görme, denge problemleri, davran deiiklikleri, ataklar, uyuukluk ve hatta komaya girme.

Gittikçe daha da kötüleen ba arlar genelde beyin tümörlerinin varlnda skça görülen bir durumdur ama bütün beyin tümörleri ba arsna sebep olmaz ve ba arlarnn çounun sebebi tümörler deildir.

çOCUUNUZ NÖBET GEçRDYSE

Baz çocuklarda, nöbet geçirme beyin tümörünün varlnn ilk belirtisidir. çocuklardaki nöbetlerin çou, beyin tümörleri yüzünden meydana gelmez ama çocuunuz bir nöbet geçirmise, çocuunuzun doktoru, size onu beyin ve sinir sistemi problemleri konusunda uzman bir nöroloa götürmenizi tavsiye edebilir. Bu sayede nöbetin bir beyin tümöründen mi yoksa baka ciddi bir hastalktan dolay m gerçekletiinden emin olabilirsiniz.

Yaamn ilk yllarnda ortaya çkan beyin tümörlerinin dier belirtileri de sinirlilik, itah kayb, gelime gerilii ve zihinsel ve fiziksel becerilerde gerilemedir. Bu belirtilerden duyduu rahatszl dile getiremeyecek kadar küçük çocuklarda, ebeveynler çocuun kafa ölçüsünde bir büyüme olduunu, hatta bazen de kafatasnn ön ksmnda yumuak ikin noktalarn olduunu fark edebilirler. Bunun ortaya çkma sebebiyse, kafatasndaki kemiklerin hala birlememi olmas ve tümörden kaynakl basnç artnn bu kemikleri birbirinden ayracak ekilde ittiriyor olmasdr.

OKULDA BAARISIZLIK, KLK DEKL

Okul yandaki çocuklarda görülen dier tümör belirtileri düük okul baars, yorgunluk ve kiilik deiiklikleri olabilir .

çocuk müsaade ederse bazen doktorlar çocuun gözlerinin içine bakarak kafa içi basncnn artm olup olmadn görme sinirinin imesinden anlayabilirler.

BU RAHATSIZLIKLAR KAYBOLMUYOR DAHA DA KÖTÜLEYORSA...

Beyin ve omurilik tümörleri genelde meydana geldikleri vücut bölümünün ilgili fonksiyonlaryla ilgili skntlara sebep olurlar. Örnein:

Hareketleri ve duyular kontrol eden ve beynin büyük, d ksmndaki serebrum denilen bölgedeki tümörler, vücudun bir bölümünde, genellikle de bir tarafta, güçsüzlük ya da uyuuklua sebep olabilirler.

Dil ve konuma yetisinden sorumlu olan serebrumun içinde ya da yaknnda oluan tümörler konumada ve hatta kelimeleri anlamada skntlara sebep olabilir.

Serebrumun ön ksmndaki tümörler bazen kiinin düünmesini, kiilik yapsn ve dil becerilerini etkileyebilir.

Beynin bazal gangliya olarak bilinen bölümünde oluan tümörler tipik olarak kiide anormal hareketler ve vücut pozisyonlarnn olumasna sebep olur.

Vücudun denge ve koordinasyonundan sorumlu organlardan biri olan beyincikte oluan tümörler, yürümede ve dier fonksiyonlarda ve hatta yemek yemede dahi skntlara sebep olabilir.

Serebrumun arka ksmnda, hipofiz bezi etrafnda, görme sinirleri ya da dier kafatas sinirlerinin etrafnda oluan sinirler görmeyle ilgili problemlere sebep olabilirler.

Kafatas sinirlerinin içinde ya da etrafndaki tümörler iitme kayb, denge problemleri, baz yüz kaslarnda güçsüzlük ve yutkunmada zorlanma gibi sorunlara sebep olabilir.

Omurilikteki tümörler uyuma, güçsüzlük ya da kollar ve/ya da bacaklarda (genelde vücudun her iki tarafnda da) koordinasyon bozukluuna ayrca idrar tutma ve barsak problemlerine sebep olabilir.

Bir ya da daha fazla belirtinin çocuunuzda görülmesinin, onda mutlaka bir beyin ya da omurilik tümörü olduu anlamna gelmeyeceini belirten Prof. Dr. Ersin Erdoan, yine de çocuunuzda bu belirtilerden herhangi birisi varsa, özellikle de bu rahatszlklar zaman içinde kaybolmuyor ya da daha da kötü hale geliyorsa, bu problemlerin sebebinin bulunmas ve tedavisi için çocuunuzu mutlaka doktoruna göstermeniz gerektiini sözlerine ekledi.

BE YA ALTI (OKUL ÖNCES) çOCUKLARDAK BELRTLER

Devaml ve dirençli kusmalar

Anormal denge/yürüme/koordinasyon

Anormal göz hareketleri

Kiilik deimeleri özellikle uykuya meyil

Baylma ya da nöbet geçirme (Ate olmadan havale)

Eik boyun, ba titremesi ya da ense sertlii gibi anormal ba pozisyonu

5-11 YA ARASI çOCUKLARDAK BELRTLER

Devaml ve dirençli kusmalar

Devaml ve dirençli ba arlar

Anormal denge/yürüme/koordinasyon

Anormal göz hareketleri

Ksmi görememe ya da çift görmek

Kiilik deimeleri

Baylma ya da nöbet geçirme

Eik boyun, ba titremesi ya da ense sertlii gibi anormal ba pozisyonu

12-18 YA ARASI GENçLERDEK BELRTLER

Devaml ve dirençli kusmalar

Devaml ve dirençli ba arlar

Anormal denge/yürüme/koordinasyon

Anormal göz hareketleri

Ksmi görememe ya da çift görmek

Kiilik deimeleri

Baylma yada nöbet geçirme

Gecikmi ya da durmu ergenlik

Ana Sayfaya Git