Tunceli'de 6 ayda erken teşhis ile 33 kadının kansere yakalanması önlendi

TUNCELİ'de, İl Sağlık Müdürlüğü'nün kanser ile mücadele çalışmaları kapsamında, son 6 ay içerisinde 1748 kadın üzerinde yapılan kanser taramasında, 33 kadında kanserleşme potansiyeli olan doku tespit edildi ve erken teşhis sayesinde bu kadınların kansere yakalanmaları önlenmiş oldu.

Haberler 20.12.2017 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

l Salk Müdürü Sercan Özaydn, Tuncelide kanser tarama ve erken tehis çalmalarnda 6 aylk dönemde yaptklar çalmalar ile Türkiyede birinci srada bulunduklarn belirterek, l genelinde 3 bin 473 kadn ve erkek üzerinde yaplan kolon kanseri taramas sonucunda ise 30 hastada kanser potansiyeli olan doku tespit edildi ve bu hastalara hzla müdahale edilerek kanser hastalna yakalanmadan bu hastalarmz da salklarna kavuarak kurtulmu oldular dedi.

l Salk Müdürlüünce son 6 ayda kent genelinde yaplan kanser tarama verileri açkland. Tunceli Salk Müdürü Sercan Özaydn, 3 bin 473 kadn ve erkek üzerinde yaplan kolon kanseri taramas sonucunda, 30 hastada kanser potansiyeli olan doku tespit edildiini kaydetti. Müdür Özaydn, 1748 kadn üzerinde yaplan kanser taramasnda da 33 kiide kanserleme potansiyeli olan doku tespit edildiini ve erken tehis sayesinde kadnlarn kansere yakalanmalarnn önlendiini söyledi. Özayadn, kanser taramas yaplan hastalarn 50 ila 60 ya aralnda olduunu belirtti.

ERKEN TANI çALIMALARINDA TUNCEL EN BAARILI

Özaydn, Tuncelide erken tehis ve tarama programlar ile birçok hastann kansere yakalanmadan erken tan sayesinde kurtulduunu ve bu çalmalar ile kentin Salk Bakanl verilerine göre son 6 aylk dönemde, kanser taramas ve erken tan konusunda Türkiyede en baarl il olduunu söyledi. l Salk Müdürü Sercan Özaydn, öyle konutu:

Salk Bakanlnn Türkiye çapnda yürüttüü çalmalar sonucunda özellikle akcier kanseri, meme kanseri, rahim az kanseri ve kolon kanserinin çok üst sralarda olduu tespit edildi. Bakanlmz toplumda yaygn olarak görülen bu kanser türleri ile mücadelede, erken tan çalmalar için bütün salk müdürlüklerini seferber etti. Tunceli Salk Müdürlüü olarak ksa sürede çalmalarnz en üst seviyede hzlandrdk. Bizlerin amac henüz kanserleme balamadan önce erken tan ile kanserleme olmadan hastal ortadan kaldrmaktr. KATEM birimimizin çalmalar ile çok ucuz ve pratik yöntemler ile kanser taramalarmz il geneline yayarak cok ciddi bir çalma balattk.

KANSER TARAMASI VE ERKEN TEHSN ÖNEM

Kanser taramas ve erken tehisin önemine dikkat çeken Özaydn, Kadnlarmzda yaygn olan rahim az kanserinin önlenmesi çok basit bir yöntem ile gerçekleiyor. 4 dakikalk bir çalma ile kadnlarmzda rahim bölgesinde alnan bir sürüntü örnei ile hayat kurtaryoruz. Rahim içinde alnan sürüntü örneini gerekli merkezlere göndererek 15 günlük süre içine yaplan testler sonucunda kanserleemeye müsait bir dokunun olup olmadn, bu hastala neden olacak virüsü tayp tamadn tespit ederek duruma göre hastaya yaplacak erken müdahale ile kanser riski tamamen ortadan kaldryor dedi.

Ana Sayfaya Git