"Tüp bebek dışı tedavilerle zaman kaybı yaşamayın"

Çikolata kisti, radyoterapi ve kemoterapi tedavisi, sigara kullanımı gibi durumların yumurta sayısını ve kalitesini düşürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, "Yumurtalık rezervi düşük olan çoğu kadında hiçbir belirti görülmez. Düşük yumurtalık rezervi olan kadınlarda tüp bebek tedavisine gecikmeden geçilmelidir. Tüp bebek tedavisi dışındaki tedavilerle zaman kaybı yaşanmamalıdır" dedi.

Haberler 08.02.2021 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Gonca Yetkin Yldrm, Yala birlikte yumurta rezervleri dütü. Özellikle 35 yandan sonra kadnlarn yumurta says ve kalitesi azalr. Buna bal olarak dourganl da azalr. Özellikle ailesinde erken menopoz öyküsü olan kadnlarda yumurta says daha genç yalarda azalabilir. Kadnlar doduklarnda 1-2 milyon civarnda (ki bu sahip olduklar en fazla yumurta) yumurta ile doarlar. Yumurtalar zaman içerisinde sürekli olarak kaybedilir ve ergenlik döneminde 400 bin civarnda yumurtalar kalr. 30lu yalarn sonlarna doru bu say 27 bin civarndadr. Menopoz balangcnda yumurtalklarda bulunan yumurta says sadece bin civarndadr diye konutu.

KEMOTERAP, SGARA YUMURTA SAYISINI AZALTIYOR

Ya dnda da baz faktörlerin yumurta says ve kalitesini azalttn belirten Doç. Dr. Yldrm, sözlerine öyle devam etti:

çikolata kisti, kanser nedeniyle radyoterapi ve kemoterapi tedavisi alm, yumurtalklarla ilgili ameliyat geçirmek, sigara kullanm, genetik hastalklar (Frajil X sendromu ve dier X kromozomu hastalklar), otoimmün hastalklar, idiyopatik (yani hiçbir sebep olmakszn) nedenler yumurta saysn ve kalitesini düürür. Yumurtalk rezervi düük olan çou kadnda hiçbir belirti görülmez, baz kadnlarda adet döngülerinde ksalma veya adet miktarnda azalma olabilir. Ancak, çou kadnda tan yumurtalk rezerv testleri sonras konulur. Yumurtalk rezerv testleri içerisinde en sk kullandmz kanda baklan AMH testi ve ultrasonografide yumurtalarn saylmasdr. Düük yumurtalk rezervi olan kadnlarda tüp bebek tedavisine gecikmeden geçilmelidir. Tüp bebek tedavisi dndaki tedavilerle zaman kayb yaanmamaldr.

HER 10 KADINDAN BRNDE PKOS VAR

Doç. Dr. Yldrm, Her 10 kadndan 1inde Polikistik Over Sendromu görülüyor. Kadnlar yumurtlama olmamas nedeniyle klinie genellikle ksrlk sebebiyle bavurur. PKOSun en önemli belirtilerinden biri ilk adet tarihinden itibaren düzensiz adet görme veya hiç adet görmemektir. Bunun dnda yüzde veya vücutta tüylenme art, sivilce, imanlk özellikle bel çevresinde yalanma görülebilir. Vajinal ultrasonda bu kadnlarn yumurtalklarnda çok sayda küçük foliküller görülür. PKOSda ksrlk görülmesinin nedeni yumurtlamann olmamasdr. Bu yüzden tedavide amaç da yumurtlamann tekrar salanmasdr. laç tedavilerden önce yaplacak yaam tarz deiiklikleri ile kendiliinden gebelik oluabilir. Kilolu hastalarda mevcut kilonun yüzde 5 ila 10unun verilmesi kendiliinden yumurtlamann balamasn salayabilir. Günlük kalori almnn 500 kalori azaltlmas ve düzenli egzersiz ile kilo kayb salanabilir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git