Tüp bebek mi yoksa aşılama mı?

40'lı yaşlarında kısırlıkla mücadele eden kadınlara, tüp bebek tedavisinin kendi yumurtaları ile hamile kalma şansının en yüksek olduğu söylenmekte. Ancak Kanada'nın Western Ontario Üniversitesi'nden yapılan araştırmalar, rahim içi aşılama yönteminin 40'lı yaşların başındaki kadınlar için de etkili olabileceğini gösteriyor.

Haberler 08.09.2020 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Kalay, tüp bebek ve alama yöntemleri hakknda u bilgileri verdi:

RAHMç AILAMA NEDR?

Suni tohumlama olarak da bilinen IUI (intrauterin inseminasyon rahimiçi alama) muayenehane ortamnda gerçekletirilen basit bir ilemdir.

Doktor, daha önce laboratuvarda toplanan ve ilenen spermi rahim boluuna yerletirir. Yerletirmeden önce laboratuar spermi seminal svy alarak ve spermi konsantre ederek ykar.

Alama, yumurtlama ilevini artrmak için dourganlk tedavilerinin yardmyla veya kadnn doal yumurtlama srasnda gerçekletirilebilir.

Sperm rahim boluuna, daha yüksee olacak ekilde yerletirilir, böylece rahim azn bypass eder ve fallop tüplerinden geçii ksaltr. Bu, yumurtayla karlama ans olan sperm saysn artrr.

TÜP BEBEK TEDAVS NEDR?

In vitro fertilizasyon (IVF Tüp bebek tedavisi), bir erkein spermiyle kadnn yumurtalarnn laboratuvar ortamnda kadnn vücudunun dnda birletirildii bir dourganlk tedavisi veya yardmc üreme teknolojisi prosedürüdür.

Kadn, döllenme gerçeklemeden önce, baarl bir yumurta almna yardmc olmak için yumurtalklar uyarmak için dourganlk ilaçlar alr. Yumurta toplama ilemi sedasyon altnda yaplr ve birkaç saat sonra mikroenjeksiyon yaplr.

Döllenmeden sonra embriyo, rahime ne zaman transfer yaplmas gerektiini belirlemek için dikkatle izlenir.

TÜP BEBEK VE AILAMA ARASINDAK FARK NEDR?

Temel fark, alamada döllenmenin dahili olarak gerçeklemesidir. Yani sperm dorudan kadnn rahmine enjekte edilir. Yani döllenme baarl olursa embriyo oraya da yerletirilmi olur.

Tüp bebek ile döllenme bir laboratuarda dardan veya rahim dnda gerçekleir. Sperm ve yumurta döllenme için birletirilir ve bu ilemden sonra bu baarl döllenmi yumurtalardan biri veya birkaç kadnn rahmine yerletirilir. deal olarak, döllenmi yumurta daha sonra uterusun iç yüzeyine yerleir ve bu da hamilelik ve tam zamanl bir bebek veya bebein doumuyla sonuçlanr.

Tüp bebek, alamadan daha yüksek baar oranlarna sahiptir. Alama ise, tüp bebekten çok daha ucuzdur. çiftlerin tüp bebee geçmeden önce genellikle üç tur alama denemeleri önerilir.

AILAMANIN BAARI ANSI NE KADAR?

Kanadal aratrmaclar, bin 100den fazla alama prosedürünün sonuçlarn gözden geçirdiler ve 40 ile 42 yalar arasndaki kadnlarn doum orannn her yatan kadn için yüzde 12.9 iken ilem bana yüzde 9.8 olduunu buldular. Daha yal kadnlarda önemli ölçüde daha fazla düük durumu vard, 30 ve 35 ya arasndaki kadnlarn yüzde 35ine kyasla 40larndaki kadnlarn yüzde 52sinin hamilelii baarsz oldu.

Ana Sayfaya Git