"Tüp bebek sayısı 12 yılda 5 kat arttı"

Prof. Dr. Bülent Tıraş, insanoğlunun gelişme pahasına çevreyi kirleterek, kendi ırkının üremesine zarar verdiğini ifade ederek, "Türkiye'de 2005'te, yılda 15 bin tüp bebek yapılırken şimdi 80 bin civarında. 12 yılda oran 5 kat artmış." dedi.

Haberler 23.09.2017 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Tra, doal yollardan üreme oranlarnn dümesinin en önemli sebeplerinin banda hava ve su kirliliinin geldiini söyledi.

Gda ürünlerinde, doal yollar yerine endüstriyel üretim sistemine geçile birlikte besinlerin muhafazas için daha fazla kimyasal ve katk maddeleri kullanldn aktaran Tra, poliüretan kaplarla tüketime sunulan ürünlerin ciddi ekilde insanlarda üreme orann düürdüünü dile getirdi.

Tra, pet ie gibi plastik ürünlerin vücuda Bisfenol A ve Bisfenol B ad verilen kimyasal bir madde salgladna dikkati çekerek, Bu kimyasallar yumurtalarn döllenmesini önlüyor ve ciddi ekilde üreme organlarna zarar veriyor. Geçen yüzyla göre erkeklerin sperm saylarnda ciddi düüler saptand. Dünya Salk Örgütü, erkelerde normal sperm saysn u an 20 milyon olarak belirlemesine ramen geçtiimiz yüzylda bu rakam 40 milyon ve üzeriydi. Hatta örgütün son yapt çalmalarda 15 milyon normal kabul ediliyor. Bu koullar altnda 100 yl içinde erkeklerin sperm says 80 milyonlardan 15 milyonlara inmi oldu. Bunlar çok ciddi dümeler. diye konutu.

SON GELMELER TÜP BEBEKTE BAARI ORANINI YÜZDE 10 ARTIRIYOR

Tüp bebek yönteminin zaman içinde çok büyük gelimeler göstermesinin üreme oranlarna pozitif yansdnn altn çizen Prof. Dr. Tra, u deerlendirmelerde bulundu:

nsanolu, Endüstride gelieceim. derken havay, suyu ve çevreyi kirleterek bir anlamda kendi sonunu hazrlyor ama tüp bebek insan rknn devam etmesini salayacak en önemli etken olarak görülüyor. nsan rknn gelecei tüp bebee bal diyebiliriz. Türkiyede 2005te ylda 15 bin civarnda tüp bebek yaplrken imdi 80 bin civarnda yaplyor. 12 ylda oran 5 kat artm. Tabii bunda tüp bebek yönteminin bilinirliinin artmas da etkili oldu. 1978de ilk tüp bebek yapldnda baar oran yüzde 15 civarndayd. Bugün baar oran yüzde 60lar civarnda, hatta 70ler konuuluyor. Bu da tüp bebekte baar orannn ciddi ekilde arttn gösteriyor.

Prof. Dr. Bülent Tra, kadnlarda üreme için en iyi ya aralnn 20-25, ikinci en iyi dönemin 25-30-35 olduunu ifade ederek, 35in üzeri ve 20nin alt iyi dönemler olarak kabul edilmiyor. Bu koullar altnda tüp bebek yönteminin en baarl olduu ya dilimi 20-30 arasdr. dedi.

Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin, annenin yana bal olarak bir yl, 6 veya 3 ay boyunca korunmamas ve bu durumda üreme salanamyorsa tüp bebee bavurulmas gerektiine vurgu yapan Tra, sözlerini öyle sürdürdü:

Hekime bavuran aile için Tüp bebekten önce yaplabilecek bir ilem var m? diye baklr, yoksa tüp bebek yöntemine bavurulur, buna doktor karar verir. 1978de ilk tüp bebek bulunduunda yumurta bana 100 bin sperm yumurtann çevresine konup, yumurtay döllemesi bekleniyordu.1992de mikroenjeksiyon (ICSI) dediimiz yöntem gelitirildi. Tek bir spermi alp yumurtann içine yerletiriyorsunuz ve direkt bu spermin yumurtay döllediini görüyorsunuz. Son yllarda mikroçip ad verilen bir yöntemle spermlerin daha iyilerini seçebiliyoruz. Son gelimeler tüp bebekte baar orann yüzde 10 artryor. lerde en büyük gelime birkaç sahada olabilir. Bunlara örnek verecek olursak, çok az sayda yumurtas olan kadnn yumurta saysnn, spermi olmayan ya da az olan erkeklerin spermlerinin artrlmasdr. Daha da önemlisi rahmi olmayan kadnlarn yapay rahim içinde bebeklerinin büyütülmesi diyebiliriz.

TÜRKYE TÜP BEBEK TEKNOLOJSNDE DÜNYANIN EN LER ÜLKELERNDEN

Prof. Dr. Tra, tüp bebek maliyetinin ilaçlar hariç yaklak 7 bin lira civarnda olduunu belirterek, tüp bebek tedavisinde kadnda ya snr 43-44 iken erkeklerde bir snr olmadn söyledi.

Türkiyede 2014te yumurta rezervi azalm kadnlarn yumurtalarn saklamalarna dair bir yönetmenlik yaymlandn hatrlatan Tra, Bu kadnlar için önemli bir imkan. Zira, 20-30lu yalarda evlenemeyenlerin 35ten sonra çocuk sahibi olma ans azalyor. Ailesinde erken menopoz olan veya kanser tedavisi görecek kadnlarn yumurtalarn saklamalar mümkün. diye konutu.

Tra, Türkiyenin tüp bebek teknolojisinde dünyann en ileri ülkelerinden biri olduunu dile getirerek, bu baarnn çevre ülkelerden birçok hastann Türkiyeyi tercih etmesinde etkili olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git