Tüp Bebek Tedavisi!

TÜRKİYE'de her yıl 100 bini aşkın tüp bebek tedavisi yapıldığını belirten Profesör Doktar Faruk Buyru, "Gebe kalmak isteyip de kalamayan 1 milyon civarında çift olduğu tahmin edilmektedir. Bunların bir kısmında tüp bebek son çare iken, bir kısmında ise tek tedavi seçeneğidir. Düzenli adet gören, yumurtalık veya testislerle ilgili operasyon geçirmeyen çiftlerin doktora başvurmak için 1 yıl beklemeleri önerilirken, kadının yaşının 35 üzerinde olduğu veya adet düzensizliği olanlarda 6 ay beklemek yeterlidir " dedi.

Haberler 15.12.2017 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüp bebek tedavisinin ksrlkta en baarl, gebelik oran en yüksek yöntem olmasna ramen gebelik ansnn ortalama yüzde 50 civarnda olduunu kaydeden Prof.Dr. Buyru, Yüzde yirmi civarnda gebelik kayb ve düük olasln da göz önüne alnca eve bebek götürme oran yüzde krkn altna dümektedir. Yani tedaviye balayan çiftlerin yardan fazlas ilk denemede baarl olamamaktadr. Bu durumu batan gözönünde bulundurup, tedavi baarszlnda ümitsizlie kaplmamak gerekir diye konutu.

Tüp bebek baarszln ikiye ayrmann mümkün olduunu vurguluyan Prof.Dr. Buyru,öyle devam etti; lk grup embriyo kalitesi iyi olduu halde gebe kalamayanlar, ikinci grup ise embriyo kalitesi çok iyi olmad için gebe kalma ans düük olanlar. lk grupta yani embriyo kalitesi iyi olanlarda sonraki denemelerde gebelik ans daha fazladr. Tedaviyi gözden geçirip tekrar deneme yapld takdirde büyük olaslkla mutlu sona ulalacaktr. Embriyo kalitesinin çok iyi olmamas o aya özgü bir durum olabilir ve sonraki tedavilerde baz deiikliklerle daha iyi embriyolar elde edilebilir. Ama üst üste kötü embriyo olumas durumunda tedavide srar etmek doru deildir. Problem sperm veya yumurta kalitesi ile ilikili olabilecei gibi, gebeliin yerletii rahim içi ile de ilgili olabilir. Yine tiroid veya eker hastal gibi problemlerin bulunmas, obezite, sigara kullanmgebelik ansn azaltan faktörlerdir. Rahim ile ilgili ekil bozukluklar, tüplerde sv birikimi, miyom ve polipler tüp bebek tedavisi öncesinde deerlendirilip düzeltilmesi gereken problemlerdendir

Prof.Dr. Buyru, embriyo kalitesi düük olanlarn defalarca deneme yapmasnn anlamsz olduunu vurgulayarak Ondan fazla deneme yapp çocuk sahibi olan aileler vardr. Burada önemli olan iyi kalitede embriyo elde edilmesidir. Üst üste yaplan tedavilerde embriyo kalitesi kötü olan ailelerde tedavide srar etmek anlamszdr. Onbe defa denedim, tekrar denemek istiyorum diyenlerin kararlarn tekrar gözden geçirmelerinde yarar vardr. Tedaviye devam edilecekse deiik görüler almak yararl olabilir. Fazla sayda deneme yapmann psikolojik etkileri ve maliyet açsndan olumsuzluklar vardr. laçlarn uzun döneme yansyan yan etkisi yoktur. Yeni bir deneme yapmak için en az iki ay bekleme önerilmektedir uyars yapt.

LER YATAK GEBELKLER BAKASININ YUMURTASI LE MÜMKÜN OLUYOR

Prof.Dr. Buyru, baka kadnlardan alnan yumurtalarla olumu gebeliklerin de söz konusu olduunu kaydederken bu yöntemin ülkemizde yasak olduunu ifade etti. Prof.Dr. Buyru, Özellikle ileri ya veya yumurtalk rezervi düük olan kadnlarda çeitli denemelerden sonra baarl olunamamsa donasyon, yani bakasndan yumurta edinmek düünülebilir. Bu yöntemin ülkemizde uygulanmas yasaktr. Basna yansyan baz gebelikler bu ekilde olumu olmasna ramen bunun belirtilmemesi sanki her kadn her yata çocuk sahibi olabilir eklinde bir yanl anlalmaya neden olmaktadr dedi.

GELECEKTE TÜP BEBEK UYGULAMALARI DAHA UCUZ VE AIZDAN ALINAN HAPLARLA OLACAK

Prof.Dr. Buyru, gelecekte tüp bebek tedavisinin hem daha ucuz, hem daha kolay uygulanabilir olacan öngörerek, Enjeksiyonlar yerine azdan kullanlan ilaçlar gelitirilecek, ilaçlarn yan etkisi daha az olacaktr. Genetik yöntemlerin daha ucuz ve daha baarl olmas ile belki tüm tüp bebek uygulamalarnda genetik inceleme yaplacaktr. Kadnlarn baarl bir ekilde yumurtalarn dondurabilmeleri ile her yata çocuk sahibi olmalarnn önü açlacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git