Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Özellikle kısırlıkla ilgili tedavilerin başında gelen bir yöntem olan tüp bebek tedavisi bebeği olmayan çiftlere bir umut oluyor. Tüp bebek tedavisinde de diğer her tedavide olduğu gibi beslenme düzeni büyük önem taşıyor. Peki, tüp bebek tedavisinde nasıl beslenilmeli? Tüp bebek tedavisinde hangi besinler tüketilmez? Tüm bu soruların cevaplarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman sizler için yanıtladı.

Haberler 19.10.2021 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doru beslenmenin kadn ve bebek sal açsndan önemi açktr. Bu beslenme önerilerine hamilelik döneminde de uymalsnz. Tüp bebek tedavisi sürecinde kazandnz yaam ve beslenme alkanlklarn tüm hayatnza uyarlamanz aslnda salkl bir yaam kapsn da açacaktr sizlere. diyen Prof. Dr. Yücel Karaman, tüp bebek tedavisi sürecinde beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiini anlatt.

NELER DKKAT EDLMEL

1-Tüp bebek tedavisinde baary artran en önemli etkenlerden biri ideal kiloda olmaktr. Ar kilolu olanlarda tüp bebekte baar ans azalr. deal kiloda olmayanlar tedaviye balamadan önce diyetisyene görünmelidir.

2-En çok dikkat edilmesi gereken, her gün yeterince su içmektir. Pek çok kii aslnda yeterince su içmediinin farknda deildir ve dehidratasyondadr. Kiinin kilosuna bal deimekle beraber günde en az 10-12 bardak su içilmelidir. Bu miktar yaz aylarnda 1 litre daha fazladr. Yeterince su içmek kan seyreltir, tüm organlara ve rahme giden kan akmn artrr ve vücuttan toksinlerin uzaklatrlmasn kolaylatrr.

3-Tüm gdalar doal ve organik olmaldr. Sebze ve meyveler taze olmal, çeitli tür ve renktekiler tüketilmeli, tek yanl beslenme olmamaldr. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. 12 saatten uzun süre bekleyen yemekler güvenli ve salkl olmad için tüketilmemelidir. GDOlu gdalar, rafine edilmi-ilenmi, paketlenmi ürünler tüketilmemelidir. Gdalar tarm ilac, hormon, antibiyotik gibi maddeleri içermemelidir. Tüm bunlarn hormonal sistem dolaysyla üreme sistemi üzerine olumsuz etkileri vardr.

4-Proteinden zengin gdalar tüketilmelidir. Özellikle hayvansal proteinler; yumurta, balk, yasz krmz et, süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Vejeteryan olan ya da etle aras iyi olmayan hastalar bitkisel kaynakl proteinlere arlk vermeli ve beraberinde mutlaka hayvansal kaynakl vitaminleri içeren vitamin ilaçlar kullanmaldr.

DOAL LFL GIDALAR

5-Karbonhidratlar da salkl diyetin bir parçasdr. Karbonhidratlardan kompleks karbonhidratlar (doal lifli gdalar) tüketilmelidir. Yani meyve, tam tahllar, bal tüketilmelidir. Rafine karbonhidratlar, doal olmayan ekerler yani saf eker, çay ekeri, suni tatlandrclar özellikle sakkarin içeren gdalar, ilenmi ve paketlenmi ürünlerden uzak durulmaldr.

6-çinkodan zengin gdalarn dourganlk üzerine olumlu etkileri olabilecei düünülmektedir. Bu nedenle bundan zengin gdalarn tüketilmesine dikkat edilmelidir. Kabuklu kuruyemiler, tam tahllar, baklagiller, patates ve süt ürünleri çinko açsndan zengindir.

7-Doymu ya tüketimi fazla olan kadnlarda daha az olgun yumurta elde edildii aratrmalarda gösterilmitir. Bu nedenle doymu ya veya trans ya içeren gdalar, özellikle margarin, kat yalar, fast-food türü yiyecek ve içecek tüketimi azaltlmal ya da kesilmelidir. Doymam ya asitleri vücudumuz için faydaldr. Doymam ya asitleri sv yalarda özellikle zeytinyanda, kabuklu kuruyemilerde ve balk türlerinde bulunur.

8-Pastörize edilmemi süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Yeterince pastörize edilmemi sütlerde, tüberküloz, brucella ve listeria enfeksiyonu bulama riski vardr.

ç ETTEN UZAK DURULMALI

9-çi etten yaplan salam, sosis, pastrma, etli çi köfte, sui tüketilmemelidir. Kzartma, zgara gibi piirme yöntemleri yerine; halama, buulama, frnda piirme yöntemleri tercih edilmelidir. Kabuklu deniz ürünleri; midye, stakoz, derin su balklar ar metal içermesi nedeniyle tüketilmemelidir.

10-Kafein içeren gdalar yani kahve, çay, gazl içecekler ve çikolata tüketimi azaltlmaldr. Kahve içilecekse, Türk kahvesi, granül kahveye, bitter çikolata normal çikolataya tercih edilmelidir. çi yumurta ve çi yumurtadan yaplan eyler, salmonella enfeksiyonu riski nedeniyle tüketilmemelidir. Soya ya da bitkisel östrojen (fitoöstrojen) içeren gdalar tedavi süresince tüketilmemelidir. Sigara ve alkol kesinlikle braklmaldr. Bunlar hem embriyo kalitesini düürür hem de embriyonun rahme tutunmas zorlatrr. Gebelik olutuu takdirde düük, erken doum riskine, gelime geriliine, erken douma ve baz anormalliklere neden olabilir.

11-Dourganla faydas olduu düünülen baz gdalar, bitkisel ilaçlar, besin takviyelerinin tedavi sürecinde tam tersine olumsuz etkileri olabilir. Tüp bebek tedavisinde kullanlan ilaçlarn etkinliini azaltabilir. Bu nedenle doktora danlmadan bu tip ilaçlar ya da besin takviyeleri kesinlikle kullanlmamaldr.

Ana Sayfaya Git