Tüp bebek tedavisinde beslenme önerileri

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt, tüp bebek tedavisinde beslenmenin önemine işaret ederek beslenme önerilerinde bulundu.

Haberler 03.02.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üreme sistemlerinin de bedenimizin bir parças olduundan genel salk durumumuzdan ve aldmz gdalardan etkilendiini dile getiren Op. Dr. Numan Bayazt, Günümüzdeki gdalarn birçounun genetii ile oynanm, sebze ve meyvelerin hormonlarla ve zirai ilaçlarla kirlenmi olmas, abur cubur diye niteleyebileceimiz karbonhidrattan ve zararl yalardan zengin ürünlere çok kolay ulaabiliyor olmamz, az hareket etmemiz salmz olumsuz yönde etkilemekte, obezite giderek yaygnlamaktadr. Bütün bunlar sadece tansiyon , eker gibi hastalklara deil hormonal bozukluklara da sebep olur, sonuçta üreme saln olumsuz etkiler diye konutu.

Op. Dr. Numan Bayazt, neler yaplmas sorusuna; Cevap basit, Dengeli beslenmek ve bol hareket. Dengeli beslenmek vücudumuzun ihtiyaç duyduu besinleri, gerekli miktarda almak demektir. nsanlarn yeme alkanl olan, doal neler varsa bunlardan geni bir yelpazede, denge içinde, uygun miktarda yemek gerekir. Böylece bedenimiz ve üreme fonksiyonlarmz için gerekli olan enerji, vitamin ve proteinleri alm oluruz diye konutu.

Op. Dr. Numan Bayazt, beslenme konusunda u önerilerde bulundu:

Sebze ve meyveler: Vitamin, mineral ve lifden zengindirler. Proteinler: Yasz et, kümes hayvanlar, deniz ürünleri, yumurta, baklagiller, fndk, fstk, badem gibi çerezler. Tam tahll ekmekler ve dier ilenmemi tahllar. Süt ve süt ürünleri. Dourganl kolaylatracak sihirli bir yiyecek yoktur ama sebze, balk ve baklagillere özel bir önem vermek uygun olur, çünkü günümüzde hamur ileri ve fastfoodlarn kolay ulalabilir olmas nedeni ile bunlar ihmal edilmektedir. Bir öünün dörtte biri yasz et, dörtte biri tam tahll yiyecekler ve baklagiller, dörtte birinin sebze ve meyvelerden olumas idealdir. Ayrca düzenli yemenin de önemini vurgulamak gerekir. Öün atlamak daha sonra açlk hissi ve çok yemeye neden olabilir. Ar kilolu ya da ar zayf olmak kadnn hormonlarnda dengesizlie ve yumurtlama düzeninde bozulmaya yol açar. Baz kadnlar ne kadar urasa da kilo vermekte ya da almakta baarsz olabilir. Bunlarn bir endokrin doktoru ve diyetisyene danmas doru olacaktr. Kilo vermek Polikistikover Sendromu (PCOS) olanlar için özellikle önemlidir. Bazen srf kilo vermek bile onlarn sorunlarn çözebilir. Bu problem genellikle insülin direncine bal olduundan, PCOSlularn tatl ve hamur ilerinden uzak durmalar gerekir. Endometriozisi olan kadnlarn meyve, sebze, balk ve süt ürünlerine arlk vermeleri; krmz et, yal yiyecekler ve alkolden uzak durmalar uygun olur. Tedaviye balayan her çiftin sigara ve alkol gibi zararl alkanlklar brakmas gerekir.

Ana Sayfaya Git