"Tüp bebek tedavisinde suistimallere dikkat"

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, etkinliği ve bilimsel yararı kanıtlanmamış pek çok yöntemin hastalara umut olarak sunulduğunu belirterek, "Ne zaman istersem çocuk sahibi olurum' inancı doğru değil. Bu yönde yapılan haberler yanıltıcı, 38 yaşından sonra gebe kalmak zorlaşıyor." dedi.

Haberler 21.05.2017 - 12:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Buyru, tüp bebek tedavisinin suistimallere açk bir tedavi olduunu ifade ederek, etkinlii, bilimsel olarak yarar kantlanmam pek çok yöntemin hastaya sunulup, bazen onay dahi alnmadan çok yüksek maliyetlerle karlalmasna yol açlabildiini aktard.

Bunlarn gebelik ansn artracak yöntemler olmas halinde bu tedaviyi gerçekletiren tüm merkezler tarafndan uygulanacana iaret eden Buyru, Bugün dünyadaki tüm uygulamalar, gelitirilmi tüm teknolojiler, Türkiyede tüp bebek merkezlerinin çounda rahatlkla kullanlabiliyor. Ama birtakm merkezler etkinlii kantlanmam yöntemleri ön plana çkarp, Biz bunu da yapyoruz diye hastalar sömürebiliyor. deerlendirmesinde bulundu.

Faruk Buyru, ailelerin tüp bebek yaptrmaya karar verirken hekimi ve merkezi çok iyi seçmeleri gerektiine dikkati çekerek, birbirine benzer tedavi yöntemlerinin aralarndaki küçük farkllklarn çok önemli olduunun bilinmesi gerektiini söyledi.

Hastalarn, maliyeti düük diye herhangi bir merkeze bavurup gebe kalma ansn azaltmay göze almamalar gerektiini vurgulayan Buyru, En iyisi o merkezde tedavi yaptran hastalarla görüüp bilgi almak. Bu tedavi suistimale çok açk bir tedavi. Tedaviye baladktan sonra çiftler hiç istemedikleri kötü sürprizlerle karlaabiliyorlar. Tetkik açsndan gereksiz, baar ansn artrmayan ilemler nedeniyle çok yüksek maliyetlerle karlaabiliyorlar. Bunu da göz ard etmememiz gerekiyor. diye konutu.

- Hiçbir teknoloji kadnn yann önüne geçemiyor

Doal yollardan çocuk sahibi olmak isteyip de olamayan çiftler için tüp bebek tedavilerinin umut olduunu belirten Buyru, ksrlk tedavisinde bilimsellii kantlanan ve kullanma giren yeni teknolojilerle baar orannn giderek yükseldiini ancak hiçbir teknolojinin kadnn yann önüne geçemediini kaydetti.

Prof. Dr. Faruk Buyru, gerek doal yolla, gerekse tüp bebek tedavisindeki baarnn kadnn yayla dorudan ilikili olduuna iaret ederek, konumasn öyle tamamlad:

Ksrlk tedavisiyle uraan kiiler olarak her frsatta vurguladmz en önemli ey, kadnn ya faktörü. Gebe kalmak dorudan kadnn yayla ilgili. Ya ilerledikçe her türlü tedavide gebe kalma ans azalyor. Özellikle 35, 38 yandan sonra siz hangi tedaviyi yaparsanz yapn veya tedavi yapmakszn bekleyin, kadnn gebe kalma ans azalr. Gebelik olutuunda da düük riski artar. Olanaklar elverdiince erken yata gebe kalnmal. Vereceimiz mesaj budur. Ben kariyerimi tamamlayaym, sonra gebe kalaym, çocuk sahibi olaym, ne yazk ki böyle bir ey yok. 40 yan üzerinde tüp bebek tedavisinde gebelik ans yüzde 20nin altnda. Basna yansyan, ileri yata gebe kald, uzun süredir gebe kalamyor, ikiz-üçüz çocuk sahibi oldu gibi haberlerde eksik olan bir ey var; 45 yan üzerinde tedavi yaplsa dahi gebe kalma ans sfra yakn. 46 yandan sonra tüp bebek de yapsanz neredeyse hiçbir kadn gebe kalamyor.

Ana Sayfaya Git