Tüp bebekte umut olacak

Yeterli miktarda yumurta rezervi olan, tüp bebek ilaç tedavilerine olumlu yanıt veren ancak yumurta olgunlaşması gerçekleşemeyen kadınlar için yeni bir yöntem geliştirildi. Doç. Dr. Şafak Hatırnaz ve Dr. Ebru Saynur Hatırnaz tarafından geliştirilen ilaçsız tüp bebek (In Vitro Maturasyon-IVM) yöntemi, iki kadına uygulandı. Yıllarca çocuk sahibi olamayan kadınlar, şimdi bebeklerini kucaklarına almak için gün sayıyor.

Haberler 20.01.2020 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede bir yl içinde 150 bine yakn kadnn tüp bebek tedavisi için aday olduunu anlatan Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Doç. Dr. afak Hatrnaz, bunun 80 bininin bir yl içerisinde tedavi olabildiini belirtti. Dier 70 bin kadn hakknda bilgileri olmadn söyleyen Doç. Dr. afak Hatrnaz, hangi tedavi uygulanrsa uygulansn yumurtalar hiçbir ekilde olgunlamayan baz vakalar olduunu belirtti. Yllarca tüp bebek tedavisi uyguladklar kadnlarda bu duruma rastladklarn kaydeden Doç. Dr. Hatrnaz, 76 kadndan bu sorun nedeniyle gebelik elde edemediklerini söyledi.

LABARATUVAR ORTAMINDA OLGUNLATIRILDI

Sorunu, Literatürde hiçbir hastann gebe kalamad, insanlarn son derece çaresiz olduu, tekrar tekrar deneme yapp merkez merkez dolat ve sonuç alamadklar bir durum olarak tanmlayan Doç. Dr. afak Hatrnaz, laboratuvar ortamnda gerçekletirdikleri yumurta gençletirme yönteminin olumlu sonuçlar verdiini söyledi. Geçtiimiz ekim aynda yöntemi iki hastaya uyguladklarn ifade eden Doç. Dr. afak Hatrnaz unlar söyledi:

Yumurta olgunlama problemi her eyin normal olduu, yumurtalklarn çok iyi olduu tedaviye çok güzel yant veren hastalarda ancak yumurta topland vakit tehis edilebilen bir durumdur. Dolaysyla laboratuvar tansdr. Bu tan bir sefer olduu zaman deil, birkaç sefer ayn eyin tekrarland zaman geçerlidir. Bazen yumurta toplarsnz ve tedavi yetersiz olur. Yumurta olgun çkmayabilir. O zaman bu tan geçerli deildir. Ama bu tan iki ya da üç sefer doru ekilde uyarlm bir hastada netice alnamad durumda ortaya çkyor. Yumurtalar laboratuvar ortamnda olgunlatrdk. Olgunlaan o yumurtalardan gelimi embriyolarmz naklederek gebelik elde ettik. Bebekler u an 14 haftalk ve gebelikler devam ediyor. çok mutluyuz ve bunun devam edebilmesi için daha fazla sayda hastaya uygulanmas gerekir.

YUMURTALAR ÖZEL SIVILAR çERSNDE BEKLETLYOR

laçsz tüp bebek (In Vitro Maturasyon-IVM) yönteminin klasik tüp bebek tedavisinden farkn anlatan Dr. Ebru Saynur Hatrnaz da Aldmz yumurtalar vücut dnda özel svlarn içerisinde bekleterek olgunlatryoruz. ki annemizde olduu gibi yumurta olgunlama problemi olan hastalarda aldmz yumurtalar özellikle kiinin kendinden aldmz kandaki proteinle zenginletirilmi ortamda gelitirme frsat buluyoruz. Daha sonra klasik tüp bebek yönteminde olduu gibi hastamzn einden aldmz sperm örnei ile mikroenjeksiyon uygulayarak embriyolarn geliimi ile üçüncü veya beinci gün embriyo transferi gerçekletiriyoruz. Bu iki annemizde ya yumurta hiç olgunlamad ya da yumurta olgunlama ilemi yaplsa bile salksz embriyo geliimi gerçekleti. Bizim yaptmz tedavi ile hem hastalarn yumurtalar olgunlama gösterdi. Hem de embriyo transferi sonras salkl embriyolar gelitikten sonra gebelik meydana geldi.

4 YILDA 8 KEZ TÜP BEBEK TEDAVS OLDUM

Tedavi öncesi tam 8 kez tüp bebek tedavisi gerçekletirilen Bursada yaayan Fatma Avc, imdi bebeini kucana alaca günü bekliyor. çok mutlu olduunu belirten Fatma Avc, Her seferinde yumurta olgunlamama problemi ile karlatk. Yumurta toplandktan sonra transfer aamasna gelemeden tedavimiz yarda kalyordu. Daha sonra bu tedaviyle tantk. çok ükür bebek bekliyorum. Bir kadn olarak çocukluumuzdan bu yana bebeklerle oynar ve bebek bakm yaparz. Benim de en büyük hayalim anne olmakt. çok eskiden beri istiyordum. 4 ylda 8 kez tedavi oldum. imdi çok mutluyum, umarm benim gibi bekleyen kadnlara bu durumum umut olur ifadelerini kulland.

EVDE çOCUK KONUSUNU KAPATMITIM

Yöntemin uyguland bir dier anne aday Amasyada yaayan Rabia Ate ise 2 alama ve bir tüp bebek tedavisinin olumsuz sonuçlandn anlatt. Bebek sahibi olma umudunu yitirdiini belirten Rabia Ate, Tedavilerin olumsuz sonuçlanmas beni hem maddi hem manevi açdan ypratt. Bir yln ardndan yeniden denedik ancak olgunlamaynca eime artk brakalm aramzda çocuk mevzusunu açmayalm dedim. Ardndan afak Hoca ile tantm, farkl bir tedaviye baladm. Ben de ilk önce bir ayda 10 kilo verdim. Toplamda da 15 kilo verdim. u anda bir kz bebek bekliyorum. Zaman geçmiyor çok heyecanlyz dedi.

Heyecanla bebeklerini beklediklerini anlatan çar Ate ise, Eylülde tedavi olduk ancak sonucu alana kadar geçen süre çok heyecanlyd. u anda bir kz bebei bekliyoruz. Zaman geçmiyor diyebilirim bebeimizi kucamza almak için sabrszlanyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git