Türk bilim insanı Prof. Dr. Meryem Tuncel, Amerika’da aldığı ödülle tarihe geçti

Prof. Dr. Meryem Tuncel, ‘Dalında Mükemmelliği Yakalamış’ tıp fakültesi profesörlerini onurlandırılmak amacıyla verilen “Endowed Chair” ödülünün sahibi oldu. Tuncel, “Bu ödül sayesinde çalıştığım üniversiteye 1 milyon dolar bağışlandı. Akademik çalışmalara faydası olacağı için mutluyum” dedi.

Haberler 11.07.2020 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Osmaniyenin Kadirli ilçesinde dünyaya gelen Prof. Dr. Meryem Tuncel, ilk, orta ve lise eitimini ilçede tamamlad. çocukluk hayali olan doktorlua çukurova Üniversitesi Tp Fakültesini kazanarak adm atan Meryem Tuncel, okulunu yldz örenci olarak bitirdi. Yeterli olmayan ngilizcesi ve oturma izni olmamasna ramen büyük cesareti ve azmi ile ABDye giden Meryem Tuncel, dahiliye ve böbrek hastalklar dallarnda ihtisas yapt. Ardndan da ABDnin üstün baarl insanlara salad özel bir vize ile çalma ve oturma iznine sahip oldu. Tuncel, öretim üyesi olarak görev yapt üniversitede ksa sürede çok sevilen ve takdir edilen biri haline geldi.

çALITII ÜNVERSTEYE 1 MLYON DOLAR BAI

Türk gelenek ve göreneklerinden yaam boyunca taviz vermediini kaydeden Meryem Tuncel, Amerika Birleik Devletlerinin Tp alanndaki prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen ve Dalnda Mükemmellii Yakalam tp fakültesi profesörlerini onurlandrlmak amacyla verilen Endowed Chair ödülünün sahibi oldu. Tuncel, bu ödül sayesinde görev yapt üniversiteye 1 milyon dolar balanmasn salad. Türk bilim insan olarak bu ödülü ald için mutlu olduunu belirten Tuncel, Tabi bu benim onuruma yaplan bir ba oldu. Beni de çok memnun etti. Akademik çalmalara faydas olaca için sevinçliyim dedi.

TÜRKYE, PANDEM SÜRECNDE ÖRNEK OLDU

Bir tp profesörü olarak Türkiyedeki pandemi sürecini deerlendiren Meryem Tuncel, Salk Bakanlnn son derece baarl uygulamalar hayata geçirdiini, çok erken tedbirler aldn, oysa Teksasta zaman zaman maske bulmakta bile zorlandklarn söyledi. Türkiyenin açt pandemi hastaneleri ile pandemi krizini bir nevi frsata dönütürdüünü, bundan sonraki süreçte Türkiyenin salk turizminde çok daha iyi noktalara gelebileceini belirten Prof. Dr. Meryem Tuncel, Atatürkün dedii gibi Türk insan zekidir. Bu nedenle Türkiye çok deerli beyinlerini artk yurt dna kaçrmamal, onlar birtakm teviklerle ülkemizde tutmal. Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn birtakm çalmalarnn olduunu biliyor ve bunu memnuniyetle karlyorum. Beyin göçü önlendiinde Türkiyenin yarnlarnn dünden ve bugünden çok daha iyi olacana inanyorum diye konutu.

TEK ZORLUU VATAN ÖZLEM OLDU

Yakn zanda Türkiyeye temelli dönü yapmak istediini ve çalmalarna ülkesinde devam edeceini kaydeden Meryem Tuncel, verdii zorlu mücadelede kendisini zorlayan tek konunun aile ve vatan hasreti olduunu söyledi. Adanay ve Kadirliyi çok özlediini dile getiren Tuncel, öyle konutu:

Aile ve vatan hasreti belli bir yatan sonra insann kendisini sorgulamasna neden oluyor. Bir söz vardr bülbülü altn kafese koymular, ah vatanm demi. Ben ABDde tüm hayallerimi gerçekletirdim. Hayatmn önemli bir bölümünü geçirdiim Teksasta çok mutlu, huzurlu ve güvende oldum ama hep vatan özlemi yaadm. Bu nedenle birkaç yl içinde Türkiyeye dönmek ve ömrümün sonuna kadar da memleketime hizmet etmek istiyorum

Ana Sayfaya Git