Türk bilim insanlarından literatüre giren başarı

Türk bilim insanlarınca yapılan ve tıp literatürüne giren araştırmada, "kötü kolesterol" olarak bilinen "ox-LDL"nin diz kireçlenmesine neden olduğu tespit edildi.

Haberler 20.07.2017 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bilimleri Üniversitesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Ertürk bakanlnda yürütülen ve sonuçlar Clinical Rheumatology dergisinde online olarak yaymlanan aratrma, 203 diz kireçlenmesi olan hasta ve 194 salkl gönüllünün katlmyla yapld.

Tüm katlmclarn kan serumlarnn incelendii çalmada, ayrca hastalarn klinik ve diz radyografileri de deerlendirildi. Aratrma sonucunda diz kireçlenmesiyle serumdaki ox-LDL ve oksidatif stres arasnda önemli bir iliki bulundu.

Doç. Dr. Ertürk, aratrmaya ilikin AA muhabirine yapt açklamada, ox-LDLnin damar cidarnda oksidatif stres oluturarak enflamasyon ve hasar meydana getirdiini, bu nedenle de damar sertliine (ateroskleroz) yol açtn söyledi.

- Hastalk ciddi sakatlklara yol açan önemli bir toplum sal sorunu

Bu çalmayla ox-LDLnin, damar sertliine neden olduu gibi diz kireçlenmesine de yol açtnn ispatlandn vurgulayan Ertürk, Diz kireçlenmesi özellikle orta ve ileri ya grubu kiileri etkileyen ve bu hastalarda önemli ciddi sakatlklara yol açan bir toplum sal sorunudur. Nedeni henüz tam olarak anlalamamakla birlikte, aratrmalar hala devam etmektedir. dedi.

Ertürk, daha önce yaptklar bilimsel aratrmalarda diz kireçlenmesiyle ya metabolizmas arasnda önemli balantlar bulduklarn ifade ederek, unlar kaydetti:

Vücudumuzdaki ya metabolizmasnda bozulmalar sonucunda ortaya çkan oksidatif stresin diz kireçlenmesine yol açtn göstermitik. Dier yandan ya metabolizmasnn ileri derece bozulduu damar sertlii ile diz kireçlenmesi arasnda oldukça fazla benzerlik görülmektedir. Her ikisi de orta ya ve genellikle iman kiileri etkileyen ve vücutta geriye dönüümsüz kalc, ciddi hasar brakan hastalk gurubudur. ox-LDLnin damar sertliine yol açt artk bilimsel olarak kantlanmtr. Bu nedenle daha önce yaptmz çalmalarn nda bu kez ox-LDL ile diz kireçlenmesi arasndaki ilikiyi aratrmak istedik.

- Bu aratrma diz kireçlenmesinin nedenine bir nebze k tutmutur

Aratrma sonucunda diz osteoartriti ile serumdaki ox-LDL ve oksidatif stres arasnda önemli bir iliki bulunduuna iaret eden Ertürk, açklamasn öyle sürdürdü:

Bu aratrma diz osteoartritinin nedenine yönelik bir nebze k tutmutur. Bu çalma sonucunda, ox-LDLnin sadece damar sertliine yol açmayp, oluturduu oksidatif stres ile diz kireçlenmesine de neden olduu anlalmaktadr. Bu nedenle ciddi bir halk sal sorunu olan diz kireçlenmesinin gelimemesi için ox-LDL ile mücadele etmemiz gerekmektedir. Bunun için en bata yapmamz gereken mümkün olduunca hareketli bir yaam tarzn benimsemek. Tempolu yürüyü gibi düzenli egzersiz ile salkl ve doal beslenmek çok çok önemli. Bunun yannda ülkemiz için ciddi bir salk sorunu olan obeziteye kar da önlem almamz gerekmektedir.

Doç. Dr. Cemil Ertürk, yaptklar çalmann uluslararas bir aratrma dergisi olan Clinical Rheumatology de online yaynlandn ve ve tp literatüründeki yerini aldn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git