Türk insanının ağrılarının en önemli nedeni bu

TÜRK doktorlarının yaptığı araştırma D vitamini ile kas eklem ağrısı arasında yakın ilişki olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre kas ve eklem ağrısı yaşayanların yüzde 74'ünde D vitamini eksikliği görüldü.

Haberler 18.08.2019 - 23:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Doç. Dr. Muharrem çidemin önderliinde fizik tedavi kliniine yaygn vücut arsyla bavuran 14 bin 925 hasta üzerinde gerçekletirilen aratrma sonucuna göre, bu hastalarn 11 bin 29unda D vitamini eksiklii olduu tesbit edildi.

Doç. Dr. çidem, D vitaminin en önemli kaynan güne olduunu belirtti. Aratrma Uluslararas Turkish Journal of Medical Science isimli tp dergisinde yaynlanrken Doç. Dr. çidem, Modern yaam tarznn gereklilii olarak kapal iyerlerinde çalan, hafta sonlarn da alveri merkezlerinde geçiren bir toplum olduk. Bu nedenle güne gören bir ülke olmamza ramen D vitamini eksiklii yüksek dedi.

Akdeniz ikliminde yer alan Türkiyede yaplan bir aratrmaya göre ise D vitamini eksikliinin görülme skl kadnlarda daha fazla olmak üzere yüzde 93.

FZK TEDAV POLKLNNE BAVURANLARIN YÜZDE 74ÜNDE D VTAMN EKSKL

Fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniine yaygn ar ile bavuran hastalarn yüzde 74ünde D vitamini eksikliini saptadklarn belirten Doç. Dr. çidem, Bize bavuran 14 bin 925 hastann 11 bin 29unda D vitamini düüklüü saptadk. Bu çok yüksek bir oran. Bu düüklük, u anda içinde bulunduumuz k aylarnda daha fazla olurken yaz aylarnda daha az olduunu tespit ettik. Mart aynda D vitamini en düük seviyede olurken, kadnlarda da erkeklere göre daha fazla D vitamini eksiklii görüldüünü ölçümledik diye konutu.

SADECE KAS EKLEM ARISI DEL BAKA HASTALIKLARLA DA LKL OLABLR

D vitamini eksikliinin kas ve eklem arlarnn yan sra baka hastalklarda da ana etken olmasa dahi, ilikili olduunu belirten Doç. Dr. çidem, D vitamini eksiklii ile ilgili yaplan çalmalarda halsizlik, yorgunluk, depresyona eilim, Multipl Skleroz, tansiyon, kalp, diyabet gibi birçok hastalkla ilikilendirildii biliniyor dedi.

MODERN TOPLUMLARDA GÜNE GÖRMÜYORUZ

D vitamini eksikliinin artmasndaki en önemli etkenlerden birinin modern yaam ekli olduunu ifade eden Doç. Dr. çidem, Modern toplumlarda biz artk bahçeli müstakil evler yerine apartman dairelerinde yayoruz. Hafta sonlar açk alanlara gitmek yerine alveri merkezlerine gidiyoruz. Dolaysyla günee maruziyetimiz olmuyor. D vitamininin sentezi için de günee maruz kalmak art. Biz besinlerle yeteri kadar D vitamini alamyoruz. Modern toplumda bunu baaramyoruz dedi.

YALI BALIK, YUMURTANIN SARISI, DANA KARACER VE TEREYA TÜKETN

D vitamini sentezi için günein art olduunu ifade eden Doç. Dr. çidem, Besinlerle yeteri kadar D vitamini alamyoruz ama yine de D vitamini bakmndan zengin olan besinler var. Yal balk türleri, yumurtann sars, dana karacieri, tereya gibi besinler de D vitamini bakmndan zengin dedi.

KAPALI ALANLARDA çALIANLAR RSK ALTINDA

D vitamininin yallarda osteoporoz yani kemik erimesi açsndan önemli bir etken olduunu belirten Doç. Dr. çidem sözlerini öyle noktalad:

Yaygn vücut ars, halsizlik, yorgunluk yaayan her bireyin belli bir yatan sonra D vitamininin düzenli olarak ölçülmesi gerektiini düünüyorum ve bunu öneriyorum çünkü düme riski ile beraber kalça kr çok büyük bir sorun. O yüzden yal popülasyonun bu konuda daha dikkatli olmas gerekiyor. Bunun yan sra kapal alanda çalan herkes risk altnda. Sabah iyerlerine giriyoruz akam güne gittiinde çkyoruz ve D vitamini eksiklii kaçnlmaz oluyor.

Kas ve eklem salnn yan sra ruh sal için de faydalar olduu bilinen D vitaminin en önemli kayna güne.

Ana Sayfaya Git