Türk Kalp Vakfından kalp sağlığı için bilimsel 6 tıbbi öneri

Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Serdar Fak, kalp sağlığını korumak için bilimsel olarak kanıtlanmış 6 tıbbi öneriyi, "Hareketli olalım. Kilomuza dikkat edelim. Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmayalım, bırakalım. Sağlıklı ve dengeli beslenelim. Kan basıncımızı düzenli kontrol edelim, ölçelim. Kan şekerimizi ve kan kolesterol değerlerimizi bilelim." şeklinde sıraladı.

Haberler 25.09.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Kalp Vakf, Dünya Kalp Federasyonu üye kurulular tarafndan ayn anda kutlanan ve dünyada bir numaral ölüm nedeni olan kalp damar hastalklarna kar farkndalk yaratma etkinliklerinin gerçekletirildii 29 Eylül Dünya Kalp Günü ile ilgili mesajlarn, bu yl Kovid-19 salgn nedeniyle dijital ortamda halka ulatrmay hedefliyor.

Açklamada görülerine yer verilen Prof. Dr. Ali Serdar Fak pandemi sürecinde kalbin öneminin bir kez daha kantladn belirtti.

Prof. Dr. Fak, salgnn bandan bu yana virüs ve hastalkla ilgili örenilenler arttkça bilgilerin skça deitiini ancak kalp hastalarnda Kovid-19un daha iddetli seyrettiine ve ölüm riskinin daha fazla olduuna dair bilginin deimediine dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Farkl ülkelerde imdiye dek yaplan neredeyse tüm aratrmalar ayn durumu gösteriyor. Kalp ve damar hastalklar olarak tanmladmz hipertansiyon, kalp krizi (infarktüs), kalp yetersizlii, felç ile hipertansiyon ve diyabete bal böbrek yetmezlii gibi hastalklar Kovid-19 seyrinde riskli durumlar olarak karmz çkyor. Hipertansiyon ve eker hastal olanlarda Kovid-19 infeksiyonu srasnda iddetli hastalk ya da youn bakm riskinin kalp damar hastal olanlarda olmayanlara göre 3 kat, eker hastalarnda ve hipertansiyon hastalarnda ise yine olmayanlara göre 2 kat daha fazla olduunu ortaya koyuyor. Kalbimiz salkl deilse ölüm riskimiz de yine daha fazla. 44 bin 672 hastalk bir aratrma kaydnda, Kovid-19 nedeniyle toplam ölüm riski yüzde 2,3 iken, hipertansiyonu olanlarda bu risk yüzde 6, eker hastal olanlarda yüzde 7,3 ve kalp-beyin damar hastal olanlarda ise yüzde 10,5 bulunmu. Bu durum kalp salmzn hayatta kalmamzda ne kadar belirleyici olduunu açkça göstermekte.

- Kalp saln korumak için bilimsel öneriler

Kalp damar saln tehdit eden riskleri ortadan kaldrmak ya da bu risklerden uzak durmak gerektiini belirten Fak, kalp sal için bilimsel olarak kantlanm 6 tbbi öneriyi öyle sralad:

- Hareketli olalm. Düzenli hareket etmek salk için en temel gereklilik. ve özel hayatnda daha çok hareket edenlerin daha salkl olduu ve daha uzun yaad kantland.

- Kilomuza dikkat edelim, uygun kiloda olmaya çalalm. Vereceimiz her 10 kilogram ile kan basncmzn 10 mmHg aa inecektir.

- Sigara ve dier tütün ürünlerini kullanmayalm, brakalm.

- Salkl ve dengeli beslenelim. Düzenli olarak sebze ve meyve, lifli besinler tüketelim. Hayvansal yalar tüketimini azaltalm.

- Kan basncmz düzenli kontrol edelim, ölçelim. Yüksek kan basnc (hipertansiyon) kalp hastalnn ve felcin en sk sebebidir. Normal kan basnc her ya için 120/80 mmHg ve altnda olmaldr. Hipertansiyon tedavisi ile kalp krizi, felç, kalp yetersizlii, böbrek yetmezlii ve tüm bunlara bal ölümlerin azald defalarca kantlanmtr. Hipertansiyon tedavimizi aksatmayalm.

- Kan ekerimizi ve kan kolesterol deerlerimizi bilelim. Yüksekse tedavi olalm. Kolesterol yüksekliinin tedavisiyle kalp krizi, felç, kalp yetersizlii ve tüm bunlara bal ölümlerin azald defalarca kantlanmtr.

Prof. Dr. Ali Serdar Fak, Türkiye ve dünyadaki erikinlerde en çok ölüm sebebinin kalp damar hastalklarna bal olduunu hatrlatarak, Bu durum pandemiden önce de böyleydi. Pandemiyle de deimedi. Bu gerçee bardan dolu tarafndan bakarsak, bu ölümlerin birçounun önlenebilir ölümler olduunu görürüz. 29 Eylül Dünya Kalp Gününde kendimize ve kalbimize bir ans verelim. Daha hareketli, daha salkl bir yaama merhaba diyelim. ifadelerini kulland.

- Toplum için sevdikleriniz için kendiniz için kalbinize iyi bakn

Türk Kalp Vakf Bakan Kenan Güven de diyabet, yüksek tansiyon, obezite ve hava kirliliinin kardiyovasküler hastalklarn ba nedenlerinden bazlar olduunu belirtti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle insanlarn hastanelere ve doktorlara gitmekten kaçndn ancak kalp rahatszlklar gibi önemli salk sorunlar bulunanlarn kalbine her zamankinden daha fazla önem vermeleri ve kontrollerini aksatmamalar gerektiinin altn çizen Güven, Toplum için sevdikleriniz için kendiniz için kalbinize iyi bakn. mesajn verdi.

Ana Sayfaya Git