Türkiye, dünyadaki kanser ortalamasının altında

Prof. Dr. Serdar Turhal, "Çok yağlı, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor. Hareketli bir hayat sürmek fazlasıyla önemli bir konumda yer alıyor. Eğer bunları uygularsak kanser ve benzeri hastalıklardan uzak durmuş oluruz" dedi.

Haberler 03.02.2020 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Corafi bölgelere göre kanser sklklar deise de dünyada ve Türkiyede en sk görülen kanser türleri meme, akcier ve barsak kanserleri olarak belirtiliyor. Türk Tbbi Onkoloji Dernei tarafndan 4 ubat Dünya Kanser Günü nedeniyle, kansere kar farkndalk oluturmak amacyla Dünya Kanser Günü Farkndalk Etkinlii düzenlendi. Etkinlikte kanserden korunma yollar, erken tan ve doru beslenme konular hakknda bilgiler aktarld.

Etkinlikle açklamalarda bulunan Türk Tbbi Onkoloji Dernei Bakan Prof. Dr. Serdar Turhal, dünyada kanser farkndaln arttrmak amacyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, Salkl bir yaam biçimi seçmek dier hastalklardan koruduu gibi kanserden de koruyor. çok yal, tuzlu ve ekerli yiyeceklerden kaçnmak gerekiyor. Daha salkl olmak için ideal kiloya sahip olmak gerekiyor. Hareketli bir hayat sürmek fazlasyla önemli bir konumda yer alyor. Eer bunlar uygularsak kanser ve benzeri hastalklardan uzak durmu oluruz dedi.

Türkiye, dünyadaki kanser ortalamasnn altnda

Türkiyedeki kanser orannn aslnda dünyadaki kanser ortalamasnn altnda yer aldn vurgulayan Turhal, Türkiye, gelimi bat ülkelerinden ve ABDden düük bir ortalamaya sahiptir. Kanser genel olarak ya ortalamas artan bir hastalktr. Tüm kanserler için ortalama ya 55-60 arasndadr diye konutu.

Erken tehis edilirse yüzde 90a yakn bir orannda olumlu sonuçlar çkarabilir

Türk Tbbi Onkoloji Dernei Genel Sekreteri Doç. Dr. Özlem Sönmez de, kanserin tüm dünyada artna dikkat çekerek, Ama pek çok kanser türü tedavi edilebiliyor. Artk kanserle ilgili çok fazla konuyu biliyoruz. Kanser, erken tehis edilirse yüzde 90a yakn bir orannda olumlu sonuçlar çkarabilir. Dernek olarak dünya kanser günü sebebiyle çeitli etkinlikler düzenliyoruz. Kanser tedavisinde psikolojik faktörlerde çok önemlidir. Doktor ile aile gibi faktörler tedaviye olumlu sonuçlar veriyor. Kanser tedavisinde birkaç brantan doktorla hastann tedavisi planlanyor. Kanser tansnda hastalar ilk önce panikliyor. Hastalarn telalanmasna veya korkmasna gerek yok. Onkoloji uzmanlarna bavursunlar. Onlar için en uygun tedavi planlanp, uygulanacaktr ifadelerini kulland.

Birlikte Baarabiliriz sloganyla stanbulda bir AVMde düzenlenen etkinlikte; Sunucu afak Tükle moderatörlüünde yaplan Kanserden Korunma ve Doru Beslenme Alkanlklar balkl söyleide, Prof. Dr. Serdar Turhal ve Uzman Diyetisyen Fatma Turanl söz ald. Daha sonra ise, Doç. Dr. Özlem Sönmezin moderatör olduu ve Oyuncu-Aromaterapist Aye Tolgann konumac olarak yer ald Salkl Ve yi Bir Yaam çin Öneriler konulu söylei gerçekletirildi.

Ayrca alanda bulunan Hekim Bilgilendirme Köesi, Neslihan Yetikinin Kanserli Organlar Resim Sergisi, Akcier Sesi Dinleme Maketleri ve Meme Kanseri Muayene Maketi deneyim alanlar ile Aktivite Oyun Alan gün boyunca ziyaretçilerden youn ilgi gördü.

Ana Sayfaya Git