Türkiye nadir hastalıkların tedavisinde söz sahibi olacak

Yerli ilaç firması tarafından, hastaların erişimde zorluklar yaşadığı nadir rastlanan hastalıkların tedavisinde kullanılacak üç yetim jenerik ilaç, Ortadoğu ve Körfez ülkelerine ihraç edilecek.

Haberler 09.08.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yerli bir ilaç firmas tarafndan, hastalarn eriimde zorluklar yaad nadir rastlanan hastalklarn tedavisinde kullanlacak üç yetim jenerik ilaç, Ortadou ve Körfez ülkelerine ihraç edilecek.

Türkiye merkezli bölgesel bir ticari aktör olmak amacyla Ar-Ge ve gelimi biyoteknolojik üretim kapasitesi yatrmlarna arlk veren TR-Pharm tarafndan Türkiye ve Ortadouda üç yetim jenerik ilaç için sviçre firmas Dipharma ile bölgesel ticari ve imalat i birlii anlamas imzaland.

Bu i birlii anlamas kapsamnda, TR-Pharm tarafndan, Körfez Arap Ülkeleri birlii Konseyi üyesi ülkeler ile Ortadou ülkeleri dahil 25 ülkeye nadir hastalklar arasnda yer alan fenilketonüri (PKU), gaucher ve herediter tirozinemiye yönelik üç yetim jenerik ilaç ihraç edilecek.

Türkiye bu i birliiyle nadir hastalklar olarak tanmlanan ve kaltsal rahatszlklar arasnda yer alan fenilketonüri, gaucher ve herediter tirozinemi hastalklar için yeni ürünlerle tedavi alternatifi sunacak.

TÜRKYEYE TEKNOLOJ TRANSFER GERçEKLETRLECEK

AA muhabirine açklama yapan TR-Pharm Genel Müdürü Mehmet Göker, Bu ürünler çok ciddi hastalklardan muzdarip olan hastalar tedavi etmek için gelitirilmitir. dedi.

Nadir hastalklardan etkilenen hasta says nüfusun sadece küçük bir ksmn oluturmasna karn bu hastalklarn, hastalar ve sevdikleri üzerindeki etkisinin dramatik olduunu ifade eden Göker, Bu i birliinin, uzmanlam ve maliyetli tedavilere daha uygun fiyatl ilaç tedariiyle salk bütçelerini destekleyerek bölgede daha geni bir hasta grubuna eriilmesini salayacana inanyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Göker, Türkiyeyi bölgesel bir üretim merkezi olarak konumlandrmak istediklerini belirterek, Türkiye, Ortadou ve Kuzey Afrika için yerel üretim kapasitelerini daha da geniletmelidir. Bu önemli görevde, ilaç sektöründe uzun zamandr tecrübeli olan bir irketle ortaklk kurduumuz için onur duyuyoruz. diye konutu.

Türkiyenin, bölgedeki önemli hastalklar arasnda yer alan fenilketonüri bata olmak üzere gaucher ve herediter tirozinemi hastalklarnn tedavisinde söz sahibi olacan vurgulayan Göker, öyle devam etti:

Bu önemli i birliiyle, nadir hastalklar olarak tanmlanan ve kaltsal hastalklar olan Fenilketonüri, gaucher ve herediter tirozinemi için tedavi alternatifi sunulacak.

Bu ürünler, Türkiye bata olmak üzere Körfez ülkeleri ve dier Ortadou ülkelerinde TR-Pharm tarafndan ruhsatlandrlmalarnn ardndan piyasaya verilecek. Taraflar, yetkili otoritelerden alnan onay ve gerekli ilemlerin yaplmasnn ardndan Türkiyeye teknoloji transferi gerçekletirecek.

BU HASTALIKLAR SALII NASIL ETKLYOR?

Fenilketonüri, kaltsal metabolik bir hastalk olarak tanmlanyor. Hastalk tedavi edilmediinde, geri dönüümsüz ve ilerleyici beyin hasarna neden oluyor.

Doumdan hemen sonra bebein topuundan alnan bir damla kanla tespit edilebilen hastalk, Türkiyede de sk görülüyor.

Gaucher hastal da nadir, kaltmsal bir lizozomal depo hastal olarak tanmlanyor. Hastalk, baz yal maddelerin, dalak, kemik ilii, karacier ve akcierde, bazen de beyinde birikmesine neden oluyor.

Herediter tirozinemi hastalna ise yenidoan veya çocukluk döneminde tan konulabiliyor. lgili enzimlerdeki sorunlara bal olarak karacier, böbrek, sinir sistemi etkileniyor ve kiinin göz ve cildinde deiiklik söz konusu oluyor.

Ana Sayfaya Git