Türkiye, sağlık turizminde 31 ülkeye kapısını açıyor

Normalleşme sürecinde sağlık turizmi kapsamında 20 Mayıs'tan itibaren aralarında Irak, Libya, Azerbaycan, Yunanistan, Rusya, Cibuti, Katar, Almanya, İngiltere ve Hollanda'nın da olduğu 31 ülkeden gelecek hastalar kabul edilecek.

Haberler 16.05.2020 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl tarafndan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnda normalleme sürecinde saglk turizmi kapsamnda, 20 Maystan itibaren 31 ülkeden gelecek hastalarn kabul edilecei bildirildi.

Salk Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Tekin imzal Kovid-19 Pandemisi Suresince Uluslararas Saglk Turizmi Kapsamnda Ulkemize Gelecek Hasta ve Hasta Yaknlar Hakkndaki Tedbirleri içeren resmi yaz, Uluslararas Salk Hizmetleri A (USHAS) ile Türkiye genelinde tüm valiliklere gönderildi.

Resmi yazda, Kovid-19 ile mucadele suresince uluslararas saglk turizmi kapsamnda Türkiyeden saglk hizmeti almak isteyen hastalarn kabul sartlar, ulkeye girisleri, hastaneye yats, tedavi, taburculuk ve izolasyon kurallar ile hasta ve refakatcilere yonelik alnacak tedbirlerin belirlendii ifade edildi.

Buna göre, uluslararas saglk turizmi kapsamnda, 20 Mays 2020den itibaren Irak, Libya, Azerbaycan, Gurcistan, Turkmenistan, Ozbekistan, Kazakistan, Yunanistan, Ukrayna, Rusya, Cibuti, Cezayir, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Romanya, Srbistan, Bulgaristan, Moldova, Somali, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman, Almanya, Ingiltere, Hollanda, Pakistan, Krgzistan, Kuzey Kbrs Turk Cumhuriyetinden gelecek hastalar kabul edilecek.

Ortopedi ve travmatoloji, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, üroloji, göz hastalklar, kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, cerrahi onkoloji, jinekolojik onkoloji cerrahisi, tbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, beyin ve sinir cerrahisi, hematoloji, youn bakm ile üremeye yardmc tedavi uygulamalar, organ nakli ve kemik iligi nakli alanlarnda hasta alnacak.

Kabul edilecek hastalar, USHASn hasta takip sistemine kaydedilecek ve on onay sonrasnda ilgili birimlere izin yazlar yazlacak. On onay icin istenen bilgi ve belgeler USHAS tarafndan yaymlanacak.

Bir hasta ile birlikte en fazla iki refakatcinin ulkeye girisine izin verilecek. Hasta ve refakatcileri seyahat, ulkeye giris, transfer ve izolasyonu gibi konularda belirlenen kurallara uyacak.

Hasta ve refakatcileri, hava yolu ile Istanbul Havaliman ve Ankara Esenboga Havalimanndan, kara yolu ile Kapkule Hudut Kaps ve Sarp Hudut Kapsndan Türkiyeye giris yapabilecek.

HASTA VE REFAKATCLERNE KOVD-19 PCR TEST YAPILACAK

Hasta ve refakatcilerine ucret karlnda havaalanlar ve hudut kaplarnda Kovid-19 PCR testi yaplacak veya PCR testi icin numune alnacak.

Hasta ve refakatcilerinin hastane yats islemleri, tedavi protokolu ve taburculuk islemleri, Saglk Bakanlg Halk Saglg Genel Mudurlugu Kovid-19 (Sars-Cov-2 Enfeksiyonu) Rehberinda yer alan ve belirlenen kurallara riayet edilerek gerçekletirilecek.

Hasta ve refakatcilerinin kabul edilecegi hastaneler, Bakanlkca duzenlenmis Uluslararas Saglk Turizmi Yetki Belgesine sahip olacak. Bunyesinde Bilgisayarl Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR) bulunacak. Ruhsatnda ve faaliyet izin belgesinde, gogus hastalklar, ic hastalklar, cocuk saglg ve hastalklar, enfeksiyon hastalklar ve klinik mikrobiyoloji branslar yer alacak. Ucuncu basamak eriskin yogun bakm unitesi olacak.

Hastanenin mustakil bir kat veya koridor ve diger alanlarndan baska hasta veya refakatcisinin temas etmeyecegi sekilde mustakil bir servisi yurt dsndan gelecek uluslararas saglk turizmi hastalar icin ayrlacak.

ULUSLARARASI SALIK TURZM HASTALARI VE REFAKATçLERYLE LGL ALINACAK TEDBRLER

Seyahat öncesinde hasta ve refakatçileri, geldii ülkede yaplabiliyor ise seyahat etmeden önceki son 48 saat içinde yaplm ve sonucu negatif çkm Kovid-19 PCR testi sonuç belgesi alacak.

Seyahat srasnda yaplmas gerekenler kapsamnda hava yolu ulamn kullananlar için alnacak tedbirler öyle:

- Uçaa bini srasnda Kovid-19 klinik bulgular (öksürük, ate gibi) olan hasta ve yaknlar uçaa alnmayacak.

- Uçaa bini anndan itibaren tüm yolcularn uçu boyunca tbbi maske takmas salanacak, nemlendikçe deitirilmesi konusunda yolcular bilgilendirilecek. 3 saatte bir maske yenilenecek. Yeni maske taklrken eller el antiseptii ile temizlenecek.

- Uçakta yolcularn üçlü oturma düzeninde orta koltuklar bo braklacak ekilde arka arkaya, ikili oturma düzeninde ise yanlar bo braklarak arka koltuktaki yolcu ile çapraz ekilde oturtulmalar salanacak.

- Uçan arka iki srasndaki koltuklar salk nedeniyle tbbi maske takamayan veya seyahat srasnda belirti gösteren yolcular için kullanlmak üzere bo braklacak.

- Salk nedeniyle tbbi maske takamayan yolcular en arka koltuklara birbirleri arasnda en az bir metre mesafe olacak ekilde oturtulacak.

- Kabin görevlileri tbbi maske takacak. Maskeler nemlendikçe veya her 3 saatte bir yenilenecek. Yeni maske taklrken eller el antiseptii ile temizlenecek.

- 4 saatten ksa süreli uçularda yiyecek ve içecek servisi yaplmamas tercih edilecek.

- 4 saatten uzun süreli uçularda ise bir metreden yakn mesafede oturan yolcularn ayn anda maskelerini çkarmalarn önleyecek ekilde yiyecek ve içecek servisi yaplacak.

- Uçak içinde her bir yolcu için içerisinde en az 3 tbbi maske ve el antiseptii bulunan salk kiti verilecek. Uçak tuvaletlerinde de el antiseptii bulundurulacak.

- Uçu boyunca kabin görevlileri tarafndan yolcularda hastalk belirtisi olup olmad gözlenerek hastalk belirtisi olan bir yolcu saptanmas durumunda, pilot tarafndan vakann durumu hakknda derhal kuleyle irtibata geçilecek ve kule tarafndan olay hava liman salk denetleme merkezine-havaliman operasyon merkezine bildirilecek.

- Tüm yolcular, yolcu iletiim bilgi kart dolduracak. Her yolcunun iki ön, iki arka ve iki yan koltuk yolcu bilgisi alnacak. Salk denetleme merkezi vakay uçakta deerlendirerek l Salk Müdürlüü ve 112 Komuta ve Kontrol Merkezine bilgi verecek. Ulusal ve Uluslararas Sivil Havaclk otoritelerinin ve kurulularnn önerdii bulac hastalklara yönelik prosedürler uygulanacak.

Yazda, kara yoluyla geleceklere yönelik önlemlere ilikin u bilgiler yer ald:

Otobüse bini srasnda Kovid-19 klinik bulgular olan hasta ve yaknlar otobüse alnmayacak. Ülkesinde yaplabiliyor ise gelmeden önceki son 48 saat içinde yaplm ve sonucu negatif çkm Kovid-19 PCR testi sonuç belgesi istenecek. Seyahat balangcnda yolculuk süresince Kovid-19a kar alnacak önlemler konusunda bilgilendirme anonsu yaplacak. Otobüste her bir yolcu için içerisinde en az üç tbbi maske ve el antiseptii bulunan salk kiti verilecek.

Hava yoluyla gelenlere uygulanan maske ve el antiseptii kurallar kara yoluyla gelenler için de geçerli olacak. Otobüsle seyahatte seyreltme kurallarna uygun olacak ekilde, araçlara yolcu kapasitesinin yars kadar yolcu alnacak, yolcularn yanlar bo kalacak ve arka koltuktaki yolcu ile çapraz ekilde oturtulmalar salanacak.

Seyahat srasnda ate, öksürük, solunum sknts belirtisi gösteren yolcu olmas durumunda en son koltua alnacak ve ulam srasnda en yakn salk kuruluuna müracaat edilecek. Mola yerlerinde sosyal mesafe kurallarna uyulacak ve maskeler çkartlmayacak. Yolculuk srasnda sadece su servisi yaplacak. Yannda yiyecek getirenlerin ayn anda yemeleri engellenecek. Araç sürücüleri ve yardmclar seyahat süresince tbbi maske takacak. Eldiven taklmas zorunlu olmayacak. Otomobil ile gelenler için be kiilik araçta sürücü dahil üçten fazla kii olmayacak, sürekli tbbi maske taklacak.

KARA YOLU LE SINIRA GELENLERN ARAçLARI YURDA ALINMAYACAK

Gümrük kontrolü kapsamnda da ülkeye gelmeden önceki son 48 saat içinde yaplm ve sonucu negatif çkm Kovid-19 PCR testi sonuç belgesi ve Uluslararas Salk Turizmi kapsamnda Türkiyeye davet edildiklerini gösteren belgeler ibraz edilecek.

Türkiyeye girilerdeki ara bölgelerde Kovid-19 PCR testi yaplacak veya PCR numune alnacak. Hasta ve yaknlarnn ate ve Kovid-19 hastalk belirti kontrolleri yaplacak. Gümrük kontrolleri srasnda da yolcularn tbbi maskesi takl olacak. Kara yolu ile snra gelenlerin araçlar yurda alnmayacak. Yaplan PCR testinin pozitif çkmas durumunda uçak ya da otobüs yolcular ve personeli Kovid-19 rehberine göre temasl algoritmasna göre yönetilecek.

KONAKLAMA YAPMADAN DREKT RANDEVULU OLDUKLARI HASTANELERE ULATIRILACAKLAR

Hastanelere transfer srasnda alnmas gereken önlemler kapsamnda da hava yolu ya da kara yolu ile gelenlerin hastaneye transferleri, tedavinin gerçekletirilecei hastaneler ya da USHA tarafndan yaplacak.

Gelenlerin transferinde kullanlacak aracn klima sistemi olacak ve tüm camlar kapal tutulacak. Transfer arac seyahat salk güvenlii alnarak hareket edecek. Transfer aracna binecek yolcularn isim listesi tutulacak. Araç sürücüsü, yolcular araca almadan önce tbbi maske takacak. Araç sürücüsü hiçbir koulda yerini terk etmeyecek, yolcular indirdikten sonra araç Kovid-19 Rehberine uygun ekilde temizlenecek.

Araç sürücüsünün koruyucu ekipman nasl çkartaca ve tbbi atk olarak nereye ataca belirlenecek ve atmas salanacak. Araç sürücüsünün yolcularla direkt riskli temas olmayaca için olas enfeksiyon bilgileri verilecek, hastalk belirtisi takipleri önerilecek.

Tedavinin gerçekletirilecei hastaneler ya da USHA, gelen hasta ve refakatçilerinin, yurda girilerinden itibaren hiçbir yerde konaklama yapmadan dorudan randevulu olduklar hastanelere ulamalarn salayacak.

Ana Sayfaya Git