"Türkiye'de 2 evden 1'inde diş fırçası yok"

TÜRKİYE, ağız-diş sağlığı konusunda hünüz gelişmiş ülkelerin standartlarını yakalayamadı. 20-26 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle açıklama yapan Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü'nden Diş Hekimi Aslı Tapan, hiç de iç açıcı olmayan Türkiye'deki ağız ve diş sağlığı istatistiklerini verdi.

Haberler 18.11.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tapan, Türkiyede her 2 evden 1inde di frças olmadn söylerken, her 10 kiiden 9unun az problemi yaadn, 65 ya üstü insanlarn yüzde 50sinin dilerinin tümünün eksik olduunu, insanlarn ylda bir kere bile di frças deitiremediini belirtti.

GENçLERDE çÜRÜK ORANI çOK YÜKSEK

14 - 17 ya arasndaki çocuklarda yaplan aratrmalarda çürük orannn çok yüksek olduuna dikkat çeken di hekimi Tapan, 6 ayda bir di hekimine gitmeyi öneriyoruz ama en geç senede 1 hastalarmz görmek istiyoruz çünkü az ve di sal tüm vücut salyla o kadar çok balantl ki bu bilinci hastalarmza vermek istiyoruz. O yüzden herkesin az ve di sal kontrolüne her sene gelmesi gerekiyor dedi.

NSANLAR D KAYBI OLUNCA D HEKMNE BAVURUYOR

Di eti hastalklarnn özellikle eker hastalnn ilerlemesine neden olduunu belirten Tapan, sözlerine öyle devam etti: Az ve di problemleri üst solunum rahatszlklarna yol açabiliyor, mide rahatszlklarn arttrabiliyor. Özellikle azdaki kötü dolgular ve kötü restorasyonlar mikrobiyal yuva yapabiliyor azda. Ayrca di hekimine bavuranlarn büyük bir çounluunu eksik di nedeniyle di hekimine gidenler oluturuyor. Bu demek oluyor ki di hekimine sorunlar büyüdükten sonra gidiyoruz. Bu nedenle her hastamza az ve di salnn önemini anlatmalyz. Düzenli kontroller, di frçalamas ve sadece di frçalamasnn yeterli olmadn söyleyerek arayüz ürünlerinin de kullanmna dikkat çekmeliyiz. Arayüz frçalar, di ipleri, az gargaralarn da insanlara kullandrmak hedeflerimiz arasnda.

Bat ülkelerinde di hekimine gitme sklnn ylda 5 iken ülkemizde 0,9 olduunu belirten Tapan unlar söyledi: Di salnda günlük frçalama says kadar, frçalamann süresi ve etkinlii de önemlidir. Frçann kllar di eti çizgisi boyunca 45 derecelik bir aç ile yerletirilmeli, yumuak bir basnç ile yuvarlaklar çizilerek diler temizlenmelidir. Bu da demek oluyor ki doru ve etkin di frçalama topluma özellikle de çocuk yatan balayarak öretilmelidir. Frçalanmayan dilerle az sal zamanla kaybedilir. Salksz bir azda yaralar oluur, diler çürür, di eti hastalklar geliir. Dilerin beyaz olmas onlarn salkl olduunu göstermez. Az ve di sal, diler, di eti ve aznzla bir bütündür. Di çürükleri ve di eti hastalklarn da önlemek gerekir. Diler frçalanmazsa ve di ipi kullanlmazsa dilerin aralarnda besin artklar kalr. Bunlar di çürüü ve di ta oluumuna neden olur. Elektrikli di frçalar da kapsaml etkin bir temizlik salamaktadr.

Az ve di sal için doru beslenmenin de önemli olduunu belirten Tapan, Kalsiyum ve C vitamini açsndan zengin içerikli yiyecekler tüketilmelidir. Salkl diler için çocukluk döneminden itibaren süt, yourt ve peynir gibi kalsiyum kaynaklar tüketilmelidir. Portakal, kavun gibi pek çok meyve ile brokoli ve spanak yeil sebzeler de önemli C vitamini kaynaklardr dedi.

Ana Sayfaya Git