Türkiye'de 4 kişiden biri alerjik

"Dünyada alerjik hastalıkların sıklığı 20-30 yıldan beri giderek artmaktadır. Ülkemizde de yapılan çalışmalarda her 4 kişiden birinin herhangi bir alerjik hastalığa sahip olduğunu söyleyebiliriz"

Haberler 31.03.2018 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Can Kocaba, dünya genelinde alerjik hastalklarn sklnn 20-30 yldan beri giderek arttn belirterek, Ülkemizde de yaplan çalmalarda her 4 kiiden birinin herhangi bir alerjik hastala sahip olduunu söyleyebiliriz. dedi.

Kocaba, bahar mevsiminin tarifsiz güzelliklerinin yan sra getirdii baz sorunlar da bulunduunu, bunlardan birinin de alerjik hastalklar olduunu söyledi.

Alerjinin, vücudun normalde zararsz maddelere kar anormal yant olarak tanmlanabileceini aktaran Kocaba, bunlardan birinin de polenler olduuna dikkati çekti.

Polenlerin, bahar mevsiminde alerjik ikayetlere yol açan, çiçeklenen bitkilerin çoalmasn salayan protein yapsndaki maddeler olduunu belirten Kocaba, alerjik rinit, gözlerde kzarklk ve kant ile seyreden konjunktivit ve astmn bahar mevsimiyle birlikte önde gelen sorunlar eklinde çktn bildirdi.

Türkiyede 4 kiiden biri alerjik

Alerjinin genetik yatknl bulunan bireylerde çevresel faktörlerin de etkisiyle ortaya çktn anlatan Kocaba, u bilgileri verdi:

Alerjik hastalklar genellikle çocukluk döneminde balar. Alerjik hastalklarn türüne ve yaa bal olarak farkllklar gösterse de her iki cinste de eit olarak görüldüünü söylemek mümkündür. Genel olarak söylemek gerekirse, tüm dünyada alerjik hastalklarn skl 20-30 yldan beri giderek artmaktadr. Öyle ki gelimi baz ülkelerde birlikte düünüldüünde toplumun yüzde 40a yaknnda alerjik hastalklardan biri bulunmaktadr.Ülkemizde de yaplan çalmalarda her 4 kiiden birinin herhangi bir alerjik hastala sahip olduunu söyleyebiliriz. En sk görülen alerjik hastalk ise alerjik rinittir. Ne yazk ki solunum yolu alerjileri olan alerjik rinit ve astm dnda besin alerjileri, anafilaksi (ok) ve atopik dermatit sklnda son yllardaki art sorun oluturmaktadr. Anafilaksi gibi yaam tehdit edebilen reaksiyonlara neden olmas nedeniyle besin alerjileri dünyada ve az da olsa ülkemizde en önemli gündemi oluturmaktadr.

- ve okul baarsn etkiliyor

Alerjinin kronik olduunu ve gelimi ülkelerde daha fazla olmak üzere Türkiye için de sorun tekil edecek boyutlara ulatn ifade eden Kocaba, hastaln i ve okul baarsn etkilediini söyledi.

Kocaba, alerjik rinitin uyku bozukluklarna, yorgunlua, örenme güçlüklerine yani hayat kalitesinde olumsuzluklara neden olduunu dile getirdi.

Alerjinin i gücü kayb, okula baarsnda düme ve youn salk harcamalar ile ekonomiye de yük getirdiini anlatan Kocaba, Olumsuz etkilerini en iyi snav dönemindeki çocuklarmzda görebiliriz. En önemli dönemeçlerden biri olan snav dönemlerinde yaanan endieler alerjik hastalklarn hayatmz ne kadar çok etkilediinin en önemli göstergelerinden birisidir. diye konutu.

- Tan koymak kolay

Alerjik hastalklara tannn çou zaman semptomlarn özelliklerine göre kolayca konulabildiini ifade eden Kocaba, duyarl olunan alerjenlerin tespit edilebilmesi için deri testleri yaplmas gerektiini söyledi.

Bahar aylarnda görülen alerjik rinit, astm ve konjunktivit için antihistamin ve kortikosteroid (kortizon) içeren ilaçlar yannda birçok tedavi seçenei de bulunduunu belirten Kocaba, günümüzde alerjik hastalklarn seyrini deitirebilecek tek tedavi metodunun a tedavisi olduunu kaydetti.

Kocaba, bahar dönemi alerjiden korunmak için u önerilerde bulundu:

Polenler gün içinde özellikle sabah erken saatlerde ve öle saatlerinde youn olarak bulunurlar. Yamur yadktan sonraki ilk birkaç saat ve akam saatlerinde polen younluu büyük oranda azalmaktadr. Bu nedenle öncelikle dar aktivitelerinizde planlamanz iyi yapn. Polenlerin youn olduu dönemlerde, özellikle sabah ve öle saatlerinde, kuru ve rüzgarl havalarda zorunlu deilse dar çkmayn. Açk hava aktivitelerinde bulunmayn veya en aza indirin. Sportif faaliyetler için kapal alanlar tercih edilmelidir.

- Polenlere kar siperli apka

Kocaba, polenlerden korunmak için siperli apka kullanabileceini, uzun kollu elbiseler ve pantolon giyebileceini ifade ederek, Eve geldiinizde giysilerini deitirin ve bol su ile du aln veya saçnz, yüzünüzü bol suyla ykayn. Evinize ya da aracnza polen girmesine izin vermeyin. çamarlarnz polen mevsiminde ev içerisinde kurutun. Evde ve arabanzda polen filtreli klima kullanmaya özen gösterin. Toplu tama araçlarnda seyahat ediyorsanz, açk pencere veya kaplardan uzakta oturmaya gayret edin. dedi.

Ana Sayfaya Git