Türkiye'de 6 bin insanı etkiliyor

Dünyada yaklaşık 500 bin Türkiye'de ise yaklaşık 6 bin insan hemofili hastalığı ile mücadele ediyor. Ufak çarpmalarda bile oluşan morluklar hemofiliye işaret ederken tanısı genellikle 1-2 yaşlarda konulmaya başlıyor.

Haberler 17.04.2020 - 23:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Hematolojisi Uzman Prof. Dr. Birol Baytan, kann phtlama mekanizmasnn bozulmasyla meydana gelen ve bir kan hastal olan hemofilinin ciddi kanamalara yol açtn söyledi.

HAFF DÜMELER BLE CDD KANAMAYA NEDEN OLUYOR

17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolaysyla bu hastaln belirtileri hakknda açklamada bulunan Hematolojisi Uzman Prof. Dr. Birol Baytan, hafif dümeler sonucunda bile ciddi kanamalara neden olabilen hastaln genellikle erkeklerde görüldüünün altn çizerek, Eklem içi kanamalarla arl ilikler yaayan hastalarn, organ boluklarnn içinde, kaslarnda en önemlisi beyin içinde kanamalar görülmektedir. Ülkemizde tedavi altnda yaklak 5 bin hemofili A (doumsal faktör 8 eksiklii) ve bin hemofili B (doumsal faktör 9 eksiklii) hastas vardr. Büyük çounluu genetik olan bu hastalk, genelde erkeklerde görülür. Hemofili nadiren de olsa erikin dönemde antikor gelimesi sonucu ikincil hemofili olarak geliebilmektedir dedi.

Hemofilinin faktör düzeyi olarak üç gruba ayrldn söyleyen Prof. Dr. Baytan , Ar hemofili hastalarnda faktör düzeyi yüzde 1 ve altdadr. Faktör düzeyi yüzde 1-5 olan hastalar orta hemofili hastas olarak, faktör düzeyi yüzde 5in üzerinde olan hastalar ise hafif hemofili hastas olarak snflandrlmaktadr diye konutu.

BEBEKLK DÖNEMNDEK MORLUKLAR ÖNEML

Hastaln tansnn genellikle 1-2 yalarnda konulduunu vurgulayan Prof. Dr. Baytan, Görülebilecek en erken bulgu bebeklik döneminde a sonras kol veya bacakta kas içi kanamalarla ortaya çkabilmektedir. Hemofili hastas bir bebek, yürümeye ve komaya balad dönemde, düme veya çarpmalar sonrasnda derisinde morluklar ve diz, dirsek veya ayak bilei eklemlerinde arl ilikler (eklem içi kanamalar) meydana gelmektedir. Hafif dümelerde bile ciddi kanamalar oluabilmektedir dedi.

KALICI SAKATLIA NEDEN OLABLR

Tedavi edilmeyen eklem içi kanamalar tekrarladnda ciddi ve kalc hasarlara yol açtn belirten Prof. Dr. Birol Baytan unlar söyledi: Eklemde iddetli ar, scaklk, ilik ve hareket kstl ile anlalan eklem içi kanamalar, operasyon srasnda (özellikle sünnet) ve basit di çekimlerinde bile durdurulamayan kanamalar eklinde görülebilmektedir. Sonu ölümle sonuçlanmasna kadar gidebilecek ciddi kanamalar yaayan hastalar için faktör tedavisi hayati önem tamaktadr. Kanamalar, eksik olan faktörün damar yolundan uygulanmas ile durdurulabilir. Hastalarn faktörü kanama durumunda uygulamalar zorunludur. Yoksa kalc eklem sakatlklar geliebilmektedir.

Ana Sayfaya Git