Türkiye'de antibiyotiğe yılda yaklaşık 1,5 milyar lira harcanıyor

İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, Türkiye'nin antibiyotik kullanımı ve direnç sorunu konusunda Avrupa'da birinci sırada yer aldığını belirterek, "Yılda yaklaşık 250 milyon kutu civarında antibiyotik kullanılmaktadır.

Haberler 12.11.2017 - 11:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Balk, antibiyotik kullanmnn, insanlk tarihinde salk açsndan bir dönüm noktas olmasna karn, bugün gereksiz ve yanl kullanmndan ötürü de ayn zamanda ciddi bir halk sal sorunu olduunu söyledi.

Artan antibiyotik direncinin, dünyada ve Türkiyede insanl tehdit eden ciddi bir sorun haline geldiine dikkati çeken Balk, Dirençli bakterilerin yol açt enfeksiyonlar, hastalk ve ölüm oranlarnn artmasna ve hastanedeki yat sürelerinin uzamasna neden olmaktadr. Bu sorunu bu kadar ciddi klan bir baka durum da, mikroorganizmalarn çok hzl direnç gelitirmesine karn dirençli enfeksiyonlarn tedavisinde kullanlabilecek yeni antibiyotiklerin az gelitirilmesidir. diye konutu.

- Antibiyotiklerin tümüne dirençli bakteriler geliiyor

Balk, artk mevcut antibiyotiklerin tümüne dirençli bakterilerin gelitiine iaret ederek, unlar kaydetti:

Günümüzde, neredeyse hiç tedavi ans olmayan enfeksiyonlar gözleniyor. Antibiyotiklerin hem insan sal hem de tarm ve hayvanclk sektörlerinde gereksiz yere ve uygunsuz kullanlmas, turizm, göçler, uluslararas yolculuklar, hijyen eksiklii gibi birçok konu, sorunun artk küresel bir sorun haline gelmesine neden oluyor. Ayrca sadece insanlar ve hayvanlardaki antibiyotik kullanm deil, bunlarn ekolojik döngü içerisindeki dönüümleri de antimikrobiyal direnç üzerinde etkili oluyor.

Dirençli bakterilerin neden olduu hastalklar, özellikle de youn bakm ortamnda ve baklk sistemi zayflam hastalarda ciddi bir salk tehdidi oluturuyor. Dirençli bakterilerin neden olduu bu hastalklar, tedaviye dirençli olup hastanede yat sürelerinin uzamasna ve bununla ilgili komplikasyonlarn gelimesine, ölüm ve hastala yakalanma oranlarnda arta yol açyor.

- Tek çare, antibiyotiklerin aklc kullanmdr

Yanl ya da gereksiz antibiyotik kullanmnn bakterilerin yapsnda ciddi deiiklie yol açtn belirten Balk, Antibiyotiklerin yanl tüketilmesi ya da yeterli dozlarda kullanlmamas, gün içerisinde gerektii saatlerde veya gerektii gün saysnda alnmamas gibi durumlar, bakterilerin antibiyotiklere kar direnç gelitirmesine neden oluyor. uyarsnda bulundu.

Balk, bunun sonucunda ilaç kullanm ve tedavi harcamalarnn her geçen gün arttna iaret ederek, Avrupa genelinde dirençli bakteriler tarafndan enfekte olan hasta saysnn arttn ve antibiyotik direncinin halk sal için birincil tehdit haline geldiini gösterdiini aktard.

smail Balk, Dirençli bakterilerin gelimesinin durdurulmas ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliinin sürdürülebilmesi için tek çare, antibiyotiklerin aklc kullanmdr. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyenin antibiyotik kullanm ve direnç problemi konusunda Avrupa ülkeleri arasnda birinci srada yer ald bilgisini veren Balk, Yaklak her üç reçetenin birinde antibiyotik yer almaktadr. Hatta, Güneydoudaki baz illerimizde bu oran yüzde 50leri bulmaktadr. Ylda yaklak 250 milyon kutu civarnda antibiyotik kullanlmaktadr. Bu da yaklak 1,5 milyara mal olmaktadr. dedi.

- Antibiyotikler, ar kesici, ate düürücü deildir

Sosyal Güvenlik Kurumunun yapt ankete de deinen Balk, antibiyotiklerin evde en çok saklanan ilaç grubunu oluturduunu ve bunun yaklak üçte birinin kullanlmadan çöpe atldn belirtti.

Normalde doktorun verdii antibiyotiklerin, ikayetler düzelse bile önerilen süre boyunca kullanlmas gerektiine iaret eden smail Balk, aklc antibiyotik kullanmnn, Dünya Salk Örgütü gibi uluslararas ve ulusal birçok kurulu ve otorite tarafndan çan en büyük sorunlarndan birisi olarak kabul edilen antimikrobiyal direnç olgusu ile mücadelede en temel basamaklarndan biri olarak kabul edildiini söyledi.

Balk, antibiyotik kullanmadan önce mutlaka hekime danlmas, hekim reçete etmedikçe ve eczacya danlmadkça asla antibiyotik kullanlmamas gerektiini ifade ederek, antibiyotiklerin ar kesici, ate düürücü olmadnn ve her hastal tedavi etmediinin unutulmamas gerektiini vurgulad.

Özellikle souk algnl, nezle ya da grip gibi virüslere bal solunum yolu enfeksiyonlarnda antibiyotiklerin tedavide yeri olmadnn altn çizen Balk, e dost tavsiyesiyle ilaç kullanlmamas gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git