Türkiye'de bağırsak iltihabı görülme sıklığı arttı

Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cindoruk, Türkiye'de bağırsak iltihabı görülme sıklığının arttığını bildirdi.

Haberler 29.02.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Etkinlikte, pankreas ve barsak hastalklarndaki tedavi modellerinin vaka örnekleriyle aktarlacan ifade eden Cindoruk, Mikroorganizmalar üzerinde deneyimli olmayan kiiler tarafndan halka yanl bilgiler aktarlmasnn önüne geçmek istiyoruz. dedi.

EV TP GIDALARLA BESLENLMEL

Cindoruk, vücut kilosunun yüzde 10u kadar mikroorganizmann kaln barsakta yaadn dile getirerek, Mikroorganizmalarla birleik halde yayoruz. Bütün sindirimimizi salayan bunlar. O yüzden çocukluk çandan itibaren mümkünse ev tipi gdalarla beslenmeli, hazr ve yal gdalardan uzak durmalyz. Her eyi dozunda ve mevsiminde tüketmek gerekiyor. Kn ortasnda domates aramayalm. Vücut salmza dikkat edersek herhangi bir besin takviyesine gerek yok. diye konutu.

Probiyotik kullanm konusunda da bilgi kirlilii yaandna iaret eden Cindoruk, probiyotiin ishal durumlarnda ve antibiyotikle ilikili ishalli vakalarda kullanlabildiini belirtti.

Cindoruk, dünyada pankreas kanserine bal ölüm sklnda azalma yaandn bildirdi.

HASTANELERE BAVURU ARTTI

Etkinliin ikinci gününde, barsak iltihab ve mikrobiyota konularnn ele alnacan anlatan Cindoruk, unlar kaydetti:

Türkiyede barsak iltihab görülme skl artt. Özellikle temizlii iyi yaplmam gdalarn tüketilmesi, tarm ilaçlarnn iyi kontrol edilmemesi hastanelere bavuru saysnda arta sebep oluyor. Barsak iltihaplarndaki artn büyük sebeplerinden biri de stres kaynakl. Belirtileri, kanl dklama, ishal, karn ars. Hastalarmzn endie etmemeleri gerekiyor. Dünyadaki bütün tedavi modelleri yakndan takip ediliyor ve uygulamada herhangi sknt bulunmuyor.

Ana Sayfaya Git