Türkiye’de çiftlerin yüzde 15’i çocuk sahibi olamıyor

Türkiye ve dünya jinekoloji camiasının yakından takip ettiği geleneksel Türk-Alman Jinekoloji Kongresi Kıbrıs’ta gerçekleşti. Kongrede konuşan TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, çocuk sahibi olma sorununun giderek arttığını belirterek, "Türkiye’de çiftlerin yüzde 15’i çocuk sahibi olmakta sorun yaşıyor” dedi.

Haberler 01.05.2018 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Türk Alman Jinekoloji Eitim, Aratrma ve Hizmet Vakf (TAJEV) tarafndan düzenlenen 12. Türk-Alman Jinekoloji Kongresini yerli, yabanc bin 500den fazla katlmc takip etti. Konferansn açl konumasn yapan TAJEV Bakan Prof. Dr. Cihat Ünlü, uluslararas konferansn Türkiyedeki bir kurum tarafndan düzenlenmesinin önemine deinerek, dünyada jinekoloji alannda uygulanan yeni tedavi yöntem ve gelimelerinin bu konferansta paylaldn ve uygulamal olarak anlatldn söyledi. Konferansn en önemli konusunun artan ksrlk olduunu belirten Prof. Dr. Cihat Ünlü, Türkiyede çocuksuz çift saysnn hzla arttn söyledi.

KISIRLIK ÖNEML BR SORUN HALNE GELD

Ünlü, Türkiyede, toplum sal açsndan ksrlk, hem kadn, hem erkekler için en önemli sorunlardan biri haline geldi. Bu konuda, kamu yöneticilerinin ve toplumun çok dikkatli olmas gerekiyor. Türkiyedeçiftlerin yüzde 15i, çok istemelerine ramen, çocuk sahibi olmakta sorun yayor. çiftlerin, bir yl düzenli ilikisine ramen hamile kalnamyorsa, bunun için mutlaka doktora gidilmesi gerekiyor diye konutu.

ERKEKLERDE SPERM SAYISI 16 MLYONA KADAR DÜTÜ

Türkiyede ksrlk ile ilgili farkndaln düük olduuna da dikkat çeken Prof. Dr. Ünlü konumasna öyle devam etti:

Bu soruna herkesin eilmesi lazm. Toksik ve teratojen (kaltmsal deiiklie yol açan kimyasallar) maddeler var. Bu maddeler, gübre ad altnda tarmda kullanlyor ama aslnda zehir gibi. Bunlar kadnn yumurtalarn ve erkeklerin spermlerini etkiliyor. Hayvanclk ve tarmda kontrolsüz bir ekilde hormon, gübre ve böcek ilaçlar kullanlyor. Hormon satnn yasaklanmas gerekiyor. Ayrca, insan vücudunda baka organlar da etkiliyor. Bu dönemde erkekte normal sperm says, 16 milyona kadar dütü. 1960 ylnda yazlan bir kitapta, erkeklerin sperm says 250 milyondu. Giderek tüm dünyada erkee bal nedenli ksrlk oran hzla artyor. Bu sebeplere ek olarak, çevresel faktörler, youn çalma ve stres, kadn ve erkekleri dolays ile üremeyi olumsuz etkiliyor.

BEBEKLER YAPAY RAHMDE BÜYÜYEBLYOR

Türkiyede yeni uygulanmaya balayan ve bebek ölümlerinin azalmasn salayan, anne karnnda bebek ameliyat ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Jan Deprest ise bebek ölümlerinin bu yöntemle azaldn söyledi. Prof. Dr. Deprest, Bu bebekler daha 30uncu haftasnda anne karnndayken kapal ameliyat (endoskopi) yöntemi ile anne karn hiç açlmadan ameliyat edilebiliyor ve saptanan kaltmsal bozukluk düzeltiliyor. Böylece, annenin miyadna geldiinde, belki de anne karnnda ölecek olan bebek, salna kavuuyor. Bunun yan sra, gelitirilen yapay rahim gibi uygulamalarla, riskli bebekler çok erken dönemde dourtulup, bu yapay zekann gelitirdii yapay rahim içinde, 10-15 hafta kadar büyütülebiliyor ifadelerini kulland.

Konferansn konuklar arasnda yer alan Dr. Farr Nezhat, kaltmsal kanser riski ve bu konuda yaanan son gelimeleri katlmclarla paylat.

HANG KONULAR TARTIILDI

25 yldr, 2 yllk aralklarla gerçekletirilen ve bu yl 30dan fazla yabanc konumacnn katlmyla 12. kez düzenlenen Türk Alman Jinekoloji Kongresinde, servikal kanser ulusal tarama program HPV DNA ile tarama eklinde yaplan düzenlemeler, erken menopoza girme riski olan kadnlar için yeni gelitirilen yumurta dondurma yöntemleri, azalm over rezervinde çr açabilecek tedavi yöntemleri, anne ölümlerini önleyebilecek detayl çalmalar, anne kannda bebee ait DNA parçalarnn incelenmesi ile ilgili detayl çalmalar, Minimal invazif cerrahi olarak isimlendirilen ve çamzn yeni cerrahi akm olan robotik cerrahi, bu cerrahi yönteminin avantajlar ve operasyon sonras olumlu etkileri, sezaryen doum oranlarnn azaltlmas ile ilgili çalmalar, öne çkan konu balklar oldu.

Ana Sayfaya Git