Türkiye’de her 8 kadından 1'i meme kanserine yakalanıyor

‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında açıklamalarda bulunan Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, Türkiye’de her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığına dikkat çekti. Gece uykusu sırasında odaya ışık sızmasının melatonin hormonunu azalttığını ve bu hormonun az salgılanmasıyla da kadınlık hormonu östrojenin daha fazla salgılandığını söyleyen Karagöl, “Yatak odası tam olarak karanlık olmayanlarda meme kanseri yüzde 70 oranında daha fazla görülüyor” dedi.

Haberler 05.10.2021 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meme kanserinde kiinin bilinçli olmasnn önemine deinen Onkoloji uzman Prof. Dr. Hakan Karagöl, meme bölgesinde ele gelen arl- arsz bir kitle veya kalnlama olmas, meme bölgesi cildinde renk veya biçimsel deiikliklerin olmas, bu bölge cildinde yara gelimesi, meme ucunda çekilme veya meme ucundan aknt olmas en sk rastlanan bulgular arasnda olduunu ve durumlara gelmeden düzenli kontrollerin yaplmas gerektiini söyledi. Kanserin mikroskopik yaps da genel olarak erkek ve kadn meme kanseri hastalarnda benzer olduunu belirterek farkndalk ay sebebiyle deerlendirmelerde bulundu.

MELATONN EKSKL KADINLIK HORMONUNUN FAZLA SALGILANMASINA NEDEN OLUYOR

Gece uykusu srasnda odaya k szmasnn melatonin hormonunu azalttn ve bu hormonun az salglanmasyla da kadnlk hormonu östrojenin daha fazla salglandn söyleyen Prof. Dr. Karagöl, srailde yaplan bir çalma hakknda u bilgileri verdi.

Sokak lambalar nedeniyle yatak odas tam olarak karanlk olmayanlarda meme kanseri yüzde 70 orannda daha fazla görülüyor. Yaplan çalmada gece mesaisi yapan kadnlarn idrarnda melatonin atlmnn 3te 1 az. Yani bu durumda melatonin kanda 3te 1 orannda az. Melatonin düzeyleri dütüü için de ritmde bozukluk oluyor. Melatonin saat genleri dnda kadnlk hormonu östrojen üzerinde de etkili. Melatonin eksiklii kadnlk hormonunun fazla salglanmasna neden oluyor ve bu da meme kanseri üzerinde önemli etkenlerden biri. Bu konudaki çalmalara göre de melatonin hormonunun az salglanmas nedeniyle meme kanserinde yüzde 10 ile yüzde 70 arasnda art görülmütür.

ERKEKLERDE DE GÖRÜLEBLR

Türkiyede ylda 500 civarnda 35 ya üzeri erkein meme kanseri olduuna dikkat çeken Onkoloji Uzman Prof. Dr. Hakan Karagöl, her 100 meme kanserli kadna karlk 1-2 erkekte de meme kanserinin geliebildiini söyledi.

Erkeklerdeki meme kanseri bulgularnn ayn kadnlarnkine benzediini belirten Prof. Dr. Hakan Karagöl, erkek meme kanserleri geliim nedenleri arasnda hormonal dengesizlikler, kullanlan baz hormonal nitelikte ilaçlar, baz genetik bozukluk hastalklar ve ailede meme kanserli akrabalarn olmas gibi durumlarn etkili olduunu açklad. Erkek çocuklarnda meme dokusu doumdaki gibi kalmadn ifade eden Prof. Dr. Hakan Karagöl, erikin erkeklerde de meme dokusu gelimemi olsa da bu dokudan meme kanserinin geliebildiinin altn çizdi.

SÜT ÜRÜNLER MEME KANSERN YÜZDE 15 AZALTIYOR

çinde kalsiyum, protein, B vitaminleri, potasyum ve magnezyum gibi birçok vitamin bulunduran yourdun baklk sistemini güçlendirdiini, kalp ve kemik saln da koruduunu belirten Onkoloji Uzman Prof. Dr. Hakan Karagöl, yaplan aratrmalarn fazla süt ürünü tüketenlerde yüzde 15lik meme kanseri azalmasnn tespit edildiini belirtti.

2015 ylnda yaynlanan aratrmalara deinen Prof. Dr. Hakan Karagöl, 400 gram ve üzerinde günlük yourt tüketiminin, meme kanser geliimini yüzde 10a yakn oranda azalttn, hatta bu azalmann Asya ülkelerinde yüzde 27 orannda olduu belirtti. Karagöl, Dier bir aratrma ise 2011 ylnda yaynlanan, 18 çalmada incelenen 1 milyon 63 bin 471 kiiden elde edilen bilgilerin deerlendirildii incelemedir. Bu bilimsel yaynda da fazla süt ürünü tüketenlerde az tüketenlere göre yüzde 15lik meme kanseri azalmas tespit edildii bildirilmitir. Bu bulgular nda günlük 2 su barda yani 500 gram yourt tüketilmesi, meme kanserini önledii söylenebilir dedi.

Ana Sayfaya Git