Türkiye'de işitme engelli 63 bin çocuk var

TÜRKİYE'de 18 yaş altı çocukların yüzde 2'sinde farklı derecelerde işitme kaybı bulunduğu, 63 bin çocuğun ise işitme engelli olduğu kaydedildi.

Haberler 19.01.2017 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Harun Doru, Salk Bakanl kaytlarna göre Türkiyede 63 bin iitme engelli çocuk bulunduunu belirtti. Bu çocuklarn çounluunun doutan iitme engelli olduunu aktaran Prof.Dr. Doru, bir bölümünün de geçirdikleri ateli hastalklar sonucu iitme kayb yaadn söyledi. Bu yüksek bir rakam diyen Prof.Dr. Doru, Belki Dünya Salk Örgütü rakamlarna göre yüksek saylmayabilir ama yine de yüksek bir rakamdr dedi.

TME KAYBI OLAN çOCUKLARIN ORANI YÜZDE 2

Türkiyede 18 ya alt çocuklarn yüzde 2sinin geçirdikleri orta kulak enfeksiyonlarna bal olarak kulak zarndaki delikten dolay iitme kayb yaadn kaydeden Prof.Dr. Harun Doru, orta kulaktaki anormallikten dolay meydana gelen iitme azlnn ksmen de olsa tedavi edilebildiini kaydetti.

YÜKSEK ATETE TME KAYBI OLUMA RSK

çocuklarda hastala bal iitme kaybnn önemine dikkat çeken Prof.Dr. Doru sözlerini öyle sürdürdü:

Bu kaybn kontrol altna alnmayan yüksek ateten olma ihtimali çok yüksek. Bunlar kzl, kzamk, suçiçei gibi hastalklarda olabiliyor. O nedenle çocuklarda atein kontrol altnda tutulmas lazm. Söz ettiimiz 37-38 derece ate deil, 39 ile 41 derece arasndaki ate. Bu ate uzun seyrederse iitme kayb yapma ihtimali dier durumlara göre yüksektir.

TOTAL TME KAYBI

Doutan iitme engeli karsnda ailelerin yapabilecei fazla bir ey olmadn belirten Prof.Dr. Harun Doru, unlar söyledi:

Her yeni doan çocua iitme tarama testi yaplyor. Bebek bu testten geçerse iitme kayb yok demektir. Bu testten geçemezse o zaman tamamen mi iitme kayb var, ksmen mi onu tespit etmek gerekiyor. Bu da belli merkezlerde yaplan testlerle belirleniyor. Total iitme kayb yoksa çocuk duyduklarn anlamaya balama ya olan 6 aylktan itibaren iitme cihaz kullanlmaya balanyor. Total iitme kayb varsa o zaman da eitim balam oluyor. Son yllarda teknoloji de geliti. çocuun genel salk durumu müsait olduunda implant taklarak iitmesi salanyor çünkü öretime balamadan önce çocuun iitmesinin normal olmas gerekiyor.

6 GÜNLÜK MRAY BEBEK TME TESTNE GELD

6 günlük kzlar Miray iitme testi için getiren öretmen çift Zeynep ve Erdi Balc, Miray bebein ilk muayenesinde sorun çkmad için mutlu olduklarn belirtti. Zeynep Balc, Miray bebein iitme testinden de sorunsuz çkacana inandn söyledi.

Ana Sayfaya Git