Türkiye’de kalp sağlığı alarm veriyor

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl kalp ve damar hastalıkları nedeniyle 18 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Bahadır Dağdeviren, Türkiye’de kalp sağlığının alarm verdiğine dikkat çekerek, "Kalp hastalıkları kadınlarda menopozdan sonra artarken, erkeklerde ise 35 yaş civarından itibaren risk artmaya başlıyor" dedi.

Haberler 13.04.2019 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Salk Örgütüne göre, ylda 18 milyon insan kalp ve damar hastalklar nedeniyle yaamn yitirirken, bu rakamn 2030 ylnda 23 milyona ulaaca tahmin ediliyor. TÜK verilerine göre ise Türkiyede ölümlerin yüzde 40 kalp ve damar hastalklar sebebiyle gerçekleiyor. Konuyla ilgili uyarlarda bulunan Prof. Dr. Bahadr Dadeviren, kalp salnda di bakmnn da önemine deinerek, Di salnn bozulmas çok ciddi riskler oluturabilmektedir. Azda oluan bakteri plaklar ve bunlardan kronik olarak kana karan bakteriler damarlarda iltihaplanmaya neden oluyor hatta daha önemlisi kalp kapakçklarna oturarak kapakçklarn erken bozulmalarna neden oluyor diye konutu.

DOUMSAL KALP HASTALII OLANLARDA AIZ BAKIMI DAHA ÖNEML

Beslenme ile ilgili alkanlklarn da gözden geçirilmesinin önemine deinen Prof. Dr. Bahadr Dadeviren, özellikle doumsal kalp hastal olan doutan kalp kapakçnda bozukluk olan kiilerde az sal bakmnn çok daha önemli olduunu söyledi.

Tipik olarak kalp ameliyatlarndan önce bütün hastalarn az di bakmlarn yaptrdklarna dikkat çeken Dadeviren, Ameliyat öncesinde çürük di olmamasn garantiye alr, azlarnda bakteri plaklar olmamasn salarz. çünkü, ameliyattan sonra kalp kapakçklar ve damarlardaki enflamasyon iyileme sürecini sekteye uratacaktr. Ayrca, kalp damar tkanklnda da bu bakterilerin rol aldna dair bir takm üpheler de git gide artmaktadr dedi.

Dadeviren, sözlerine öyle devam etti:

Ne yaparsanz yapn, isteyerek yapn. Yaptnz egzersiz günün sonunda sizi günlük hayatn stresinden uzaklatrsn ve sonucunda mutlu olun bu çok önemli bir nokta. Miktar olarak snrl olmakta fayda var, kiloyu korumak gerek. Di salnn bozulmas çok ciddi riskler oluturabilmektedir. Azda oluan bakteri plaklar ve bunlardan kronik olarak kana karan bakteriler damarlarda iltihaplanmaya neden oluyor hatta daha önemlisi kalp kapakçklarna oturarak kapakçklarn erken bozulmalarna neden oluyor. Kalbin kapakçklar günde 100 bin kez açlyor kapanyor. çok önemli bir mekanik stresle kar karya, buna bir de bakteriyel bir enfeksiyon eklendiinde çok erken dejenere olmasna sebep oluyor.

KADINLARDAK KALP HASTALIKLARI MENOPOZDAN SONRA ARTIRIYOR

Kalp hastalklarnn görülme orannn kadnlarda ve erkeklerde farkllk gösterdiine dikkat çeken Dadeviren, Kalp hastalklar kadnlarda menopozdan sonra artarken, erkeklerde ise 35 ya civarndan itibaren risk artmaya balyor diye konutu.

Orta ya civarnda mutlaka düzenli kalp check-upna balanmas gerektii ifade eden Bahadr Dadeviren u uyarlarda bulundu:

Kalp ve damar hastal ile ikayeti olmayan hastalarn ailesel yatknlndan, alkanlklarndan veya yaam tarzlarndan kaynaklanan artm risk faktörlerinden dolay check-up yapmas gerekiyor.

35 yala 40 ya aralnda en az bir defa hiçbir ikayet olmasa bile check-uptan geçmesi gerekiyor. 40-50 ya aralnda iki ylda bir, 50 yatan sonra her yl düzenli olarak check-up yaptrlmal. Bu check-up içerisinde doktor muayenesi, rutin kan tahlilleri, kolesterol seviyesi ve kan ekerinin ölçümü yaplyor, kalp elektrosu kontrol ediliyor, gerekli görülen durumlarda ultrasonla baklyor ve buna bal olarak check-up skl belirleniyor. Özellikle kadnlarda menopozdan sonra artyor, erkeklerde ise 35 ya civarndan itibaren risk artmaya balyor.

Kolesterol problemi olan kiiler ise ergenlikten itibaren check-up yaptrmal. Özellikle ergenlik döneminde gerçekleen geliimler, deiimler, bazen doumsal olarak gelen kalp hastalklarnn, çocukluk çanda gizli olsa da, erikinlik çanda ortaya çkmasna sebep olabiliyor. Bu çada da özellikle spor yapmak isteyen gençlerin check-up yaptrmas önerilir. Spor bilinçli yapld takdirde önemli bir koruyucu fakat bilinçsiz yapld takdirde de ciddi bir risk faktörü.

EGZERSZ MUTLULUK HORMONUNU HAREKETE GEçRYOR

Herkesin ideal kilosunda olmas gerektiini fakat bunun bir tek spor ile mümkün olmadn da ifade eden Prof. Dr. Bahadr Dadeviren, haftann en az 5 günü, 30 dakika tempolu yürüyü tarznda bir egzersiz önerdiini ifade etti.

Egzersizin mutluluk hormonunu harekete geçirdiini belirten Dadeviren, Diyetimize ve beslenmemize de dikkat etmeliyiz. Daha çok zeytinyal sebze arlkl ve baln tüketildii, karbonhidrattan uzak durulan, meyve ve kuruyemiin de olduu, hafif besinlerden oluan bir beslenme ekli oldukça faydal. Her eyden yiyebilirsiniz fakat önemli olan tabi ki miktarlar. Haftann en az 5 günü, 30 dakika tempolu yürüyü tarznda bir egzersiz öneriyorum. Bu sayede endorfin salglanyor eklemler ve dolam sisteminin sal artyor ve damar sal düzenleniyor. Bu egzersizler anksiyete ve depresyona da iyi geliyor. Salglanan endorfin morfinin en az 100 kat daha güçlü bir mutluluk hormonu. Dolaysyla egzersizin direkt ve indirekt etkisi var. Bu etkiler sayesinde kalp damar sal ve kalp sal korunmu oluyor diye konutu.

KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA ENJEKSYONLU TEDAV

Yeni tedavi yöntemlerine de deinen Prof. Dr. Dadeviren, Son yllarda kardiyo vasküler koruma adna önemli tedaviler gelitirilmeye balandna dikkat çekti.

Klasik kolesterol ilaçlarnn yan sra imdi a eklinde yaplan iki haftada bir ya da ayda bir, gelecekte ise muhtemelen ylda bir kez yaplacak olan enjeksiyon tarznda ilaçlarla ya oluumu ve damarlarda plak oluumu engellenecek gibi görünüyor diyen Dadeviren, Özellikle u aamada bu tedaviler ailesel ya metabolizmas bozukluu olan ve erken yata kalp damar hastalna, damar sertliine yakalanan kiilerde denendi ve oldukça baarl sonuçlar elde edildi. Zaman içerisinde bu tedavinin özel hastal olmayan sadece risk tayan kiilerde de faydal olduu ortaya çkmaya balad. Bu gelimeler sayesinde ilerde bu hastalklardan yaanan ölümler azalacaktr diye ümit ediyorum diyerek sözlerini tamamlad.

Ana Sayfaya Git