Türkiye'de 'kalp yetersizliği' hastası dünya oranlarının üstünde

TÜRK Kardiyoloji Derneği, kalp yetersizliği çalışma grubu başkanı Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu, nefes darlığı, ayak bileği ve bacaklarda şişliğin kalp yetersizliğinin en önemli belirtilerinden olduğunu belirtti.

Haberler 06.05.2017 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp Yetersizlii Farkndalk Gününde basn toplants düzenleyen Türk Kardiyoloji Dernei, hastala dikkat çekmeye çalt.

DORU BLG VERMEK çN NTERNET STES AçILDI

Toplantnn açln yapan Türk Kardiyoloji Dernei (TKD) Gelecek Bakan Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, Kalp Yetersizlii Farkndalk Günlerinin her yl Mays aynda düzenlendiini belirtti ve unlar söyledi:

Bu yl da üyesi olduumuz Avrupa Kardiyoloji Dernei tarafndan farkndalk günleri 5-7 Mays 2017 olarak belirlenmitir. Burada amaç kalp yetersizlii semptomlarnn erken fark edilmesinin önemi ve doru tehisin konulmas konusunda halk ve politikaclar bilinçlendirmektir. Türk Kardiyoloji Dernei, tüzüünde belirtilen amaçlara uygun olarak halka yönelik eitim faaliyetleri de yürütmekte olup Kalbinidinlesen.com web sitesinden halk bilinçlendirmeye çalmaktadr. Halkmz Kalbinidinlesen.com web sitesini kullanmaya davet ediyorum. Maalesef internette salkla ilgili ciddi bilgi kirlilii mevcut, Türk Kardiyoloji Dernei denetimindeki bu siteden kalp yetersizlii ile ilgili geni bilgi alabilir, uzmanna soru sorabilirler. Sorular bilimsel olarak yantlanacaktr. Kalp sal hakknda doru bilgiye ulamak istiyorsanz doru adres Kalbinidinlesen.com.

TÜRKYEDE KALBMZ ERKEN YORULUYOR

Hastaln tanm ve nedenleri konusunda da bilgi veren TKD Kalp Yetersizlii çalma Grubu Bakan Prof. Dr. Yüksel çavuolu, kalp yetersizliinin kalbin ihtiyac olan kan ve oksijen miktarn karlayamad durum olarak tanmlandn belirtti ve unlar açklad:

Genellikle kalp yetersizlii olan olgularda, kalbin kaslmasnda bir azalma söz konusudur ve kalpte büyüme söz konusu olur. Baz olgularda kalbin kaslmasndaki azalmaya bal olarak kalbin performansnda azalma ortaya çkarken ileri yataki olgularda özellikle eker hastal ve tansiyona bal ortaya çkan kalp hastalklarnda kalbin kaslmas normal iken ve kalpte büyüme bulunmaz iken kalbin gevemesindeki anormallie bal olarak kalp yetersizlii de ortaya çkabilir.

Kalp yetersizliinin dünyada görülme oran yüzde 1 ile yüzde 2 orannda bildiriliyor. Ülkemizde Türk Kardiyoloji Dernei olarak yaptmz bir toplum temelli çalmann verilerine göre Türkiyede yüzde 2,9 orannda kalp yetersizlii görüldüünü biliyoruz. Ama bundan daha da önemlisi belki yine Türk toplumunda yüzde 5 civarnda henüz kalp yetersizlii gelimemi, kalp yetersizliine adm atmaya hazr olan, risk faktörlerinin üzerinde bulunduu önemli bir toplum kesiminin de olduunu bilmekte fayda var.

Bizim toplumumuzda maalesef sigara içme oranlar, obezite dediimiz imanlk oranlar ve kardiyovasküler risk oranlar biraz daha fazla ve bizim toplumumuzda kalp damar hastalklar, kalp krizinin görülme oranlar maalesef dier ülkelere göre 10 sene erken oluyor. Kalp yetersizliinin de en önemli nedenlerinden bir tanesi kalp damar hastalklar. Daha önceden kalp krizi geçirilmi olmas ve yaygn kalp damar hastalnn olmu olmas en önemli nedenler arasnda.

Ana Sayfaya Git