Türkiye’de obezite son 5 yılda yüzde 15 arttı

Nüfusun yüzde 32’sinin obeziteyle mücadele ettiği Türkiye’de, 2030 yılına kadar obezite oranının yüzde 40’a ulaşması bekleniyor. Uzmanlar birçok hastalığa davetiye çıkartan obezitenin tedavi edilebileceğini belirtiyor.

Haberler 01.05.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

21inci yüzyln en büyük halk sal sorunlarndan biri haline gelen obezite 1980 ylndan bu yana Avrupada 3 kat art gösterdi. Dünya Salk Örgütü (DSÖ) verilerine göre Türkiyede obezite son 5 ylda yüzde 15 artt kaydedilirken; obeziteden etkilenenlerin saysnn 25 milyonu at. Erkeklerin yüzde 44ü ve kadnlarn yüzde 26s obez olarak nitelendiriliyor. Özellikle çocuklar arasnda endie verici oranda artan obezite, 11-15 ya aras erkeklerde yüzde 23, kzlarda ise yüzde 12ye dayand. Obezitede dünyada 17nci srada yer alan Türkiyede 2030 ylna kadar obez orannn yüzde 40 aaca öngörülüyor.

Obezite önlenebilir ve ortadan kaldrlabilir Obeziteye bal eker hastal, yüksek tansiyon, uyku apnesi, depresyon ve astm gibi hastalklar yaam süresi ve kalitesini ciddi bir biçimde etkilendii belirtiliyor. Vücut Kitle Endeksi 40 ve üzerinde olan bireylerin beklenen yaam süresinin salkl bir bireye göre 8-10 yl daha ksa olduunu belirten Uzman Obezite Cerrah Op. Dr. Volkan Arayc, Günümüzde obezite ciddi bir salgn haline geldi. Obezitenin tedavi edilmesiyle kiinin hayat kalitesi ve yaam süresinin artrlmas salanabilir. Kullanlan tüp mide ve gastrik bypass gibi yeni teknikler ile ac çekmeden fazla kilolardan kurtulmak mümkün ifadelerini kulland.

tah azaltmak ve beslenme kurallarn örenmek art Ameliyatn mutlaka uzman kiilerce yaplmas gerektiini belirten Op. Dr. Volkan Arayc, Tüp mide ameliyat ile mide hacmini yüzde 80 küçülterek itah artna neden olan ghrelin hormonunun daha az salglanmas salanyor. Mide hacminin küçülmesiyle birlikte kii, daha az yiyerek doyuyor ve böylece fazla kilolarndan ksa sürede, ac çekmeden kurtuluyor. Bu yöntem sayesinde fazla kilolarn yüzde 60 ilk 6 ay içinde veriliyor dedi. Tüp mide ameliyatnn basit bir safra kesesi ameliyatna benzetilebileceini belirten Op. Dr. Arayc, Tüp mide ameliyat, kapal yöntemle yapld için kii ameliyattan 4 saat sonra ayaa kalkyor ve ikinci günün sonunda da taburcu oluyor. Daha da önemlisi birey bu sürecin sonunda salkl yaama ve beslenme kurallarn öreniyor dedi.
Ana Sayfaya Git