“Türkiye’de yaklaşık 4 milyon NASH hastası var”

Son yıllarda toplumda görülme sıklığı giderek artan ve hayatı tehdit ederek pek çok sağlık sorununa yol açan, yağlı karaciğer hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Salih Boğa, karaciğer yağlanmasının 5’te 1’inin de iltihaplı karaciğer yağlanması olduğunu ve tıbbi adının da 'NASH' olduğunu söyledi.

Haberler 09.06.2018 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karacier hücrelerinin yüzde 5inden fazlasnda youn ya damlacklarnn görülmesinin karacier yalanmas olarak tanmlanabildiini söyleyen Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Salih Boa, iltihapl karacier hastal olan NASHin klinik açdan daha fazla önem arz ettiini dile getirdi.

TÜRKYEDE HER 20 KDEN 1 LTHAPLI KARACER HASTASI

Hastaln sinsi ilerleyen bir düman olarak tanmlandn ifade eden Doç. Dr. Boa, modern çada insanlarn bu konuda mutlaka bilinçlenmesi gerektiinin altn çizdi.

NASHin ülkemizde yaklak her 20 kiiden 1inde görüldüünü kaydeden Boa Geçmite nedeni anlalamayan sirozlar sebebi bilinmeyen sirozlar olarak tanmlanrken bugün bunlarn NASHe bal olduunu biliyoruz. Türkiyede toplamda 130 binin üzerinde bu hastala bal bir siroz popülasyonu var. Hipertansiyonun varl, eker hastal, kan yalarnn yüksek olmas, iyi kolesterolün düük olmas ve bel çevresinin geni olmas gibi tablolara yol açan metabolik sendromun karacierdeki görüntüsünün ad NASH dedi.

Hastaln baka rahatszlklar da tetiklediini söyleyen Boa, bu hastalarn ölüm nedenlerinin ilk planda siroz olmadn söyledi. Birinci sklktaki ölüm sebebinin kalp damar hastalklar olduunun altn çizen Boa, kinci ölüm sebebi karacier haricindeki kanserler, üçüncü srada ise siroz ve karacier kanseri yer alyor. Bu sinsi hastalk aslnda vücuttaki tüm organ sistemlerini tutabilen bir metaboliksendromun alarm bulgusu dedi.

BR YILDA YÜZDE 7-10 KLO KAYBI ÖNERYORUZ

Memorial Bahçelievler Hastanesi Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Salih Boa, hastaln iddetini anlamak ve tedavisini yönlendirmek konusunda son on ylda çok detayl çalmalar yapldn ve ilerleme kaydedildiini, fakat u an için bu ilac aln geçecek gibi bir tanm yaplamadn söyledi. Boa, Biz hastalarmza beslenme ve egzersiz konusunda önerilerde bulunarak hastalara 1 yl içinde yüzde 7 ile 10 arasnda kilo kaybna ulamay, böylece karacierdeki harabiyeti azaltmay öneriyoruz. Hastalarn bilinçlenmesi, diyet ve egzersizine dikkat etmesi bu açdan çok önemli ifadelerini kulland.

12 HAZRAN DÜNYA NASH GÜNÜ

Türkiyede ve dünyada ilk defa 12 Haziranda Dünya NASH Günü gerçekleeceini ifade eden Doç. Dr. Salih Boa, Türk Karacier Aratrmalar Derneinin Yal Karacier çalma Grubu olarak bunu etkinliklerle hastalarmza tantyor olacaz. Türk Karacier Aratrmalar Derneinin internetteki web sitesinden hastalar için bilgilendirme kitapçklarna ve bu etkinlikler hakknda detayl bilgiye ulalabilir diye konutu.

Ana Sayfaya Git