Türkiye’deki çocukların yüzde 10’u kabız!

Gastroenterelogy Nursing’de yayımlanan bilimsel araştırmaya göre, Türkiye’deki çocukların yüzde 10’u kabızlık problemi çekiyor! Sadece çocuklar değil büyükler de aynı dertten muzdarip.

Haberler 31.05.2018 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Gamze enbursa, kabzln nedenleri ve tedavi yöntemleri hakknda u bilgileri verdi:

HAFTADA Üç KERE OLUYORSA...

Her insan hayat boyunca en az bir kere kabz olmutur ancak basit bir problem gibi görünse de kabzlk olaynn belirli aralklarla sürekli tekrar etmesi ciddiye alnmas gereken bir durumdur. Haftada üç kere dklama olayn gerçekletiremeyen her birey kabzlk problemi ile kar karyadr.

KABIZLIIN NEDENLER

Kabzlk problemi bütün insanlar etkileyebilen bir durumken en çok çocuklarda ve yallarda görülmektedir. Kabzln birçok nedeni vardr. Bunlar özellikle düzensiz ve kat beslenme, su tüketiminin az olmas, lifli gdalarn az tüketilmesi, kullanlan baz ilaçlar, hamilelik dönemi, fiziksel hareketsizlik, barsak hareketlerinin azalmas, yalanma, ar süt tüketimi, sabit rutinin dna çkma (seyahat gibi) ve alttan yatan ciddi bir hastalk durumu bu nedenlerden bazlardr.

STRES KABIZLIK YAPAR

Aslnda en önemli nedenlerden birisi strestir. Özellikle genç bireyler ve çalan insanlarda stres barsak fonksiyonlarn daha çok etkiler. Stresli bir dönemde insan vücudunda baz deiiklikler olur ve barsak fonksiyonlar bu durumdan direkt etkilenir. kinci beynimiz olarak adlandrlan barsaklarmz duygu deiimleri ile birlikte çok sk etkilenmektedir. Hatta belirli duygu deiimleri barsaklarn ilgili bölgelerini etkiler ve o bölgelerde ar, kaslmalar meydana getirebilir. Korku, öfke, hayal krkl, keder, üzüntü ve endie barsaklarmzda spesifik olarak belirli bölgeleri etkilerler.

KABIZLIIN çARES REFLEKSOLOJ

Kabzlk problemi ile baa çkabilmek için öncelikle günlük su tüketimi en az 2.5 litre olmaldr. Kat ve düzensiz beslenme önlenmeli, lifli gdalar olarak meyve ve sebze tüketimi arttrlmaldr. Hem kabzlk hem de genel salk için fiziksel aktiviteye önem vermeniz gerekmektedir. Ancak özellikle kabzlk probleminin stres kaynakl olduunu düünüyorsanz bu durumu tedavi etmeniz gerekmektedir. Alternatif tp yöntemlerinden birisi olarak kullanlan Refleks Terapi ile anti stres hormonu olan serotonin hormonu seviyesini arttrarak stres durumunu ortadan kaldrp kabzlk problemine çözüm bulabilirsiniz. Ayrca Refleksoloji uygulamas ile ayak altndan yaplan uyarlar özellikle çocuklarda kabzlk problemlerinin çözümünde oldukça baarl bir yöntem olarak kullanlmaktadr.

2017 ylnda Gastroenterelogy Nursingde yaymlanan çalmada Türkiyedeki çocuklarn yüzde 10u kabzlk problemi çekmektedir. Ayn çalmada dört hafta boyunca haftada be gün boyunca ayak altndan uygulanan refleksoloji tedavisinin kabzlk ikayetini azaltmada etkili olduu gösterilmitir. 2018 ylnda Complementary Terapies in Clinical Practicede yaymlanan çalmada da refleksoji uygulamasnn karn bölgesindeki ikinlii ve kabzlk ikayetlerini azaltt bulunmutur.

GEçMYORSA DOKTORUNUZA BAVURUN

Modernleen dünya ile beraber artk kabzlk büyük, küçük, erkek, kadn hemen hemen bütün bireylerin karlat ve kiinin konforunu oldukça bozan bir problem haline geldi. Kabzlk tüm ya gruplarn etkilese de özellikle çocuk ve yallarda ciddi problemlere yol açabilmektedir. Yeme-içme alkanln düzene sokup hareketli bir yaam sürmenize ramen ikayetleriniz devam ediyorsa altnda yatan asl faktörü bulup tedavi sürecine balanmas gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git