Türkiye'nin genetik haritası "Genom"la çıkarılacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Türkiye Genom Projesi'nde çalışmaların gelecek yıldan itibaren başlayacağını belirterek, "Toplumun çeşitli kesimlerinden seçilecek 100 bin kişinin genom analizini yapacağız. Oldukça stratejik bir çalışma olacak." dedi.

Haberler 16.10.2017 - 08:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Salk Enstitüleri Bakanl (TÜSEB) tarafndan u anda genle ilgili iki önemli projenin sürdüünü bildiren Gümü, bunlardan ilki olan Türk Kanser Gen Projesi kapsamnda Ankaradaki Aziz Sancar Aratrma Merkezi ile ABDdeki Yale Üniversitesinin i birlii yapacan, ABDde eitim alacak ekibin yaklak 3 bin kanser vakas üzerinde genom incelemesinde bulunacan aktard.

- Salkl bireylerin genleri

Genlerle igili dier ulusal proje olan Türkiye Genom Projesinin de Türkiye Salk Enstitüleri Bakanl tarafndan gelecek yl balatlacana dikkati çeken Gümü, projenin ülkenin gen haritasnn çkarlmasn, her türlü hastaln genetik temeline inilmesini, Türk halknn genetik yapsnn baz hastalklara kar eilimi olup olmadnn anlalmasn ve önleyici tedbirler alnmasn salayacan söyledi.

Gümü, u bilgileri verdi:

Burada 100 bin kiiye yönelik bir çalma olacak. Bu çalma, kiiye özel tedavilerde bizim nadir hastalklar yönünden ülkemizde genetik yapnn ortaya çkarlmasyla ilgili olacak. Toplumun çeitli kesimlerinden seçilecek 100 bin salkl bireyin genom analizini yapacaz. Oldukça stratejik bir çalma olacak. Bizdeki genlerde hangi mutasyonlara meyil var. Hangi genlerde bozukluk oluuyor ve bunlarn takiplerinde neler oluyor, bunlar deerlendireceiz. Kendi genetik yapmzla ilgili hiçbir ey bilmiyoruz. Genom aratrmalar, u anda ngiltere, ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde yaplyor. Türkiye de bu projeyle bu zincire dahil oluyor.

- Kiisel tbba hazrlk

Hastalklarn oluumunda genetik faktörlerin ortaya konaca çalmayla genlerdeki bozulmann gelecekte yaratabilecei risklere ilikin önlem alma imkanna kavuulacana iaret eden Gümü, bu çalmayla kiisel tbba yönelik hazrlk da yaplm olacan açklad.

Gümü, unlar kaydetti:

Örnein ABDde üretilen bir ilaç ABDdeki genetik yapyla ilgili bulunuyor. Ama belki bizim genetik yapmza uymuyor. Belki de ayn hastalkta bizdeki o genetik yap bozulmuyor. Biz bu projeyle kendi genetik yapmz ortaya koyacaz. Anadolu, dünyann en eski medeniyetlerinin birletii bir yer. Bu bakmdan nadir hastalklar da çok görülüyor. Biz bunun temellerini normal genom yapsn görerek deerlendireceiz. Hastalklarn geliiminde hangi genlerin bozulduunu ortaya koyacaz. Hem yeni ilaç hem de bunlarn önlemine yönelik tedbirleri alabileceiz. Diyeceiz ki u gende gelecekte bu krlma balayacaksa ona yönelik tedbirleri alacaz.

Ana Sayfaya Git