Türkiye'nin koronavirüsle mücadele politikasına "Bilim Kurulu" yön veriyor

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs salgını (Kovid-19) ile mücadelesini, Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda sürdürüyor.

Haberler 25.03.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinin Hubey eyaleti Vuhan ehrinden dünyaya yaylan Kovid-19 salgnyla ilgili gelimeler, ilk gününden itibaren Türkiyenin de yakndan takip ettii konularn en banda yer alyor.

Dünya Salk Örgütü (DSÖ), koronavirüsle ilgili acil durum ilan etmeden önce koronavirüs salgnna yönelik ilk adm Salk Bakanl tarafndan 10 Ocakta Bilim Kurulunun oluturulmasyla atld.

Bakanlk, virüsün ortaya çkmasyla Türkiyenin önde gelen üniversitelerinden alannda yetkin enfeksiyon, mikrobiyoloji, viroloji, iç hastalklar, youn bakm ve göüs hastalklar uzman akademisyenleri Koronavirüs Bilim Kuruluna davet etti. Böylece, Salk Bakan Fahrettin Kocann bakanln yürüttüü 31 bilim insann yer ald kurul oluturuldu.

Farkl üniversitelerden kurulda görev alan bilim insanlar, salgnn yaylmaya balad günden itibaren koronavirüsle ilgili tüm gelimeleri yakndan takip ediyor.

- Bilim Kurulu önemli tavsiye kararlarnda bulundu

Bilim Kurulu, Vuhandaki Türk vatandalarnn getirilmesi, uçularn yasaklanmas, kara snrlarnn kapatlmas, referans hastanelerinin belirlenmesi, yurt d ziyaretlerin ertelenmesi, yurt dndan gelenler için 14 günlük karantina uygulamas, eitime ara verilmesi, konaklama tesisleri, restoranlar, yurtlar ve huzurevlerinde tedbirlerin artrlmas, açk ve kapal cezaevlerinde açk gibi görülerin ertelenmesi gibi tavsiye kararlarnda bulundu.

Bilim Kurulu üyesi akademisyenler, bu süreçte hem küresel tehdit oluturan Kovid-19la mücadele yöntemlerinin belirlenmesini hem de bilimsel olmayan bilgi ve öneriler konusunda vatandalarn doru bilgilendirilmesini salad.

Bakanln oluturduu bilim kurulunda uluslararas alanda önemli çalmalar yapan isimler de yer alyor. Bilim Kurulundaki bilim insanlar çounlukla enfeksiyon hastalklar ve klinik mikrobiyoloji ve viroloji uzmanlarndan oluuyor. çocuk enfeksiyon hastalklar, göüs hastalklar, iç hastalklar uzmanlar ile koronavirüs tahlillerinin yapld Ulusal Viroloji Laboratuvarndan birer temsilci de kurulda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git