Türkiye'nin önemli plastik cerrahları Van'da

TÜRK Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği'nin (TPRECD) Doğu Anadolu Bölge Toplantısı Van'da yapıldı. Toplantıya katılan Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar, kente çok sayıda İranlı turistin geldiğini ve altyapının oluşturulması durumunda, bu turistleri bir şekilde sağlık turizmine de kanalize etmenin mümkün olabileceğini söyledi.

Haberler 16.07.2019 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneinin (TPRECD) Dou Anadolu Bölge Toplants, Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odaba Tp Merkezi Konferans Salonunda yapld. Türkiyenin dört bir yanndan gelen plastik cerrah, dünyada en sk yaplan estetik cerrahi ameliyat olan meme estetiinin ele alarak bu ameliyatn geliimi, yeni teknikler ve sorunlar tartt. Toplant sonras açklamalarda bulunan TPRECD Bakan Prof. Dr. Sühan Ayhan, Türkiyenin sadece Orta Dou ve Balkanlarda deil, Avrupa ve Amerika ölçeinde de en çok estetik cerrahi ameliyatn gerçekletii ülkelerden biri olarak en parlak dönemini yaadn söyledi. Prof. Dr. Ayhan, Üst düzey eitim alm ve tecrübeli hekimler, baarl sonuçlar, hastane, konaklama ve bakm hizmetlerinde birçok Avrupa ülkesinden daha iyi konumda olmamzn yan sra ülkemizin turistik olanaklar da hasta saymzn giderek artmasn salyor dedi.

TPRECD yönetiminin tespitleri ve ilgili mercilerden beklentilerini sralayan Prof. Dr. Ayhan, Ülkemiz salk turizminde artan talebi karlamak için farkl illerde tam donanml, yetimi personel ve hekimlerin görev ald hastaneler kurulmal, mevcut hastanelerin plastik cerrahi bölümleri zenginletirilmeli. Plastik cerrahlarn birçou maddi ve sosyal olanaklardan dolay stanbulda yayor ve estetik cerrahi ile ilgilenmek istiyor. Bu durum, dier illerde uzman doktor sknts çekilmesine neden oluyor. Plastik cerrahinin en deerli, uzmanlk ve tecrübe gerektiren alan olan Rekonstrüktif Cerrahinin gerilemesine yol açyor. Plastik cerrahlarn farkl illerde çalmas ve Rekonstrüktif Cerrahi denilen estetik d ameliyatlar yapan hekimlerin gelir azl sorununun çözülmesi gerekiyor. Estetik cerrahi ilemleri yapan plastik cerrahlar, uzun bir eitim döneminden geçerek bu alanda çalmaktadrlar. Oysa ameliyatsz estetik ilemleri, bu alanda uzmanl olmayan hekimler, hatta hekim olmayan kiiler bile yapmaktalar. Devlet bu alanda uzman olmayan kiilerin ilem yapmasn ve vatandalarmzn salyla oynanmasn önlemelidir dedi.

VANIN POTANSYELN KULLANMAK GEREKR

Plastik Cerrahi Uzman Prof. Dr. ükrü Yazar ise, Türk Plastik Cerrahisinin hem yaplan iler konusunda hem de altyap açsndan dünyada oldukça önemli bir noktada olduunu söyledi. Avrupadan, Balkan ülkelerinden, Türki Cumhuriyetlerinden, Orta Doudan hastalarn estetik amaçla Türkiyeye geldiini anlatan Prof. Dr. Yazar, bu hastalarn çounun stanbul gibi büyük ehirlere turist olarak geldiini, hem de salkla ilgili sorunlarn çözdüklerini söyledi. Bunu sadece stanbul gibi büyükehirlere odaklamann yanl olduunu da belirten Prof. Dr. ükrü Yazar öyle konutu:

Van Dou Anadoluda bulunan hem tarihi ile hem doas ile çok muhteem bir ehir. Türkiyenin alanlarnda en baarl 90 plastik cerrah buradalar ve onlar da Vann çok güzel bir ehir olduunu söylediler. Bu potansiyeli kullanmak gerekir. Burada kaldmz süre içinde özellikle de ranl turistlerin çok fazla olduunu görüyoruz. Iraktan da buraya turistlerin geldiini duyduk. Bu turistler Vann tarihi ve doas için geliyor. Bu turistleri bir ekilde salk turizmine de kanalize etmek mümkün. Özellikle randa estetik cerrahi, estetik ameliyatlar çok rabet görüyor ve çok istek var bu konuda.

MEME KANSER LK SIRADA

Her 8 kadndan birinin hayatnn bir döneminde meme kanseriyle karlaabildiini de anlatan Prof. Dr. ükrü Yazar, bütün kanser türlerinde bir art olduunu ama artk erken tann da olduunu söyledi. Prof. Dr. ükrü Yazar, Eskiden insanlar bir kitlenin son evresine kadar gelip, bu ölümcül hastalkla hayatlarn kaybedelerdi. Ama imdi erken dönemde tehis ediliyor, tan konuluyor ve tedavisi ediliyor. Bir dier konuda, tabi medyann, doktorlarn etkisiyle bu alg oluturuluyor ve insanlar artk kendilerini muayene ederek, kendilerine bakarak bunun erken tannmasna vesile oluyorlar. Ve erkenden tan konulunca, kanser tedavisi erkenden yaplabiliyor. Ben burada unu anlatmak istiyorum. Memesi kanser yüzünden alnan bir kadn, kaderine küsmemeli. Yani benim memem alnd, artk hiçbir ey yaplamayacak ben artk memesiz kaldm diye alglamamas gerekiyor. Aslnda meme de vücudun bir organ, bir parças ve bir elden, vücudun herhangi bir parçasndan hiçbir fark yok. O yüzden biz artk plastik cerrahlar günümüzde, alnan memeyi, alnmayan salkl kar memeye yakn bir ekilde onarabiliyoruz, yeniden yapabiliyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git