Türkiye'nin sindirim haritası hazırlanıyor

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Bor, Nevşehir’in iki ilçesinde 2 bin 500 kişi üzerinde yaptıkları bir ultrasonogrofik çalışmayla Türkiye’nin sindirim sistemi hastalıkları haritasını ortaya çıkaracaklarını söyledi.

Haberler 04.12.2017 - 11:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Bor, gastroenterolojik (sindirim sistemi hastalklar) hastalklarn dünyada tbbn en yaygn olarak görülen hastalklarnn önemli bir ksmn temsil ettiini söyledi. Reflünün her 4 erikinden birini etkilediini aktaran Prof. Dr. Bor, Mide problemi her 6 erikinden birini, kabzlk 12 kiiden birinde görülüyor. Hepatit B yüzde 4,Hepatit C yüzde 1, safra talarndan barsak, pankreas, hassas barsak hastalklarna kadar geni bir alanda çalyoruz.Toplumdaki her 100 kiiden 60 ile 70 arasnda bir sindirim sistemi problemi var. Bu durumu bilimsel olarak ortaya koyabilmek için Türk Gastroenteroloji ve Türk ç Hastalklar Derneiyle birlikte Nevehirin Avanos ve Gülehir ilçelerinde bir çalma balattkdedi.

Sindirim hastalklar haritas

Bölgedeki 2 bin 500 kiinin ultrason ile tarandn kaydeden Prof. Dr. Serhat Bor, Bir tarama yaplyor. Ksa süre sonra tamamlanacak. Bu bölge Türkiyenin genelini temsil edebilecek bir bölge niteliinde.Buradan çkan sonuçlar ülkemizi temsil edecek. Safra ta skl, karacierdeki kist, tümör skl gibi ultrasonogrofik olarak saptayabileceiz. Sindirim sistemi hastalklarnn skln saptamak bizim görevimizdir ifadelerine yer verdi.

Bilgilendirici film

Öte yandan Prof.Dr. Bor, kolon kanserine dikkat çekmek amacyla ünlülerin yer ald bir bilgilendirme filminin hazrlandn kaydetti.

Ana Sayfaya Git