Türkmen Dağı’nda tek umut Türkiye

Suriye’nin sahil kenti Lazkiye kuzeyinde yer alan Bayırbucak bölgesinde yaşayan Türkmenler, rejim ve diğer terör gruplarının hedefinde ellerindeki köyleri koruyabilmenin mücadelesini sürdürüyor. Türkmen Dağı bölgesinde geçmişte 80 civarında köy ve mezrada yaşayan 260 bini aşkın Türkmen, iç savaşın ardından Rusya, Esad rejimi ve destekçilerinin havadan ve karadan saldırılarının ardından göç etmek zorunda kaldı. 2016 yılında yoğun saldırıların ardından Türkmenlerin ellerindeki birçok köy zorunlu çekilme nedeniyle rejim kontrolüne girdi.

Haberler 15.10.2018 - 12:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2 yl akn süredir sk ormanlk araziye sahip Türkmen Dann zirvesindeki hakim noktalara konulanan ve geçi güzergahlarnda kontrol noktalar oluturan Türkmenler, bu yöntemle hem olas saldrlar püskürtüyor, hem de ellerinde kalan köylerde güvenlii salyor. Havadan saldrlar karsnda dada yaptklar tünel ve snaklara girerek korunan Türkmenler, rejimin karadan saldrlarn da annda karlk vererek engelliyor.

YEN TÜNELLER AçILDI, SAVUNMA HATLARI GÜçLENDRLD

Rejim birliklerinin konuland alanlara bir kilometre mesafede bulunan Türkmenler, saldrlara kar 24 saat nöbet tutuyor. Burada rejim tarafndaki hareketlilii adm adm takip eden Türkmenler, saldr durumunda telsizlerle uyarlar yaparak köylerdeki sivilleri güvenli bölgelere yönlendiriyor ve takviye askerlerle cephe hattnda savunma pozisyonu alyor. dlib süreciyle balayan gergin ortamn Soçide yaplan zirvede varlan mutabakat ile iyimser bir havaya dönümesi Türkmen Dandaki Türkmenleri de umutlandrd. Türkiyenin çarsnn ardndan ellerindeki ar silahlar cephe hattndan çkaran Türkmenler, bu dönemde rejimin yapt saldrlar da hafif silahlar ile püskürtmeye çalt. Son günlerde duran saldrlarn tekrarlanmamasnn en büyük umutlar olduunu dile getiren Türkmenler, bu süreci lehlerine deerlendirmek için kollar svad. Türkmen Danda kontrolü elinde bulunduran Türkmenlerin oluturduu 2nci Sahil Tümeni, mutabakat sürecinde varlan atekes döneminde mevcut askerlerin daha da gelimesi ve bünyelerine yeni katlacak askerlerin eitimi ile deerlendirmek istiyor. Türkmenler, ormanlk bölgede oluturduklar alanda askerleri her türlü silah kullanabilme ve zorlu corafi koullarda seri hareket edebilme konusunda eitiyor. Türkmenler ayrca bu dönemde mevcut kontrol ve gözetleme noktalarn güçlendirip, yeni noktalar oluturmay ve olas hava saldrlarna kar Türkmen Dann farkl noktalarna tünel ve snaklar ina etmeyi hedefliyor.

TÜRKYE BZ UNUTMASIN

Türkmen Danda atekes dönemini eitim, cepheleri güçlendirme ve tünel inas ile geçiren Türkmenler, isteklerinin tek umutlar olan Türkiyenin kendilerini unutmamas olarak ifade ediyor. Rejim ve Rus bombardman srasnda Türkiye gündeminde skça konuulduklarn ancak son dönemde Türkmen Da ve kendilerinin unutulduunu anlatan Türkmenler, u anda mutabakat saland ve atekes balad. Rejim her ne kadar bu atekese uymasa da biz Türkiyenin isteiyle harfiyen uyduk. Rejim ar silahlarn vermedi ama biz teslim ettik. u anda saldr olursa rejimin tankna biz hafif silahlarla karlk vereceiz. Zaten rejim sürekli olarak her platformda bize yönelik tehdidini sürdürüyor. Biz ise Türkiyenin dediini yapmaya devam edeceiz. Ancak 2014 ylndaki bombardman sonrasnda baz bölgeleri kaybedince gündemden dütük. Bizim önce Allah sonra Türkiyeden baka güvencemiz yok. Biz u anda kendimizi unutulmu gibi görüyoruz. Ama burada saldr, bombardman ve çektiimiz aclar devam ediyor. Bu nedenle Türkiyenin buraya daha scak bakmasn ve bizi sahipsiz brakmayp unutmamasn istiyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git